Tuesday, 18 December 2012

Sengaja.....?

Salam sejahtera semua~ Tetiba plak rajin je menjenguk cik blog aku hari ni yerkk muahahahaha~ Keabnormalan menjelma, oh yeah, disebabkan bosan + takde idea + tkde mood dalam membuat 'assignment' aku yang berbagai jenis ni, jadi dengan sesungguhnya perasaan tuk menjenguk cik blog aku ni pun menjelma.

Title: Sengaja...............???~ Tettt..............

Entahla, perasaan aku ni membuak buak ingin berbicara. Aku tak pasti la, sama ada aku ni 'over'sensitip ke ape ker, tapi...............

Ni la aku habaq sat, ada la sorang budak 'housemate' aku ni, aku tak tahu kenapa, setiap kali aku balik sama ada dari tempat keje ke dari kelas ke, mesti dia 'rushing' nak ke bilik air, walhal aku rasa die ni dok umah lama je dari aku.

Ikhlas la aku nak bagitahu, aku bila da balik kerja waktu petang, aku memang tersangat la 'rushing' tuk mandi, ini disebabkan aku akan solat Asar kat umah. Takkan nak solat berbau colok Cina bagai tu semua. Korang pun tahu la, aku keje kat 'company' Cina, jadik aku cuma berani tuk mintak solat Zohor je la, tu pun bos aku macam nak bagi dan tak bagi je. Aku tak kisah la semua bagai tu kan, asalkan aku dapat solat Zohor dengan selamatnya. Jadik aku memang akan ter 'over rushing' tuk mandi sebab waktu aku balik tu pun memang selalunya da nak Magrib da pun.

Ada satu hari tu la aku nak cerita, aku balik dari kelas, hujan lebat giler, melenjun baju aku membasah, balik balik je, sure sure la mesti nak mandi bagai semua kan, bayangkan aku jejakkan kaki je pastu sesiap nak pegi mandi, tetiba la cik 'housemate' aku ni terkedek kedek pegi nak mandi. Bayangkan dok menunggu die mandi, dari baju aku menitik sebab basah melenjun sampai ke kering, barula aku dapat mandi. Siyes aku bengang, aku tak pasti cik 'housemate' aku perasan ke tak atau memang die sengaja dia buat macam tu, tapi hakikatnya; I DON'T KNOW~

Bukan sekali, tapi selalu da la jadi macam ni. Jauh dari sudut hati ini, aku amat terasa dan kenkadang aku rasa langsung tak nak pandang muka dia. Pandang je, sure hati aku da hangin dan merusuh bagai semua.

Disebabkan nak mengekalkan kedamaian rukun tetangga, aku diamkan jua~

Please.............................Be more consider~ I'm know that i'm not worth to be reconsider at all but I'm also a human being.

Sensitip sangat ke aku ni. Hakikat: Sharing is about caring. Disebabkan berkongsi, aku cuma mampu untuk memendam rasa. Jadi aku positipkan diri yang bahawasanya dia memang tak sengaja. I hope so.....

Kenkadang aku nak plak tergelak sendiri bagai, pasal bilik air pun aku nak sensitip bagai, please la cik tonah. Biasala tu idop, da adat kehidupan kenkadang ada naik turunya. Sabar je la.

Huarrrggghhhh~~~~

Positifkan diri dan hiasi perilaku peribadi. Sekian.


Saturday, 15 December 2012

Encik MelaUN~

Salam sejahtera semua, mak aih, lama bebenor tggu encik 'broadband' ni aktif balik dan dengan demikian berhabuk la keblog'an ku, muahahaha~

Sekarang ni tinggal 2 minggu terakhir agi kelas pengajian malam aku nak berakhir, cume nak cakap betapa pantasnya masa dok lalu, mak aih, lepas 2 minggu je lagi, aku terus meng'finalkan diri, tkde cecuti sem ni semua. Dan dalam 2 minggu terkahir ni jugak, maka dengan sesumgguhnya, semua test test dan esaimen esaimen perlu dihadapi dengan relanya. Rasa nya da jadi anggota RELA yang tegar pun ada da, muahaha~ mak aih ape la nasib, Lepas abih minggu akhir terus kedebap kena hentam ngan final, beza 'last class' ngan hari 'first final exam' aku, cuma la 3 hari. Aiyooo, ape menda la aku bley buat lam 3 hari tu, dengan keje nya, nmpaknye aku kena mengadap penuh adap lagi kesopanan la depan encik bos aku tu, haiyaaaa, cik mengeluh datang lagi.

Merujuk kepada tajuk 'title' aku yang sure meng'suspenkan diri beliau kan keluarga beliau sendiri, dengan ini saya nak pi habaq nyer, tiba-tiba pada suatu hari.....jeng jeng jeng....bukan traffic jam maaa~
abang aku ni dapat la satu panggilan dari seorang mencik polis ni, yang mengatakan aku si tertuduh terbabit dalam satu kes penipuan di internet.

Aiyoo manyak konpuse maaa~

Mencik polis itu berkata lagi, yang nama dan pengenalan aku telah didaftarkan di atas nombor talian sekian sekian sekian, pastu nombor yang didaftarkan atas nama dan IC aku tu digunakan tuk tujuan penipuan di internet. Pahtu setelah aku berjaya meng'detect' apakah nombor itu, maka dengan sesungguhnya, memang la aku tak penah sepanjang hayat pun kenal nombor tersebut apatah lagi dok nak menipu orang ni semua bagai.

Haiyaaa,manyak sedih maaa~ MelaUN mana la yang sanggup guna nama aku ngan IC aku tuk kes tipu menipu ni. Yang 'effect'nye da tentu tentu la aku. Ye la jadik suspek pulak tu IC aku pulak di'blacklist'kan oleh semua talian telekomunikasi kat senantero Malaysia ni.

Siyes  aku sumpah orang yang buat keje bodoh ni jadik 'KATAK'

Kepada encik 'Melaun' tersebut sila bertukar menjadik cik si katak ini sekarang jugak~

Nasihat saya, jangan terlebey fotostet IC mahupun terbagi memane fotostet IC anda kepada orang orang yang anda tidak kenali, mahupun orang itu adalah sahabat atau sedara mara anda sendiri. Sebab ngan salinan IC tu jer makhluk Tuhan macam 'encik melaUN' kita ni buley buat memacam contohnya daftar talian telefon tuk buat keje keje tipu menipu ni semua.

