Thursday, 25 October 2012

Selamat Hari Raya Korban~

Salam semua~ Iskh iskh esok da nak raya da~ Di kesempatan yang masih menyempat nih, aku nak lor mengucapkan, Selamat Hari Raya Aidiladha a.k.a Korban yer semua~



Oh Yeah~

Sebut pasal nak raya ni, aku rasa dari 'time' aku bangun dari tido pagi tadi sampai lor aku mentelaah diri ke alam blog aku ni walau sekelumit waktu cuma ni, ketung ketang bunyi dapur dihasilkan oleh aku.

Iskh iskh sadis aku~

Penat rongga rongga jejari aku dok memotong dan mengupas bagai semua jenis bawang bawang dan tidak juga dilupakan ngan sayur sayuran yang berbagai jenis tu semua. Semua nya tuk keperluan tuk hari raya esok, adala mak aku wat korban kecik kecik lan, together la sekali ngan aqiqah anak buah aku, lusa pulak tu, uhuuu~ 2 hari nak memasak ngan skala yang beso memang menguji kesabaran, rasa nak maen je baling baling bebawang tu semua. Harharhar~ Tak pepasal kena baling balik ngan mak aku da~


Tunggang langgang aku punyer terung bulat nih~

Ntah menda la aku nak wat ngan semua bagai ni yer~ Ahaaa~ Ni pun macam tak cukup je kan kan kan~

Seni mem'potong yang tak berapa macam ni la hasilnya~ Bawang putih pulak seket tu jer yang ade, abihla~

Penat la jugak. Mana tak nyer aku ngan mak aku jer. Nak sedia tu agi ni lagi, periuk periuk mula berkeriuk keriak keluar dari kabinetnyer, umah yang tak berkemas bagai lagi. Haiyaaa~ Adik aku baru je balik petang tadi, sama la ngan abang aku. Nasib baek umah aku da bersihkan seket seket dulu sebelum ni. 'Assignment pun da siap sedia tuk print jer, jenuh aku 'stay up' malam tadi semata mata nak siap kan assignment tu semua bagai. Nasib baekla 'Kabhi Kushi Kabhie Gham' bersedia menemankan aku. Tapi ada agi la yang tak siap, uhuuuu masa memang mencemburui diriku.

Malam ni aku tak sabor sabor nak mengasah semua saiz pisau yang ada kat umah aku ni. Ye la tak sabor aku nak mempotong dedangingan nan manis itu.

Sebelum mak aku bukak puasa tadi, sempat agi aku 2 3 round gaduh ngan die, bukan pasal pape pun, pasal nak buat sambal belacan jer.

Sambal belacan oh sambal belacan~

Ye la mak aku kan berteknik teknik seket, aku pulak jenis yang maen campak campak jer. Satu dari teknik yang mak aku biasa lakukan tuk wat sambal belacan ni, dia biasanya bakor je belacan dan bebawanan tu atas api, nak mengekalkan rasa katanya. Adeii jenuh aku dok membakaqnyer, tapi hasilnya, memang terbaek.

Syahdu la pulak dok mendengaq takbir raya nih. Huuuu, pape hal pun, sekali agi nak mengucapkan Selamat Berkorban la yer semua, dan niatkanlah ia kerana Allah.

Sekian.


4 comments:

visitme@FaTiN cOrNeR said...

fulamak..chef tonah tu..sekali sekala berkorban.hehe..

salam aidiladha~~

Nizam Ijam said...

selamat hari raya aidiladha :)

erry edz said...

nice blog. salam perkenalan :) do follow mine :)

hassy chan said...

selamat hari raya korban ku ucapakn pd mu hehehehe

Running Man Addicted

Running Man Addicted