Tuesday, 29 January 2013

Cik Garfield dan Twisties~

Salam penuh kekhilafan tuk semua, oh yeah~

Sejak 2 menjak aku ni mula menyibuk kan diri mencari cari. Err, cari ape ni cik tonah. Hang cari laki ka~ Tetiba aku senyum sengsorang, sah aku terpeliotkan diri di alam arus perasaan. Cettt.

Sebenaqnye aku dok sibok mencari cari lot lot kedai tuk disewa. Ngehngeh~ Sebenarnya baru bercadang tuk survey harga bagai, bak kata owang yang berlalu lalang bukan berlalu pergi, "Buang yang keruh amik yang jernih".

Errr, apakah ini. Konpuse den~

=="

~~"

Ntah aku pun tak paham, ekekeke~

Sebenaqnye aku nak citer pasai laen, da nama tjuk "Cik Garfield dan Twisties", erkk~

Adeii, masalah lalutan yang tak penah berkesudahan. Citer nye berbunyi begini, adala suatu hari yang indah lagi penuh keheningan di waktu dan suatu ketika, ada la seekor kucing ni, wajah nye persis model yang bajet famous di Hollywood di suatu kala dan ketika dulu namanya cik Garfield, maka dan sesungguhnya muncul la cik Garfield ini di hadapan pntu pagar kecik rumahku. Tak tahu la asal usulnye dari mana, tangtu da hampir 25 ekoq kucim yang diternak secara gebu gebuan mula dilepaskan dan diberi kepada pencinta pencinta kucim yang penuh keikhlasan menjaganya, tetiba pulak datangla sekoq kucim ni, sengsorang die je jenjalan sekitar pintu pagar kecik tuh.

Memang gebu, ekoq dia memang ekoq Parsi. Tengok jugak takut takut ada loceng ke ape ke, Sah memang takde. Mak aih, kucim ni cam ada sah taraf kerakyatan je, takpun ade sijil kelahiran, monolog aku sengsorang time tuh. Memang cantik cam kucim beli, tapi malu malu, aku habaq die suh masuk umah, mana tahu die nak berkenalan dengan kucim kucim yang masih berbaki 10 ekoq ja diorang tuh, tp die buat muka cam tak paham je. Ntah ape masalah kucim nih. Ke aku kena speeking nih, ne la th kucim oversea ke ape ke. Tapi lam dok melangun sengsorang depan kucim tuh, baru la aku paham die ni seekor kucim rupenye mana la paham bahasa manusia. Adeii, masalah bebenor.

Aucakkkk~

Di sebabkan si kucim ni persis kucim Hollywood gitu, maka aku pun terpikiaqla, maybe kucim ni makan ayam je tak makan ikan cam kucim kebanyakan. Da ajak die masuk takkan tak di jamu, bak kata owang tua tua zaman dahulu nan kala, kalo ade tetamu tu layanla diorang ngan layanan yang paling terbaek. Jadik dengan penuh kesopanan dan ketatasusilaannye, aku mengorbankan makanan tgh hr aku yang berupa peha ayam lalu dikorbankanlah demi kucim terbabit.

Letak la peha ayam terbabit di hadapan beliau. Nampaknye beliau dok keliling sambil nampak idong beso beliau yang sedang cuba menghidu peha ayam terbabit. Tetiba cik Garfield berpaling sambil mengangkat ekoq Parsinya ngan gedik, maksudnye die memang tknk la ayam terbabit. Ciss~

Demand punye kucim~ Grrrr~

Lalu laju mulut aku habaq kat kucim tu,"Ko keluar sekarang". Tetiba ngan muka merajuk cik Garfield tu berlalu pergi, nampak die tgh lapar. Sebab kan ego tknk makan peha ayam tu, die tetap berlalu pegi sambil buat muka merajuk. Adeii, tapi paham la pulak die bahasa Melayu, kucim Melayu ghupenye, iskh iskh.

Cett~

Suatu petang tu tengah tengah aku dok berguling depan tb, tetiba adik aku ni bawak la sebungkus Twisties yang da beli sebelum tu dari shopping complex yang berdekatan. Perisa keju beb, meleleh air liuq aku di ketika itu. Tengah dok bukak bungkusan Twisties tu, tetiba aku terpasan ade satu kelibat keorenan datang menghala kat aku ngan adik aku ni yang tengah makan Twiesties berperisa keju terbabit.