Sila doakan saya tuk keluar dari belenggu kejahatan orang yang tidak dikenali ini dan' for sure for my final exam'. Doa anda merupakan kekuatan saya.

Sekian saje tuk post hari ini yang bertekanan periuk tekanan tinggi ini. Sehingga kita berjumpa lagi. Salam~


Sunday, 25 November 2012

Kerja kerja dan bekerja~

Salam semua kejiranan dan ketanggaan blog blog mahupun web web di alam maya ini sekalian, tidak lupa juga para para pembaca blog meskipun bukan lagu syair si pari pari......uittt....apakah ini....? Harhar kepeningan masih melanda. Kira kira hari, tidak lupa juga bulan, hari ni da nak ujung bulan 11 da, 25hb, mak aih cepatnya masa berlalu. Aku rasa dari aku buat cuti bersendirian berhad hari tu sampaila aku stat kerja di tempat nan baru sekarang ni, langsung aku tak menyempat nak meng'update' cik blog mundar mandir aku ni.


Ni nak karaoke ke ape ni~

Ye la asyik dok memundar mandirkan diri tak keruan je di ruangan opis yang berbentuk segi empat aku tu, adeiii, rasa keabnormalan semakin menjelma. Kerja lagi kerja kerja dan kerja akhirnya bekerja, adeiii, mengeluh lagi. Betapa sunyi nya hidup ku di saat dan ketika tiada blog. Broadband plak buat masalah kronik, handset yang terjatuh buat kali ke 110 kalinya juga nya semakin kronik, maka aku pun dapat merasakan diri ini semakin kronik. Maka dan sesungguhnya aku mula dijangkiti oleh virus kronik ini yang dalam diam mulai tuk membiakkan diri beliau, oh hidup tak selalu nya ada pelangi, mendung ada da~

Nak diceritakan serba sedikit kerja di tempat aku, terbahagi kepada dua bahagian, bahagian admin dan bahagian perakaunan. Da semestinya aku dok di bahagian tegar aku, akaun da. Haiyaakkkk~ Bahagian akaun, tidak diceritakan lebih atau kurang, i'm the only Malay. Nasib baek ade 2 Melayu kat bahagian admin, ada juga la yang spesis ngan aku, tapi alkisahnya kami jarang jumpa sebab da sah sahla keje aku hanya tertumpu pada bahagian perakaunan. Pekerjaan utama; buat 'full set of account' setelah sekian lama membabitkan diri dengan 'account payable and general ledger session', dan akhirnya membuatkan aku rasa perasaan ini semakin bertambah sadis dan rasa musykil akan hala tuju idop aku sendiri. Masalah tegar yang dihadapi oleh aku sudah semestinya masalah bahasa, diorang kurang memahami bahasa Melayu juga bahasa Inggeris, tapi diorang mencuba,' it's a good thing' la pasal diorang ni.

'First time' aku jumpa depa, perasaan yang langsung tak dapat dikikis, adalah perasaan ini: JANGGAL, ye la mana tak nya, mula mula masuk da kedengaran lelagu nan cina, diorang bercakap pun dalam bahasa hokkien, kalo mandarin bley la sesikit aku paham, tapi hokkien = tettt, langsung tk paham. Alkisahnya, aku sendiri dan diorang juga sedaya upaya mencuba tuk menyesuaikan diri, mula mula memangla janggal, aku pandang ko, ko pandang aku, kenkadang aku rasa aku ni alien pun ada. Harhar~ Tapi, alhamdulillah, pelangi yang kabur kabur tu 'still' kelihatan.

Say peace to this alien, aaaa?

Begitula cerita walaupun akarnya cuma sejengkal, disebabkan kekangan masa yang tak mencukupi ni, terpaksala aku ucap selamat dulu. Sekian semua~Da~


Thursday, 25 October 2012

Selamat Hari Raya Korban~

Salam semua~ Iskh iskh esok da nak raya da~ Di kesempatan yang masih menyempat nih, aku nak lor mengucapkan, Selamat Hari Raya Aidiladha a.k.a Korban yer semua~



Oh Yeah~

Sebut pasal nak raya ni, aku rasa dari 'time' aku bangun dari tido pagi tadi sampai lor aku mentelaah diri ke alam blog aku ni walau sekelumit waktu cuma ni, ketung ketang bunyi dapur dihasilkan oleh aku.

Iskh iskh sadis aku~

Penat rongga rongga jejari aku dok memotong dan mengupas bagai semua jenis bawang bawang dan tidak juga dilupakan ngan sayur sayuran yang berbagai jenis tu semua. Semua nya tuk keperluan tuk hari raya esok, adala mak aku wat korban kecik kecik lan, together la sekali ngan aqiqah anak buah aku, lusa pulak tu, uhuuu~ 2 hari nak memasak ngan skala yang beso memang menguji kesabaran, rasa nak maen je baling baling bebawang tu semua. Harharhar~ Tak pepasal kena baling balik ngan mak aku da~


Tunggang langgang aku punyer terung bulat nih~

Ntah menda la aku nak wat ngan semua bagai ni yer~ Ahaaa~ Ni pun macam tak cukup je kan kan kan~

Seni mem'potong yang tak berapa macam ni la hasilnya~ Bawang putih pulak seket tu jer yang ade, abihla~

Penat la jugak. Mana tak nyer aku ngan mak aku jer. Nak sedia tu agi ni lagi, periuk periuk mula berkeriuk keriak keluar dari kabinetnyer, umah yang tak berkemas bagai lagi. Haiyaaa~ Adik aku baru je balik petang tadi, sama la ngan abang aku. Nasib baek umah aku da bersihkan seket seket dulu sebelum ni. 'Assignment pun da siap sedia tuk print jer, jenuh aku 'stay up' malam tadi semata mata nak siap kan assignment tu semua bagai. Nasib baekla 'Kabhi Kushi Kabhie Gham' bersedia menemankan aku. Tapi ada agi la yang tak siap, uhuuuu masa memang mencemburui diriku.

Malam ni aku tak sabor sabor nak mengasah semua saiz pisau yang ada kat umah aku ni. Ye la tak sabor aku nak mempotong dedangingan nan manis itu.

