Monday, 30 April 2012

Bahagia?

Bahagia

Oh bahagia

Bahagia kah aku

Perlukah bahagia

Layakkah aku untuk berbahagia

Di manakah bahagia

Hospital Bahagia ? = ="


urmmm tengok ape tu bang oii~


Tuesday, 24 April 2012

Tercari-cari atau Mencari-cari

Say hi bebeh~

Memang sah pengaruh yang langsung tidak baek tuk arus pemodenan dan hak asasi manusia serta kanak-kanak bawah umoq~

Apakah yang aku maksudkan ngan title aku yang seperti di atas~

TERCARI-CARI atau MENCARI-CARI?

Uih jenuh aku nak teropong guna kanta cam budak nih.Haiyaaa~

Say yes tuk aku pown sendirian berhad pown amat keliru untuk memahaminya. Perkabaran berita abnormal lagi suspendikable, lagi masih meneruskan perjuangan tuk menentang musuh dalam diri aku yang telah tersedia tuk dikorbankan.

Esok telah sampai harinya tuk aku terus meneruskan memperjuangkan hak-hak asasi kemanusiaan ku.

Uit ketuk tonah skang kang, tak paham langsung la ape yang ko cube nak kata. Monolog Cik Tonah sendirian lagi.

Sebenaqnye esok aku nak pi interbiu da~ Harap sempatlah nak pegi 2 interbiu sekaligus. Tu la tonah, buat awal2x taknak, tengok da kena ari yang sama da.

Itulah ari keje leklok tergedik-gedik nak resign.Amik kau jadik penganggur terhormat balik. Bukan aku sengaja da, ingat sesuke ea nk meresignkan diri terhormat nih.

Imbas kembali: Akibat permasalahan yang datang melanda lalu menghimpit diri di kala dan saat itu, aku terpaksa~ Huarrrggghhh Tension aku~ Alasan utama: aku memang suka keje kat situ. Hope lepas ni harap idop aku akan lebey damai dan aman. Bajet dunia ni indah ke ape.

Lalu  lepas kejadian yang tidak diingini itu berlaku, aku pown maka dengan izin-Nya tercari-cari dan mencari-cari kisah dan arah tuju aku yang aku tak bape nak pasti. Just proceed ur life bebeh~

Semoga berjaya ye tonah yehaaaa~ Kata ku kepada diriku ini sendiri. Huarrgghhh~

Sah bakal pengidap mental dan disorder~

Mintak-mintaklah ade la rezeki. Muahahahahaha~

I'll be back.Layannn~


Monday, 23 April 2012

Pabila cita-cita dan angan-angan BERSATU dan MELETUP

Salam ukhuwah. Tonah is here again bebeh~ Aku yang terus meniti ranjau yang tidak pernah pasti arah dan penghujungnye~

Untuk bekas roomate ku yang aku sayangi Cik Onn, tonah harap cik Onn tabah yer, kuatkan kudrat walaupown tak bape nk kuat tapi Allah sentiasa bersama kita.

"Jangan takut Jangan gentar sebab Allah sentiasa bersama kita"

Caiyokkk-caiyokkk~

Cita-cita? Angan-angan? Sape lam dunia ni yg tk penah ade cita-cita dn angan-angan. Sama la ngan aku. Muahahaha~

Dulu masa tang sekolah-sekolah dulu, bila cikgu tanye,"Ape korang punye cita-cita? Ce citer ce citer". Ni soklan spot yang paling canggih yang aku ingat sampaila aku menjadik kanak-kanak nan riang skang ini.  Aku ape agi punye la semangat, "Cikgu, saya nak jadi akauntan". Biasala tangtu aku bebudak berskala hingusan agi, tak tahu langit tu tinggi ke rendah ke ape ke kan.

