Monday, 23 April 2012

Pabila cita-cita dan angan-angan BERSATU dan MELETUP

Salam ukhuwah. Tonah is here again bebeh~ Aku yang terus meniti ranjau yang tidak pernah pasti arah dan penghujungnye~

Untuk bekas roomate ku yang aku sayangi Cik Onn, tonah harap cik Onn tabah yer, kuatkan kudrat walaupown tak bape nk kuat tapi Allah sentiasa bersama kita.

"Jangan takut Jangan gentar sebab Allah sentiasa bersama kita"

Caiyokkk-caiyokkk~

Cita-cita? Angan-angan? Sape lam dunia ni yg tk penah ade cita-cita dn angan-angan. Sama la ngan aku. Muahahaha~

Dulu masa tang sekolah-sekolah dulu, bila cikgu tanye,"Ape korang punye cita-cita? Ce citer ce citer". Ni soklan spot yang paling canggih yang aku ingat sampaila aku menjadik kanak-kanak nan riang skang ini.  Aku ape agi punye la semangat, "Cikgu, saya nak jadi akauntan". Biasala tangtu aku bebudak berskala hingusan agi, tak tahu langit tu tinggi ke rendah ke ape ke kan.

Disebabkan cita-cita aku yang berskala besar tersebut, lepas SPM aku pohon la UPU, first choice gitu, Diploma Perakaunan, tapi tak dapat muahahahaha~ Berangan sakan la aku masa tu~ Ye la bebudak hingusan mestilah suke berangan~

Aku meneruskan lagi pencarian bakat aku, tetiba...............jeng jeng jeng~

Tapi bukan ini yang aku nak citer. Muahahaha~ Sure sesape yang sedang membace tetiba merasakan tekak mereka kekeringan dan paradigma menjadi kekeputan di samping keinginan pergi mencari secawan nescafe nan berasap.

Okeh aku sambung citer aku balik,yehaaaa~ Siyes aku telah berjaya terima tawaran tuk sambung belaja tapi bukan Diploma Perakaunan la, tapi Diploma Sistem Maklumat Perakaunan.

Disebabkan ade je ayat "PERAKAUNAN" tersebut, aku pown telah dengan rakusnya terima je tawaran tersebut dan mungkin itulah kesilapan yang paling besar aku ambil dalam idop aku. Idop ini adalah misteri muahahahaha~

Kenapa pulak??? Pejadah la tonah ni nak citer sebenaqnye~

Okey aku sambung citer aku. Masa aku terima tawaran sambung pengajian tersebut, arwah abah aku marah giler kat aku. Ye la, sebab die terlampau berangan nak suh aku jadik cikgu, aku pulak tergedik gedik nak jadik akauntan. Pe citer ni tonah.

Ye mungkin aku diklasifikasikan sebagai seorang yang berjaya kerana telah sampai ke menara gading masa tu,namun aku tetap seorang anak yang gagal.

Dan mungkin sebab itulah hidup aku tiada perkataan ini 'RESTU', dan pabila idop anda tkde perkataan ini maka pabila cita-cita dan angan-angan BERSATU maka ia akan MELETOP jua. Muahahaha~
Dan disebabkan itulah alkisahnye idop aku ni selalu diselubungi misteri nan mistik. Korang bebuat paham je la ea~

Gunung api MELETOP?
I really love u abah n mama~

Sweetz family ever~

Disebabkan semakin hari bila aku semakin dewasa, aku semakin memahaminya,

"Sometimes your parent know you better than yourself"

Kadang-kadang kita pikir kita mampu untuk melakukan apa saja dengan gemilang dan terbilangnya, namun kita lupa, ibu bapa kita yang membesarkan kita lebey memahami ape yang kita mampu buat sebenaqnye.

Sekian.

4 comments:

cik onn said...

kak noor kan mmg kuat..mcm ultraman gtu, sbb nok g lwan rksaso..hahaha..
Btulla tonah. mok ayoh kt lg tahu sbnrnya ape yg kt perlu jdi..huhuhu

eita said...

kak ita paling suka berangan2...

tapi angan2 banyak sangat tak elok...
boleh buat kita jadi lalai....

Arpiiz said...

err, tak tau nak gelak ke atau bersedih..hehe
takpe, mungkin ada hikmah disetiap keputussan yang kita amik tu.

tonaH iS herE said...

cik onn: I hope ur kaki become better soon, not bitter

muahahaha~

Kak eita: bes kan kak eita kalo dpt da dpt berangan

rase cam dok melayang-layang jer

arpiiz: say yes tuk sume yg berlaku mmg ade hikmahnye~

Running Man Addicted

Running Man Addicted