Sebelum mak aku bukak puasa tadi, sempat agi aku 2 3 round gaduh ngan die, bukan pasal pape pun, pasal nak buat sambal belacan jer.

Sambal belacan oh sambal belacan~

Ye la mak aku kan berteknik teknik seket, aku pulak jenis yang maen campak campak jer. Satu dari teknik yang mak aku biasa lakukan tuk wat sambal belacan ni, dia biasanya bakor je belacan dan bebawanan tu atas api, nak mengekalkan rasa katanya. Adeii jenuh aku dok membakaqnyer, tapi hasilnya, memang terbaek.

Syahdu la pulak dok mendengaq takbir raya nih. Huuuu, pape hal pun, sekali agi nak mengucapkan Selamat Berkorban la yer semua, dan niatkanlah ia kerana Allah.

Sekian.


Wednesday, 24 October 2012

Sweet Potato~

Salam hari Rabu semua~

Kejap jer masa berlalu, da nak beraya da rupanya~ YEAY~

Disebabkan kebelakangan ni, kampung aku ni asyik hujan je memanjang, maka aktiviti memakan 'sweet potato' oleh aku pun menjadik semakin berleluasa. Harharhar~

Sedap~ Wink~

Laen orang laen gaya. Tapi yang paling jadik 'favourite' aku la, aku suka rebus je menda alah ni. Tapi ramai jugak yang membakaqnye.Ada kawan aku penah citer yang bapak die penah bakaq 'sweet potato' ni lam tanah, die kata rasanyer lagi perrrghhh~ Makan pulak di waktu malam nan bertemankan bulan, pastu ditemani la pulak hawa sejuk malam nan sepi, lagi bes kalo masa tu hujan renyai-renyai. Pergghh hidup ni rasa nyaman giler.

Dipendekkan citer, bila aku nampak je hujan kian melebat kat luar umah aku, ape agi, aktiviti merebus 'sweet potato' pun dimulakan.

Aku suka sangat bila tang masa makan 'sweet potato' tu, asap dari 'sweet potato' tu kuar berasap asap, aku rasa masa tu saat yang paling indah n sweet rasanya, mana tak nya, asap yang kuar dari 'sweet potato' tu sangatla harum sesangat. Perrggghhhh~

Sah aku ni seorang penggila 'sweet potato' di saat dan ketika hujan menerpa ke ruang angkasa bumi kita ni. Harhar~ Time laen, kureng la seket. Erkkk~

Biasanya kalo da suka, memang sah sah la aku akan ter'over' banyak masak benda alah ni, jadik tuk aku mengelakkan sebarang pembaziran yang tak berapa wajar bukan kete nan Waja, hehe, maka aku pun membentukkanlah ia menjadik kuih si cek mek molek.

'Sweet potato' yang lebey tu, aku terus penyek penyek kan ia lalu ditambah sedikit tepung, lalu di guling guling kan ia. Sesudah itu aku sumbat la gula dan ape agi, goreng la ia. Huahua, besssst sesangat~ Hohoho horlick~

Perghhh sangat best bila makan time panas panas~

Di saat aku dok mentelaah rongga rongga 'sweet pototo' tersebut di selang seli asap asap yang mengharum, maka tetiba teringat pulak la aku kat 'Sweet Potato Couple' ni. Lam bebanyak 'We Got Married' punye episod, aku tak tahu la, yang paling melekat lam jiwa raga aku ni adalah pasangan dua sejoli ni la; Yonghwa with Seohyun. 


Ni la 'sweet potato couple'

Tapi dari kebanyakan feedback member member aku sume lebey suka kan pasangan Nichkhun together with Victoria. Romantik katanya, hehe memane la. Sume nye memang best, hehe~

Peace~ Nichkhun with Victoria~

Mood sekarang, nak tengok movie. Yeah jom tengok sesame~

Sekian la dulu. Da~

 

Tuesday, 23 October 2012

Kad Siswa + Part-time Student~

Salam Hari Selasa semua~

Huuuu sehari suntuk aku dok mengemaskan blog aku ni. Amacam ok tak. Fuuuu~ Abih hilang habuk habuk yang membuatkan aku batuk batuk. Uuuhuuuksss~

Kad Siswa + Part-time Student~

2 3 menjak ni, tergiang giang di gegendang telinga aku ni pasal satu kad ni, nama kad ni Kad Siswa 1 Malaysia (KDS1M). Aku rasa kad ni da menjadik sebutan di bibir bibir setiap insan yang bergelar  'student' yang belajar kat Malaysia sekarang ni.

Ni la rupenye, tq cik google

Disebabkan aku masih bergelar seorang 'student', maka aku pun tertanya tanya la jugak pasal kad nih. Tapi pabila aku men'google'kan diri meng'search'kan diri ini tuk maklumat lanjut pasal kad ni, maka tahulah aku bahawa kad ni hanya 'available for full-time only'.

Erkk sadis aku~

Ni la maklumat yang aku dapat kat 'web page 1 Pengguna' ni, ni link die:


------------------------------------


KADS1M diberi secara percuma kepada pelajar-pelajar IPT yang menepati kriteria-kriteria berikut:
  • Mengikuti pengajian jangka panjang yang tempoh masanya 1 tahun dan ke atas (sijil, diploma, ijazah dan ke atas);
  • Pengajian sepenuh masa; dan
  • Warganegara Malaysia.
Diskaun yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat yang mengambil bahagian adalah bagi pembelian barangan dan perkhidmatan terpilih dan tertakluk kepada kadar, terma serta syarat yang ditetapkan oleh syarikat masing-masing.


---------------------------------------


Maksudnya bebudak 'part-time and overseas students are excluded' ker. Uhuuuu~

Ni la aku nak habaq, sebenarnya aku memang amat kepinginkan kad ni. Memang la tidak dinafikan yang aku ni da bekerja, malam pulak wat part-time belajaq, dalam masa yang sama merupakan seorang perantau di negeri orang, jadi aku amat amat lah kepingin tuk memiliki kad ni.

Ye la cuba korang pikir la kalo korang berada kat tempat aku, sebagai seorang pekerja di salah satu 'private company', da sah sah la aku tak dapat buat 'overtime (OT), sebab terpaksa pegi kelas di malam hari nya, da sah sah aku hanya dapat gaji 'basic' jer. Kalo nak dikira gaji basic aku berapa la sangat, memang cukup cukup makan jer, nak bagi mak kat kampung agi, bayar sewa umah, bayar yuran pengajian, beli tiket bas balik jenguk mak lagi, bayar tu bayar ni dan bla bla bla. Realiti beb~ Banyak menda nak kena bayar, sampai kenkadang tak tinggal sebarang 'saving' pun.