Tiba tiba die buat suara manja, Meoooowwww~ Mendayu dayu dan berulang ulang~

Adeii, mesti die ni lapo, jadik aku bg lor Twisties keju tu seket kat die, amboi, lepas satu satu die makan, makan ngan lahap, sedih pulak aku tengok. Sampai st plastik Twiesties tu die bedal, sampai abih Twiesties tu die still kuis kuis ag plastik Twiesties tu. Adeiii~ Garfiled oh Garfield. Sabo je la. Nak makan Twisties keju habaqla awal awal~

Mesti mauuu~

Dan kini tetiba pulak kucim ni menjadik warga tegar di teratak umah aku ni, iskh iskh. Sekarang bertambah la lagi ahli keluarga kucim kucim sekalian dan pastinya die selalu tidoq kat situ; merujuk kepada pintu pagaq kecik yang aku 1st jumpe die, angkat masuk dalam pun die still kuar dan tidoq kat situ. Memang tk paham, tkpe la jnji die kucim yang berbahagia~

Dan jugak, kepada adik roomate yang seangkatan dan sejiwa ngan aku yang bakal bertunang 2hb 2 ni, aku ucapkan Selamat Bertunang, maafla sebab aku tak dapat nak datang. Tapi aku akan doakan semuanye selamat. Amin.

Sekian.


Saturday, 26 January 2013

Penaklukan perasaan~

Salam semua~ Semoga kita semua sentiasa berada di dalam rahmat Allah hendaknya.

Penaklukan perasaan~~" Mak aih tetiba.

Sekarang bahawasanya aku telah melarikan diri dari masalah, ini semua masalah penaklukan perasaan la punya pasal. Siyes satu hari suntuk ni aku sakit kepala. Lam sesakit sakit kepala pun sempat agi pegi interbiu. Aku rasa kali ni ntah ke berapa da aku bertukar keje, aku pun tak pasti. Adakah bertukar keje adalah lumrah cik tonah, haiyaaa, saya pun tk pasti ma, adakah aku tak tahan stress, adeii. Adakah Allah telah memberi signal supaya aku kawen jer, adeii. Mengeluh agi.

Kali ini apala alasannye pulak aku memberhentikan diri ini dari bekerja.

Rindu? 
Ya, saya rndu mak saya

Stress? 
Mana mana keje pun stress

Gaji? 
Oh tidak, gaji aku memang terbaekk

Bos? 
Errr~ Dalam tekak, die baek 

Jadi ape masalah nye. 

Keje banyak? 
Takde la banyak sangat, menimbun je

Mentaliti?
Stabil

Kawen?
Errr~ Komitmen.........Errr~Tukar tjuk please~

Hormon?
Sah, mencarut

Pengaruh sihir?
Haiyaa~Mintak jauh sejauh mata memandang


Adakah aku seorang pelompat keje yang berjaya. Mengikut kata budak umah aku yang tengah amik Master Business skang nih, katanye bebudak muda ataupun nama glamor nye Generasi Y amat suka melompat atau bertukar kerja. Apakah faktornyer, ececece....sudahla malas aku nak pikiaq.

Sekarang ni ntah kenapa, aku mula terpikiaq tuk menukar haluan hidop aku ni. Menda ni asyik bermain main jer la minda aku nih. Ntah betul ke haluannya aku pun tak bape pasti, tapi jauh dari sudut hati aku ni meronta ronta tuk mencuba. Jika itu adalah jalan yang mungkin terbaek bagi aku, ape salahnyer, iye dop. muahahahaha, ketawa penuh kejahatan.

Wish me luck~

Sekian.


Saturday, 12 January 2013

Oh 2013~

Salam 2013~ Amboi da nak abih Jan 2013 ni baru tergedik gedik nak update aku punye blog, adeiii parah parah.

Permulaan nak masuk tahun 2013 yang mega ini, 'time' tu aku dok sibok sibok buat keje, aku dapat la satu panggilan telefon ni, aku mula terkelu dan terkedu, satu 'company' mega menjemput aku tuk interbiu. Adeii, hari interbiu adalah sehari sebelom aku punyer first final exam. Fuuuu~

Kebimbangan aku bercampur baur, ye la mana nak focus keje nye, final examnyer, interbiunyer, diri sendiri aku rasa cam tk terurus je time tuh. Kat tempat keje aku, aku da sure sure aku terpeliotkan diri lam menyibokkan diri sebab terpaksa meng'closing kan baki akaun bagai tu semua. Huahua~ Hidup Memang best, errrr~