Disebabkan cita-cita aku yang berskala besar tersebut, lepas SPM aku pohon la UPU, first choice gitu, Diploma Perakaunan, tapi tak dapat muahahahaha~ Berangan sakan la aku masa tu~ Ye la bebudak hingusan mestilah suke berangan~

Aku meneruskan lagi pencarian bakat aku, tetiba...............jeng jeng jeng~

Tapi bukan ini yang aku nak citer. Muahahaha~ Sure sesape yang sedang membace tetiba merasakan tekak mereka kekeringan dan paradigma menjadi kekeputan di samping keinginan pergi mencari secawan nescafe nan berasap.

Okeh aku sambung citer aku balik,yehaaaa~ Siyes aku telah berjaya terima tawaran tuk sambung belaja tapi bukan Diploma Perakaunan la, tapi Diploma Sistem Maklumat Perakaunan.

Disebabkan ade je ayat "PERAKAUNAN" tersebut, aku pown telah dengan rakusnya terima je tawaran tersebut dan mungkin itulah kesilapan yang paling besar aku ambil dalam idop aku. Idop ini adalah misteri muahahahaha~

Kenapa pulak??? Pejadah la tonah ni nak citer sebenaqnye~

Okey aku sambung citer aku. Masa aku terima tawaran sambung pengajian tersebut, arwah abah aku marah giler kat aku. Ye la, sebab die terlampau berangan nak suh aku jadik cikgu, aku pulak tergedik gedik nak jadik akauntan. Pe citer ni tonah.

Ye mungkin aku diklasifikasikan sebagai seorang yang berjaya kerana telah sampai ke menara gading masa tu,namun aku tetap seorang anak yang gagal.

Dan mungkin sebab itulah hidup aku tiada perkataan ini 'RESTU', dan pabila idop anda tkde perkataan ini maka pabila cita-cita dan angan-angan BERSATU maka ia akan MELETOP jua. Muahahaha~
Dan disebabkan itulah alkisahnye idop aku ni selalu diselubungi misteri nan mistik. Korang bebuat paham je la ea~

Gunung api MELETOP?
I really love u abah n mama~

Sweetz family ever~

Disebabkan semakin hari bila aku semakin dewasa, aku semakin memahaminya,

"Sometimes your parent know you better than yourself"

Kadang-kadang kita pikir kita mampu untuk melakukan apa saja dengan gemilang dan terbilangnya, namun kita lupa, ibu bapa kita yang membesarkan kita lebey memahami ape yang kita mampu buat sebenaqnye.

Sekian.

Thursday, 19 April 2012

Pabila dan apabila.....

Uishhhh betapa aku menentionkan diri sepanjang hari ini~

Setelah alkisah tentang handset aku yg telah mengkonpiuskan diri beliau sendiri, akhirnye ak tergamak tuk mengetuk dirinye agar kembali segar seperti biasa~

Tetapi alkisah penamatnye tidak spt yg ku jgkakan, pabila diri beliau daripada koma terus meninggal. Ahakkksss ayat memendekkan umur beliau ke apakah ini.

Dan pabila berakhir dengan apabila, aku terpaksa mggunakan ape yg ade. Huuu terpaksa la mengorbankan duit terakhir aku ade tuk membeli hanset yang termampu~

Amacam canggih tak hanset baru aku~ Yehaaa~

Huuuu terpaksa la, lagipown aku pasti omak aku sure tertensionkan diri beliau kerna tak dpt bercakap yg anak tersayang beliau ini.

Dan akhirnye~ Sekian wassalam tuk duit aku. Takkala membiarkan duit aku terbang bagaikan merpati putih terbang ke langkawi, perasaan aku pown terbang jua. Alahai ape la nasib.

Ingat ke bila beli handset, sure masalh da settle. Ape kes~ Tak jugak selesai~

Nombor tepon aku pulak yg membuat angkara. Mentaliti apakah ini~ Ataupown adakah ia jenayah rumah dan tangga~ Arrrgghhhh~

Tahukah anda semalam pabila dan sesudah aku membeli handset baru, aku telah men'topupkan no aku yg satu ni ngan 30 hingget. Ye la nak wt bekal.