Nak dapat kan duit secupak pun, manyak rasa dirasa beb. Kena maki sana kena maki sini, bukan senang nak dapat kan duit rupenya. Tu la, betapa besarnya pengorbanan mak ayah kita mencari duit tuk membesaqkan kita.

Kalo aku dapat kad ni, aku rasa aku la makhluk Tuhan yang paling gembira aku rasa, ye la dapat gakla aku menanggung kos hidup aku yang da tak tertangung da ni. Harhar, life is quite hard, yeah~

Tetiba, masa aku meng'google'kan diri ini, jeng jeng jeng, maka dengan sesungguhnya aku terjumpala satu 'article' ni.

ni link die:


..................................................

Discounts & Offers: 1Malaysia Student Discount Card 


skip Paragraph.....
Govt to extend 1Malaysia discount card to overseas and part-time Malaysian students
KUALA LUMPUR: Malaysians studying overseas and part-time students at higher learning institutions will soon be able to enjoy the benefit of the 1Malaysia Student Discount Card (KADS1M).


"However, after receiving positive feedback, the ministry is considering to extend the scope to include overseas, distance-learning and part-time students.

Rohani added that 927,397 cards have been distributed and students who had applied could collect their card by the end of the month.
1Malaysia student discount cards are being distributed in batches to students at local public universities since September while local private universities, colleges and other higher education institutions from October 2012 onwards. 

 skip Paragraph.....

............................................


Dan dalam 2 minit yang lepas, kawan 'part-time student' yang sama belajar ngan aku pun mesej, 
"Uit, aku da dapat da la kad siswa tuh. Aku da amik kat unit hal ehwal pelajar (HEP) da pagi tadi", kata cik beliau kepada diriku. Erkkk~ Glurrrrp~

Aku yang tetiba menulis entri ni yang nak bagai nak raknya ni, tetiba .....Errrr~

Berlari gak aku ke fakulti lepas raya ni. Harharhar~

Mood: Flying to Faculty. Yeahhhh~

Sekian.


Monday, 22 October 2012

Monday Blues~

Salam semua~ Fuuuuu~ Berhabuk~

Nampak sangat da 2 3 minggu tak ke udara, fuuuuuu, tiup tiup 1 2 3 fuuuuuuuu~ Ahaakkksss~

Sempena hari Isnin yang bersamaan 6 Dzulhijjah Tahun 1433 H ini, aku mengucapkan ribuan syukur la sesangat sebab masih dipanjangkan hayat ini. Amin syukur alhamdulillah.

Maksudnya tu pintu taubat masih lagi la terbukak, untuk aku. Fuuuuuu, ajaibnya hidup ini.

Ni aku nak habaq sat, keluarga aku baru je bertambah seorang agi ahli keluarga nan baru, seorang putera, aku mengucapkan syukur sesangat akan kelahiran budak kecik ni, semoga ngan kelahiran beliau akan menjadi lampu suluh yang menyuluh kebahagian abang aku ngan bini beliau, harhar~

Siyes aku suka, oh yeah~

Tetiba ada la makhluk Tuhan sorang dua yang menegur kat fb, uit ko bila pulak tonah, lam ati aku gelak je, harharhar, camtu la lebey kurang. Apa masalah la ngan orang yang bertanya bagai ni, tak paham aku. Cuba sesekali habaq kat diri depa sendiri, "Mind Your Own Business and Have a Better Mouth".

Errrr~

Rahsia Tuhan mana la aku tau beb. Kalo tetiba aku ter'kawen ke ter'tunang ke, mana la aku tau bila benda tu nak jadik bagai, so ape yg aku buley buat, be realistic more better. Aku tau la aku ni tak seanggun dan tak secakir dedaunan sireh cam korang. Siyes aku redho jer, but i'm not that desperate. Time aku bujang ni la aku buleh menikmati hidup aku ni. Lepak sana lepak sini, berguling sana dan berguling sini sampai bila bila.

Jom berguling bersama~ Guling ~ Guling guling dan guling~ Marilah berguling~

Monday Blues~



Ni la etika 'Monday Blues' aku, melangut nan bebukan di awal pagi sampai la aku bergerak balik dari keje. Mood memang la talak ader punye. Semua benda ke orang ke, aku nampak cam samar samar je. Aku rasa semua orang yang bekerja pada hari Isnin pada permulaan minggu akan merasakan perkara yang sama, 'Monday Blues'. Kalo orang yang bekerja kat negeri pantai timur, mungkin buley tukar tajuk la kot 'Sunday Blues' ker. Hehe pape hal la ko tonah.

Lain orang lain gaya, ada yang angguk angguk, ada yang buat buat tekan keyboard bagai, ada yang buat regangan di pagi nan hari. Yang paling jelas ketara, "speechless", buat je pape keje yang berpatutan dengan kehendak majikan, wahhh~

Tapi aku masih merasakan penangan 'Monday Blues' ni walaupun aku yang sekarang ni aku tengah bercuti sendirian nan berhad. Harhar, masalah betul la aku ni, buleh pulak aku menangguhkan edisi kerja aku di tempat nan baru itu. Nasib baek la manager baru aku tu sporting bagai. 

"If you are ready to work, so then you can inform me, take your time", said my manager.

And then I said, "Owh....really, thank you for your consideration and i will call you back after 2 weeks, is it okay".

"Ok", she replied.

Errr~ Ok see you then~

Fuuuuu, sporting giler~ Tapi ngah risau jugak ni, cuti cuti sendirian berhad bagai ni semua. Ye la, kelas masih berjalan, assignment makin berlambak, test pun da mula nak stat da, sah aku parah. Fuuuuu, tiup seket biar bagi pandai.



Yeay akhirnya dapat jugak aku meng'update'kan aku punye blog ni~ Sekian~



Sunday, 23 September 2012

Kiri kanan kiri kanan~

Salam ujung minggu semua~ Esok kena masuk keja balik da~ Huahua~

Kiri Kanan Kiri Kanan~ Kawat seket. Amik mood seorang platun. Adeii pedih~

Adeii...? Apakah itu penat ataupun sekadar keluhan kecik beso kecik beso aje ke...?

