Saturday, 11 August 2012

Baju raya....erkk ?

Salam Ramadhan agi~

Best giler pagi ni. Sejuk wooo. Hujan dari sahur tadi. Tetiba ad mood la plak nak berpuitis.....? ~~"

Tip tap tip tap waktu berdetik, da nak raye da. Ni plak minggu last sebelum nak raye. Baju raye satu habuk pown belum ade agi. Mak aih~ Wat hapen bebeh (sah bahasa inggeris yang terover broken da...iskh....iskh...~) 

Takpe la gunakan apa yang ada. Itukan lebey baek. Tup tup cam raye taun lepas, malam raya la baru nak cari kain baju raya nyer, malam raya la baru nak mencari benang warna bajunyer, malam raya la baru nak ukuq badan sendirinyer (nasihat aku, ukuqla baju di badan sendiri....?), alih-alih pagi raya esoknyer menguap tak sudah.

Mantokkk r~
Tu la yang selalu terjadik pada setiap malam sebelum raya, sebenarnya aku jahit baju raya cikai-cikai jer. Asalkan ade baju raya udahlor. Kenkadang aku sentap ugak la pabila ade sesetengah dari member-member aku selalu je kata camni, "Ko takpe r tonah, ko pandai jahit baju, tak payah nak pikir-pikir pasal beli baju raye ke ape ke, bajet memang sure la save, pastu bebila pown bley nak menjahit, aku plak kena tempah baju awal la bla....bla....bla.....bla.....". 

Tidak kurang jugak yang memandang agak sinis, "Ape ko jahit baju sendiri...erkk, pandai ker". Pastu tengok aku atas dan bawah maca first time tengok ahli kaji bumi ke ape. Uit, sentap der. Meh aku sentap jiwa raga korang plak (walaupown.......tetttttt).

Uit kau ade.............Cett korang ingat aku pandai jahit baju sejak azali ker, belajar la weh.  Ade ker orang belajaq sehari terus pandai. Bertaun der~ Nak bagi tangan aku betul nak wat jahitan lurus pown bukan nyer kejap je jadik pro, perlukan usaha jugak der. Ade jer member aku yang pi belajaq menjahit ngan mak mertua depa. Tapi tak kata pape pown (jangan kata apa-apa....oh yeah~)

Belajar menjahit ni atas diri kita sendiri la. Tiada siapa pun akan memaksa. Aku cume bengang orang menyentap jer. Takde hal pown sebenarnye.



Dato' Siti pown belajaq jahit aper~

Setakat nak save bajet sesape pown bley sebenarnye, da tahu harga baju raya tu beratus ratus, yang korang pegi beli kat butik tu wat mende, baik korang bagi masjid ke ape ke, ataupown beli jer kat Mydin (sssyyyy, kenkadang aku pown terkantoi gak beli kat situ, harga die perghhh aku beli paling murah der, pahtu balik aku alter la seket bior ia nampak mahal...jahit manik seket pown da nampak mahal ape....)

Ade plak la tu yang kata, kalo mahal tu biasanyer selesa la nak pakai....erkkk ? Korang amik info katne ni weh.

Uit sesape pown buley jimat ape. Tidak semestinya pandai jahit bebeh, kalau jeles sangat ngan aku, rajin-rajinla diri pergi bermusafir tuk menuntut ilmu, janganla suka sangat menyentapkan ati orang jer ekkk, perghhhh, weh ni member ke kalo camni. Pegi da~

Bak kata orang-orang zaman dahulu nan kala:

"Tuntutlah ilmu sampai ke liang lahad"

Tak rugi pown belajaq ni. Belajaqla dari kesilapan, oh yeah~~" Kalau korang ade member yang semacam ini, aku nasihatkan korang, amik jer korangnyer headset pahtu tutup lubang telinga korang tu n bukak lagu raya, pastu wat aktiviti angguk-angguk, geleng-geleng, tunduk-tunduk tp jangan sunduk...?

Moral of the story, jagala lidah kamu berbanding bibir seksa mu. uuuuu. Sah sewel~

Mak aih, seksinyer bibir die~


6 comments:

hassy chan said...

bestnye pndi jht.. tabik ar!! hhhehehe

sayA tonaH said...

hassy jom kita pi belajaq sama2x~

eita said...

akak pun jahit sendiri jugak baju...

fifie said...

Untung lah pandai jahit baju sendiri, lama-lama boleh buat upah jahit baju kurung. Masyukkk.

Nizam Ijam said...

teror menjahit nie.. HEHE leh r mintak tolong jahit bju raya :D

sayA tonaH said...

kak eita: terbaek r kak eita

join the club bebeh

fifie: buat tuk sndiri2x jer

ne th st hr time kita da trdesk tkde pndptn kita buley gnkan kemahirn kita ni tuk idop

nizam: ala bj melayu kat mydin ok ape

hehe

Running Man Addicted

Running Man Addicted