Nampak sgt aku ni spesis yg tk bape suke nak menopatkan diri dgn berulang kali. Bagi aku topup berulang kali topup memang melecehkan diri~ Argggh tk suke sesangat,

Pastu nak dijadikkan citer, bila da topup, ye la senang ati la kan nak tepon omak. Ape kes, aku pulak yg hampir separuh memekik bila call aku bersambut ngan kata kata dari operator yg sgt sadis dn madis~

Maap baki anda tidak mencukupi. Sila bla bla bla dan bla.................

Dan akhirnye aku kembali tersengih berlari ke kedai topup yg berdekatan dan senyum2x beli topup 20 hinggit. Huuuu~ Melayang layang duit aku. Cisss ingat aku ni penjaga pintu bank ke kedai topup nih~ Hishh~

Masa da men' topupkan diri beliau, aku pown sengih2x la kembali cam kerang nan busuk. Tetiba hati terdetik  eh da selamat topup ke ape ni? Persoalan timbul di ati.

Aku pown cube tuk mengecall abg aku di opis beliau, dan akhirnye.............................

Dan sekali agi call aku bersambut dgn suara operator, "Maap baki anda tidak mencukupi......................."

TIDAKKKKKKKKKKKKKKKK~~"

Pabila dan apabila~Alkisahnye aku campakkan je no tersebut. Hahahahahaha, Kelihatan aura jahat menyelubungi diri. I am the ju-on gurl~ Hemoh2x~ Dari ju-on bertukar menjadi ninja boy~ Pejadah ke pekenama ntah~

Aura jahat ju-on


BERTUKAR....

Yehaaa~ Ninja Boy~
Sabar je la omakku~ Dan sampai sekarang aku tidak apakah yg berlaku. Nak kata aku ade langgan pape aku pasti tkdela pulak, Pejadah pulak topup aku yg jadik mangsa nih

Lalu aku mengambil keputusan tuk melaporkan perkara ini ke balai yg berdekatan.

Sekian dan wassalam tuk ari ni~

Wednesday, 18 April 2012

Sayonara bumi Shah Alam~

Salam ukhuwah tuk sume~ Yehaa~ Tonah is here again~

Really say thnk u to my lovely laptop sbb lgsg da tak dpt bukak da~ Muahhhh~ Tension aku~

Uih seksinye bibir die~lalalalala~
Bayangkan idop sehari suntuk tanpa kehadiran laptop aku mmg kehidupan yg mmbosankan.

Keadaannya memg da semakin nazak lam seminggu ni dan akhirnye semalam beliau telah selamat terblankkan diri beliau sendiri~

Memang da tak dpt diselamatkan lgsung da. Bayang kan dekat 7 tahun die berbakti tuk aku. Sedih tak berlagu jugakla aku ni.

Time time camgini la sume benda wat. Bukan laptop jer, di joinkan sekali pulak ngan hndset aku yang men'kongkan diri sendiri. Kalo ye pown sume da berpakat bagila signal ke ape pown kan. Yehaaa~

Da mcm berjanji la pulak diorang ni yer. Siyes tuk Cyber cafe yg berdekatan~

Psss: Korang mk tau, owner CC yang aku dok skang ni baek tau. Aku tau die selalu bg kucing makan. Walaupown muke abg owner nmpak muka cam ala ala bruntal tapi aku terkesima ngan kebaikan budi pekertinya~ Harhar~ Mintak2x la die tak terbaca blog aku nih.
Uih dasyat nih~
Sbnarnye hari ni aku rndu sgt kat owang2x kat tempat keje aku. Member uni aku jugak. Tapi keputusan terpaksa dibuat. Keputusan yg amat mgguriskan perasaan aku. Tak tahu la perasaan sayang aku terlalu menebal terpaksa dikeraskan demi tuk menyelamatkan aku dari mara bahaya. Yeyeh~