Jom kawat beramai ramai ya geng~
Dalam mingu pertama menyambung pengajian aku, aku banyak mengeluh. Entah ape yang tak kena pun aku pun tk tau. Nak kata penat memangla penat tapi penat bukan sebab kepenatan penat bekerja mahupun belajar, tapi penat melayan kerenah orang berbagai.

Nak dijadikkan citer, ada la st kelas yang aku baru join ni, masuk je kelas 'lecturer' terus suruh buat 'group' bagai semua tu. Ye la, biasa la tu tuk 'assignment'. Pastu nak dipendekkan cerita, aku termasuklah dalam suatu 'group' ni. Nak wat camne group laen da cukup cukup jer.

Dalam 'group assignment' aku terdiri daripada 4 orang, termasuk aku lor. Mula-mula, aku ngan sorang hamba Allah ni dulu la, sebab kena tunggu 2 makhluk Tuhan lagi tu yang tak sampai-sampai agi walhal waktu kelas da 30 minit berlalu.

Lam masa tu, 'lecturer' da suh la stat reka nama 'group' kami ni. Aku 'suggest' la kat budak 'group member' yang da ada sekali ngan aku ni, aku 'suggest' A, die geleng kepala, aku 'suggest' B, dia buat muka takde perasaan, entah apa masalah minah ni. Semua yang aku bagi, semua die tak berkenan, pastu bila 'lecturer' da suh anta nama kumpulan tu, buleh pulak die suh aku pikir cepat-cepat. Siyes aku rasa nak wat aktiviti kawat kaki je depan die 'time' tuh.

15 minit kemudian, datang la seorang agi 'group member' aku ni. Die duduk, langsung tak senyum. Muka 'for sure' masam mencuka. 'Stress' keje ye kak, rasa sume budak kelas tu da keje. Setahu aku, aku pun keje. Ok fine, aku wat tak tau je la. Kemudian minah yang baru datang ni pun 'suggest' la st nama, terus pulak nama tu jadik nama 'group' aku. Tak tanye pendapat aku pun. Uittt aku ni tunggul ke dinding kat situ.

Aku rasa 'time' tuh. kaki aku ni da rasa melayang layang berbaris luar kelas da masa tu. Apa masalah minah  minah berdua ni.

Dipendekkan cerita, lepas 'lecturer' kami ni bersyarah 2 3 kerat, laju je die bagi 'case study' n suh kami 'submit assignment' malam tu la jugak. Ok fine, aku pun baca la 'case study' bersama sama la ngan minah minah 'group' aku ni.

Lepas aku baca, aku terus je cuba jawab soklan satu, uitt kalo tak memang lambat la balik. Yang tak tahan, 2 orang minah ni, aku tak tahula, diorang nak menunjuk kewibawaan diorang kot, yang sorang tu habaq la kat member ni die pasai ape 'case study' tuh, pas diorang habaq tu, buleh pulak depa dok menjuihkan bibir depa kat aku. Mak aih, pigi da, yg korang habaq tu korang baca 1 'paragraph' je kot, apa masalah la korang nak menunjuk muka bagai tu semua.

Rasanya, inila kali pertama lam kehidupan aku ni, aku berjumpa ngan makhluk Tuhan yang begini rupe nya. Adeii pedih weh. Sabo je la, 'but say yes it is a little bit annoying'.

Aku tak tau lor macammana aku nak hadapi makhluk-makhluk Tuhan macam ni sekali agi tuk minggu ni dan minggu minggu yang mendatang.

Ya Allah permudahkanlah jalan ku, jika ini sudah termaktub buat ku. Amin.

Aku hanya insan biasa beb, 'for sure' akan bagi 'response' punyela. So you're better behave yourself beb. No more annoying attitude. It's not good for your own personality. Be better human, as long you're giving your fully effort for it and then I say Please No More~

Sekian.



Monday, 17 September 2012

Hijrah~

Selamat Hari Malaysia semua~ Wahh cuti...Erk....Cuti dan dot dot dot maka ia pown bertukar jadik kueh apam pokodot.

Wink~~

Huuuu~ Nampak bes je kan apam pokodot ni~

Cam biasa la, kalo cuti cuti bagai ni sume, aku pun ape agi merehatkanlah diri aku ni sambil menikmati cenkodok dan pisang goreng yang buleh didapati di mana mana kedai kedai nan berhampiran dan pada masa yang sama cerita korea di saluran 393 la yang menjadik mangsanya. Di samping itu, aku juga cuba tuk menghayati erti kecutian ini walaupun alkisah aku sendiri kurang mengerti pengertiannya. Haiyaaa manyak tidak baek wooo~

Faith~

Ni la citer korea 'latest' yang aku tengok, tajuknya "The Great Doctor a.k.a Faith". 'Interesting' jugakla citer ni. Baru 2 episod kat tv, tapi kat dramacrazy.net baru sampai episod ke 10. Aku pulak baru tengok episod ke 2, ingat nak sambung tengok kat dramacrazy tapi da teringat bagai, tu la kena buat, ni la kena buat, alkisahnya aku cuci cuci umah lor dulu.

Kalo berminat nak tengok, ni 'link' yang selalu aku dok gayut dan berlegar legar, http://www.dramacrazy.net/korean-drama/faith/

Tapi ini bukan aku nak citer. Tengok tajuk 'post' aku pun da tau serba seket da. Sabar je la. Amenda plak ko ni tonah, nak menginsafkan diri ape. Takdela, saja nak menceritakan perihal diri sendiri ni kat sini. Hidup ni selalu berubah ubah ye dop.

Berbalik pada episod yang lepas, cettt ni episod berantai ke ape ni. Kan aku pernah terjatuh dan terpeliot dari menara gading nan bertingkat itu, kali ini aku mula menyahut cabaran kembali. Aku sedar yang ramai budak kelas aku dulu yang da lama menamatkan sesi pembelajaran mereka, aku pulak terjelepok di pertengahan jalan nan sunyi, setelah rayuan demi rayuan yang aku hantar ke menara bertingkat itu (9 bulan da berlalu) dan alhamdulillah akhirnya, permohonan aku untuk masuk kembali telah diterima.