Dengan tak buat sebarang 'preparation' yang berpatutan dengan status 'company' mega tersebut, akhirnye da termaktub aku gagal lam interbiu tersebut. Adeiii, betapa besarnya peluang yang aku telah lepaskan. Takdir aku da termaktub lam takdirnya. Subhanallah~

Tapi interbiu tu memang best, ada buat 'test' secibik cam soklan final exam aku- FAR 400. 'Time' aku tengok soklan tu, aku da mula rasa pening-pening da, almaklumla aku da lama tak tengok soklan bagai tu semua. Selain soklan yang bagai FAR 400 tersebut, ada jugak soklan personaliti test. Fuuuu, memang  mencabar aku punyer mencabar mentaliti, Lepas jawab soklan tu bagai, kemudian tu barula aku di bawa masuk ke dalam bilik 'meeting' yang agak lengang, kemudian masuklah seorang perempuan Chinese ni, die memperkenalkan diri sebagai seorang 'team leader'. Masuk je die, memang aku da dapat agak aku akan 'fail' interbiu tersebut. Duduk je kat situ. 'first question' yang keluar dari mulut die,

"Can you tell me the current accounting standard that we use in Malaysian now a day?.....

Errr~ Disebabkan soklan terkeluar dari mulut beliau, aku da nak tergelak da. Kenapa aku nak gelak sebab 'lecturer' aku baru ajar lam kelas malam minggu sebelum tu. Masa tu aku baru fikir, nasib baek la aku pegi kelas masa tu, tak la aku malu sesangat depan encik 'team leader' time tuh. MFRS.....jawab aku. Dengan 'elaboration' yang berpatutan, lulus la soklan pertama tu. Tapi bila da masuk soklan kedua tu perasaan aku da nak serba pitam nan hitam legam da, rasa macam otak ni da berpinar pinar cam gasing ngan dok berputar je, Die tanye pasal FRS, lam bebanyak FRS aku cume ingat satu FRS ni je: FRS 100. Lam hati aku time tuh, memang berpeluh, rasa nak lari pegi keluar bilik meeting tu dengan pekik pekik histeria.

Dengan pelbagai soklan yang berbagai selaras ngan kengerian 'accounting principle' itu sendiri, aku pun da ingat ingat lupa da, sampai bley terkeluar dari mulut aku ni,"I don't know", satu sejarah bagi aku sebab selama aku meng'interbiukan diri selama ni aku tak penah terkeluarkan ayat bagai ni.

Fuuuu, satu keluhan demi keluhan je keluar dari diri aku ni.

Balik je interbiu tu, aku terus je bukak buku tuk 'study', almaklumla keesokkannyer tu aku ada 'exam paper' yang perlu dihadap. Alhamdulillah, jawab dengan habis jayanya. Pastu keesokannyer terus pegi keje, cik bos memang tengah menanti aku di muka pintu opis dengan muka penuh misteri, die panggil aku masuk bilik beliau dan 'finally' keje yang aku buat berhempas pulas nyer die campakkan je depan aku.

Bila aku cek, dengan aku tak sedar nye banyak giler kesalahan, padahal aku da 'double check' dan kemudian di 'double check' lagi sekali oleh 'senior staff' kat situ. Fuuuu, masa tu aku da rasa 'down' giler da. Masa tu jauh dari sudut hati aku, aku da taknak da keje berkait ngan akaun ni. Aku yang masih dalam kebluran nyer dan kebingunannya, aku dikejutkan pulak ngan masalah dari keluarga aku, ntah la dari mana masalah tu datang aku pun tak tahu. Sabo je la~


Oh 2013~ Fuuuu~


Periuk tekanan pun tak bertekanan tinggi macam aku ni, balik je keje ari tu, aku da jadik 'speechless..........................'

Spechless.................

Nasib ada 'gap' panjang tuk 'second final paper', aku ambik masa tu tuk tenangkan diri, aku tak bercakap langsung ngan budak umah aku, balik keje aku terus tido. Banyak benda yang aku pikir, ntahla, tapi alhamdulillah, Allah masih kuatkan semangat aku ni tuk teruskan hidup. Kesian kat diorang dok pikir, hehe, tapi aku tetapkan sayang kan diorang diorang ni terutamanya 'my lovely roomate' yang sorang tu sabo je ngan aku ni. Peace beb~

Dengan berbaki satu lagi 'assignment', sebab bosan dok mencari idea nan bernas tuk siapkan nye, maka berlalu lalang la aku kat blog ni, huahua~

Maka dengan itu sekian sahaja la tuk kali ni~ Hidup mesti best~Sekian.


Running Man Addicted

Running Man Addicted