Ayat aku memang selalu tk bley nak blah kan~ Siyes tuk tonah yg kiut~

Teringat lagi air mata aku ni ter'mengalir bila kak lili bagi aku makan roti telur di tambah perasa sos yg secukup rasa. Aku kan ego, mane bley nangis2x nih. Sebenarnye tu adalah favourite my late father aku. Bila kak lili bagi aku makan ari tu, sebenarnye aku sehari suntuk dok emo~ Pejadah ko tonah nak emo emo ni. Nk emo sgt see the moon la weh~

Roti telur baek punye~

Biasala a princess need a king to look after her. Thanx for everything. Prbuatan aku sememangnye hanya menyusahkan kak lili. Maap kak lili, tonah sgt berdosa ngan kak lili. Halalkan segala ilmu yang diajarkan kpd tonah walaupown ianya hanya separuh jalan.

Semalam aku berusaha lagi tuk meyelamatkan ape yg aku termampu tuk selamatkan. Tapi mungkin pengakhirn hanya meriwayatkan satu cerita.

Ya Allah, jika benarlah ini jalan yang aku akan lalui, dekatlah diri aku padaMu dan selamatkanlah aku dunia dan akhirat.

Tidak lama lagi akan bermulalah pengakhirannye dn mungkin peng'awalan nye, aku akan meninggalkan bumi Shah Alam tuk selama-lamanya.

Sayonara Shah Alam, I'll going to miss u~ Forever~

Sunday, 15 April 2012

Aku PASTI.....

Da lama rasenye aku tk menjenguk ke laman aku ni....Dan selama itu jugala aku berasa diri aku ini bukan aku~

Betul la kata bidalan2x serantero dunia bahawa kita makin berubah~

Dalam 2 3 menjak ini banyak sgt perkara yang mengetuk mentaliti pada aku ni sebagai seorang manusia....Bagaikan tiada jalan keluarnya, aku hanya nampak kekaburan dan kekabusan mencengkam diri...

Dugaan bertalu talu yang datang sampaikan aku telah terduduk dengan sendirinya~

"Ya Allah bantulah hambamu yang amat lemah ini. Tunjukknlah aku arah tuju kehidupanku. Aku tahu bahawa ramai lagi yang berada di dalam kesulitan di luar sana. Permudahkan lah kami Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim"

 

Walaupun aku masih dapat mengerutkan senyuman di bibir, namun di dalam hatiku ini hanyala Tuhan yang Maha Mengetahui. Betapa tekanan makin datang menyeksa.

Aku PASTI.....Dalam diam mendiamkan ketidakpastian diri......

Amatlah berat untuk aku melepaskan benda yg telah tersedia berada dalam tangan sendiri demi masa depan yang tidak pasti.

Tapi aku PASTI bahawa adanya hikmah yang tersembunyi.

Untuk sahabatku Tim; I'm sorry everything that I've done to you. You are somebody who give my life a colourful life after the bad time happen to me. You are really means to me. Deep inside my heart you are a true frenz for me.

Untuk mimi, kak lia dan yg laen2x, tonah mintak maap tuk segala galanya. I'm just admitting myself not a good frenz, I'm really sorry....

Cik Onn I'm really missing to speak with u, bella jugak, ina jugak dn naz. Ucapan maap tuk sepanjang perkenalan kita.

Sarah~ Ah or cik syarifah, than u 4 ur advice.

Buat sahabat di tempat kerjaku especially 4 ida, kak lili, kak z, kak laili, mayuri, wawa dn lenlaen, maap tuk segala galanya.


Ape yang pown yang telah berlaku dan akan berlaku, aku PASTI adanya kisah yang tersembunyi, yang masih kabur dan samar2x~

Namun jalan yang aku amik ini, pasti ada rahsia yang belum aku ketahui hikmahnya.

Aku PASTI.........

Running Man Addicted

Running Man Addicted