Siyes tadi baru aku pergi jelaskan yuran bagai tu semua. Siyes itu hijrah yang pertama aku setelah di saat kejatuhan aku di kala dan waktu itu. Aku kembali jugak untuk menghabiskan apa yang patut aku habiskan. Aku tau masa tu, manyak benda kat fikiran ni, tapi kalau fikir lelama, berhenti berusaha bukan cara penyelesaian, so i fight for it. Terima kasih Ya Allah, kerana engkau telah gantikan kesedihan aku dengan perkara yang lebih baik. 

Esok 'first day' aku stat belaja balik da. Yeayyy~'Excited' bagai da aku ni. Aku harap aku da takkan sia siakan peluang ni agi da.

Tu baru hijrah pertama, maka hijrah keduanya pulak, aku akan berhijrah dari 'company' mega aku yang sekarang ni ke 'company' nan baru. Walaupun tak berapa nak mega mana, tapi aku tahu kat situ aku akan dapat lebih banyak pengalaman. Siyes aku berdebar bagai sebab mentor aku selepas ni adalah seorang "Senior Accountant". Tak sabar aku nak menuntut ilmu dari dia.  Cuak giler, hahahahahaha, sakit perut pulak aku rasa.

Alhamdulillah, aku interbiu yang 'company' baru tu sekali cuba je. Nak dapat 'offer' pegi interbiu tu kena usaha lebey seket r, sebab kalo korang nak tahu 'sent item' kat 'inbox' aku tuk 'apply' keje je memang la da ter'overload' da.

Ya Allah, kuatkanlah aku untuk menempuh semua ini, hanya pada-Mu la aku bergantung harap.


Silent~

Siyes aku tak dapat nafikan dalam 9 bulan ini, bukan itu sahaja 2 3 menjak ini pun perkara ini terjadi, aku telah ter'silent'kan diri aku ni kepada 'certain' orang disekeliling aku. Bukan niat aku untuk menjauhi, tetapi kenkadang aku perlu bersendiri untuk berfikir.

I need a space.

Sekian.


Saturday, 8 September 2012

BOOMMM~

Assalamualaikum, aku memulakan bicara.

Mak aih sejak bila aku menjadik seorang gadis nan insaf bagai ni. Uitt aku penginsaf haper, iskh....iskh....iskh. Perlu ker iskh iskh banyak kali. Aiyaaaakkkk~

BOOMMM~

Ape pulak la kisahnyer ni. Boommmm~ Adakah ini sebuah iklan yang mempromosikan sabun boom...?

Sabun Boom~ Oh Yeah~
Ce citer ce citer. Apakah perkaitan sabun boom ngan semua bagai ini...? Haiyaaa~

Ni la aku nak pi citer, begini ceritanya. Sejak dua menjak ni, aku tak tahu la, cuak la. Da 2 kali lam seminggu ni aku dengar bunyi ni, "Boommm", bergegaran di cuping telinga aku ini.

Insiden pertama 

Berlaku ketika dan apabila aku dalam perjalanan dari ke kampung ke umah sewa aku, masa ni aku best dok terlentok bagai. Tetiba lam kul 2 pagi lebih camtu aku terbangun sebab terkejut oleh dek silauan kilat yang memancar ngan tetiba. Maka terbangun la aku ni, masa aku bangun tu aku kelip-kelip kan mata aku ini di dalam kegelapan suasana bas yang sepi. Masa tu da hujan bagai da semua. Tangtu jugakla, bas tu laju turun bukit, jalan pulak licin akibat dek ujan, masa tu rasa sangat bas tu meluncur laju.

Tetiba aku ternampak picisan cahaya, pastu bunyi, "Boommmm", mak aih ape menda pulak tu. Bas ni langgar benda ke orang ke tadi. Berbagai benda aku pikiaq tangtu, pastu aku terdengaq la pakcik driver bas tu tetiba dok mengeluh dan pastu dia 'slow'kan bas tu dan berhenti tepi jalan.

Masa tu aku nampak pakcik bas tu bagai cuak semacam, dia dok lap peluh bagai semua. Masa tu ade sorang penumpang lelaki terbangun tetiba, pastu lam ke'blurr'an dia turun pulak ngan pakcik driver tu bertemankan sorang agi member pakcik driver tu. Yang laen pakat dok tidoq agi, aku pulak dok menjenguk jenguk sorang sorang atas bas tu. Cuaaak, nasib baek muka aku tak bertukar jadi ijau bagai.


Aku bukan menghijau bagai hulk ni yer~

Lalu diorang bertiga tu pun berjalan-jalan menge'check' menda yang berbunyi tu. Pastu aku tengok ade 2 3 bas berhenti kat situ lam masa yang sama. Haiyaaa, apa sudah jadi maa~

Lam 20 minit kemudian, diorang bertiga pun naik balik kat atas bas. Driver bas tu siap pekik agi kat driver bas yang parking di depan bas beliau, "Uiiiit, aku pergi dulu la, takde pape kot".

Masa tu aku rasa, mak aih peliknya, takkan bunyi kuat giler kata takde pape, risau bercampur musykil la aku dok situ bermonolog sensorang. Pakcik bas tu memandu bas cam biasa. Lam 10 minit camtu, tetiba aku berbunyi pakcik driver tu dok berbisik kat member peneman dia kat sebelah, "Weh Mat, aku tak buleh tak bley nak brek la bas ni". Masa tu jugak aku rasa muka aku dari ijau da bertukar jadik biru. Waaaa, aku tak kawen agi, tetiba la plak kan masa tu. Macam-macam benda la aku pikir, lam masa sama aku berdoa bagai la jugak, Ya Allah, selamatkanlah kami semua!

Alamak, aku da bertukar jadi Avatar plak ker~

Lam berisghtifar bagai semua masa tu, tetiba pakcik bas cuba membrek 2 3 kali tuk testing, memang sah brek tak tu makan. Masa tu laju jugak la sebab jalan tu masih licin.

Masa tu muka aku da pucat lesi da. Pastu tetiba peneman pakcik driver tu pun kata,"Ce ko tekan jer brek tu lelama, mana tau die berenti". Lama jugak la, pakcik driver bas tu tekan brek, alhamdulillah, 2 3 minit jugakla bas tu dok tersengguk sengguk atas jalan raya dan akhirnya bas tu pun berhenti ngan selamat nya kat tepi jalan. Nasib baik masa tu takde kenderaan laen yang lalu atas jalan raya. Maka lepas tu pun pakcik bas tu kejut kan semua orang, dia kata la palam brek bas tu da meletup, jadik tuk keselamatan kenala satu bas tu tumpang bas laen yang lalu.

Gamaknyer, nasib baek ada bas laen yang sanggup amik, tapi diorang amik seket-seket je la, almaklumla semua bas da penuh bagai. Aku tumpang satu bas ni ngan empat agi penumpang, dok bersila atas lantai bas yang bahagian bawah tu jer, memang rasa cam pelarian jer time tuh. Tapi alhamdulillah la aku selamat sampai lam kul 7 lebih, sampai je umah sewa aku, aku terus je siap-siap nak pegi keje. Nasib baek sampai on time. Haiyaaa~ Cuakkkkk~

Insiden kedua

Insiden kedua ni plak, baru je berlaku tadi. Masa tu aku baru 'on the way' balik umah dari beli barang dapur sekali ngan mak aku. Masa tu baru lepas dek satu 'traffic light' kat simpang ke umah mak sedara aku, masa tu kat depan aku, ade st lori bawak berbelas belas tong gas, hijau jer lampu isyarat, maka aku gerakla slow slow.

Masa lalu satu stesen minyak ni tetiba bunyi,"Boommmmmmmm". Kuat giler. Aku yang terasa kecuakkannyer, terus bagi signal tuk berhenti tepi jalan. Panik jugakla time tu, takut ade tong gas yang jatuh, takut tayar kete meletop ke ape ke, bagai aku pikir, akhirnya aku kuar dari kete. Lori yang bawak tong gas tu pun berhenti jugak, pekerja pekerja kedai kete dekat situ pun abih kuar melilau lilau dok tercarik amenda nyer yang berbunyi tu tadi. sebab bunyi meletop tu tersangatla kuat.

Bila aku kuar dari kete, 1st thing aku check adalah tayar kete. Lega jugakla, takde yang meletup, lepas tu aku tengok-tengok kat jalan, takde pun tong gas yang menggelosor. Lama jugakla aku dok kelip kelip, tapi macam takde ape yang berlaku. Konpuse aku.

Masa tu aku terpikir, time bunyi meletup aku betul betul lalu stesen minyak. Mungkin bunyi tu datang dari stesen minyak kot. Sebab masa tu aku da parking terkedepan, maka aku membuat keputusan tuk balik jer. Aku pun balik je la, huahua~

Booommmm~ Sah aku da serik dengar bunyi meletup bagai ni.

Sekian~


Wednesday, 29 August 2012

Kerja....? ~~"

Salam Aidilfitri agi sume~

Keje oh keje~

Nasib baek aku tak pegang kepala cam abang ni~

Ni nak bagi habaq kat depa sume, stat je minggu ni, bermula la episod aku masuk keje aku balik. Huahua, announcement bagai apakah ini....?

Stat jer langkah kaki aku ni masuk ke ruang kecik yang penuh misteri lagi kronik, yang beralaskan sebijik meja yang diserikan oleh secibik pc, aku bagaikan terkena histeria yang berhalusinasikan suis lektrik yang bergegaran di sekeliling kerusi aku nan antik ini tetapi diselaputi zarah nan plastik, mak aih, bersepahnyer~

Nasib baekla aku ni tak giler meroyan sensorang kat situ. Kan aku balik kampung kang, sape pulak nak buat keje ni sume bagai. Cetttt~ Akibat cuti raya yang dipohon secara berleluasa oleh aku insan yang kiut ini, akhirnya....maka dengan sesungguhnya meja aku pun penuh bagai ngan keje. Erkkkk~ Meja aku ke ni, huahua~

Haiyaaakkkkk~

Tolong sama saya ma~


Sekian~


Thursday, 23 August 2012

cik Mahmood oh cik Mahmood~

Salam Aidilfitri agi~ Oh Yeah~

Aku ngah dok menghitung hari da ni. Tup tup cuti raya aku pun da nak abih. Hari Isnin ni da nak masuk keje da balik. Pastu plak office hour balik kepada yang lama dari jam 8 pagi sampaila ke 5.30 petang. Adeiii, kan bes selalu berada lam bulan pose, tang kul 5.01 jer da ilang. Cam chipsmore da aku rase.

Mak aih sodapnyer, da lama aku tak makan menda alah ni.Huuuu~


Hari ni da hari Jumaat da, esok lusa hari Isnin da la. Waaaa, aku nak cuti agi. Penat r keje. Cettt rajukan budak hingusan semata mata, kata diriku kepada diriku sendiri. Huahua~

Cik Mahmood oh Cik Mahmood, panggilku.

Mane la cik Mahmood ni pegi....(pssss: untuk pengetahuan korang cik Mahmood tu adalah a.k.a kepada perkataan ini "Mood"...Oh yeah~ )

Sure takde mood da. Kontrak aku tinggal 1 bulan setengah jer agi ni. Tengah melilau-lilau gak r ni tuk mencarik keje laen. Kalau tak keje aku nak makan ape beb. Makan nasik tu kan penting. Huahua~ Nak kumpul duet agi ni nak masuk study balik (ntah lulus ke tak rayuan aku tu, aku bajet lulus je la ea....Huahua), tu lagi la sure kena berjimat tahap gapan bukan tahap gapaian. Belajaq la beb menabung slow-slow, ne tahu esok lusa bley beli kete ferrari sebuah. Berjuanglah demi masa depan. Oh Yeah~

Sebut pasal nasik ni kan, semalam abang ngah tu sampai majoks tak nak makan nasik, kurus seket da aku tengok beliau hari ni. Aku harapla supaya beliau makan nasik la hari ni. Huahua~


'Mood' ini terus terhakis dek pabila dan apabila aku tau Ustaz Don da kawen. Melepas aku beb~ T_T


Oh ustaz Don~ Sobsob T_T

Akibat diri ini masih agi tidak larat tuk buat larian marathon nan jauh itu, cettt sejak bila plak aku ni suka berlari-lari plak ni, maka dan dengan sesungguhnya aku tercongokla dok depan laptop ni tengok citer. Tv da aku tinggalkan. Ni sume salah rasa d'rasa la ni, kerana rasa sup ayamku rosak binasa (psss: sebenaqnye asalnye dari ayat ni, kerana mulut badan binasa...Aaaaa ~~")

Te'rasa' nak tengok drama Jepun punye pasal la ni, maka dengan itu time aku sibok dok melilau mencari-mencari lalu tercari-cari la ia, lalu aku terjumpa la citer ni. Baru agi r citer die, baru ada 6 episod da. Ni tajuk resmi die 'Ghost Mama Sousasen'.


Kisah antu mak, bukan antu fighter~

Kalo nak korang tengok online, ni aku jumpe satu link die: http://www.mysoju.com/japanese-drama/ghost-mama-sousasen/

Layan~ Sekian dulu dari aku. Muahahaha~ Gelak geli di Aidilfitri~ Oh Yeah~



Demam ker~ Errkkk~ Sentap...?


Salam Hari Raya sume~

Senyum-senyum aku tengok blog aku hari ni. Dari blog tengok aku dan aku tengok blog, suasana plak sunyi sepi berteman kan filem 'Santau' kat tv3 skang ni, jadik aku pown tengok la 'keyboard' dan yang demikiannya pula 'keyboard' tersebutnya pulak tengok aku, dan lalu tertaipla entri nan sepi ini.

Alamak iklan die da~ Mmmmmm~
Amboi tajuk entri. Ngeee~ Demam pown nak bagitahu seantero dunia ke tonah. Ngeee~ Ala bila agi nak bermanja-manja ngan blog nan sendiri ni kan.

2012-08-23 15.09.55.jpg
Mak aih...ubat ke ni ~~"
Oleh akibat pemakanan yang ter'over' ais di hari raya nan fitri ini yang alikisahnyer ni bukan pasal cik Ahmad  Fedtri Yahya pengacara di tv3 tu, jadi ngan tidak dilindungi sebarang vitamin baik tuk badan, tidak lupa juga ancaman dari virus yang berjangkit, maka dan sesungguhnya, ini pun terjadik ====> sakit-sakit badan, sakit kepala, sakit perut, tekak pun bengkak, batuk-batuk dan lenlaen agi.

Demam ker~ Hahahahahaha~ Aku pown tak pasti da~

Mmmm~ Kenapa plak tetiba ade cik Ahmad Fedtri kat sini ney...?

Tengok aku bermanja agi ngan blog aku ni. Huh nasib baik ada blog aku ni, bley la aku luahkan luahan suara kesakitan otot-otot badan aku ini. Ni la kisah sengal yang tak penah abih-abih.

Akibat tak larat nak ke mana-mana, jadik depan tv la aku duk melepak skang nih. Huahua~

Fuyooo, besonyer tv die~

Sambil-sambil tu terlepakkan diri ini juga ke laman fb a.k.a facebook. Pabila terbukak jer laman fb tu, terus jer perasaan demam ni jadik suwey la seket, ntah pape la ntah. Apakah itu 'suwey'...? Tetttttttt......Sentap beb~

Ntah la, aku rasa da lama menda ni jadik, jadi aku da lama menjadik seorang yang kalis dari prarasa yang merasa tuk memendam bukan merendamkan hati nan kiut ini lam lautan nan eskrem. Cetttt~

Tadi pabila dan apabila aku view fb aku tadi, maka ngan sesungguhnya secara dengan ketidaksengajaan nya aku pun tertengok la beberapa gambaq ni. Ntah la tetiba aku terasa pilu milu la plak. Kalau nak tahu, sume gambaq tu di 'upload' dari seorang pakcik yang bergelar bapak sedara aku sendiri. Gambaq tu sume tu adalah gambaq keluarga yang sedang 'picnic' beb.

Mak aih, gambar ber'picnic' pown bley wat ko rasa sentap mentap ke tonah. 

Gambaq-gambaq tu sume mak-mak sedara dan bapak-bapak sedara aku bersama susur galur keluarga nan beliau. Lam gambar-gambar tu sume ada, sepupu mupu aku ade sekali, tidak lupa juga nenek aku. Sume dok ber'picnic'la katakan. Mak aih meriah giler yer beb.

Tapi aku menung jer tengok gambaq-gambaq depa tu, banyak gaya, tidak lupa banyak makanan-makanan depa, tapi satu je aku pasan tak ada. Apa die tonah......?

The answer is.....my family. Lam gambaq tu sume takde pun gambaq aku, adik aku, abang-abang aku, especially mak aku, walhal tu keluarga belah mak aku. Pelik kan.


Pelik jer aku menegoknyer~

Ape yang dipelikkan dan juga nak dijelekkan, memang benar keluarga aku tidak pernah dijemput untuk pape event family termasuk la tuk pi sama-sama ke 'picnic' tersebut, pada walhalnya kami tidak pernah bergaduh ngan depa, tak penah masam muka, ntah di mana silapnya aku pun tak tau. Tup tup dan tau tau je da masuk gambaq kat fb. Annoying beb~ Honest from me~

Selalu jadik camni, hari tu time mak sedara aku nak pegi haji hari tu pun, satu batalion keluarga die jemput pegi majlis die sebelum berangkat, tapi kenapa keluarga aku tidak dijemput den. Bagi aku, ala kalo nak pegi haji tu, pe salahnye kita pegi melawat dulu depa sebelum mereka pi. Tapi tahu-tahu die da pegi, satu khabaq berita pown tak bagitahu. Uiiiittt, korang tu adik beradik ngan mak aku tau walaupun kome hanye adik beradik tiri die. Mak aku tak penah sebut tang tiri-tiri tu sume, Ntah pape ntah. Apo nak dikato den.

Baek aku baca majalah 'APO' ni, taklah perlu nak sentap sangat la kan.

Kami hanya mampu menelan air liuq jer. Ye la terliur gak tengok depa dok makan makan. Siyes aku ngah lapaq skang nih. Nak kata banyak takut gaduh. Jadi demi menjaga tali silaturahim ini, kami pendam je la. Yang paling aku kasihan kan, mak aku la. Ntah pape cam kena 'pulau' ngan keluarga sendiri la pulak. Aku rasa kami dok area bandaq bukan dok area 'pulau' pun. Cetttt~

Aku tahu la mak aku tu spesis memang pendiam tahap gapan, tak bape pandai sangat nak 'involve' ngan keluarga, tapi korang tu adik beradik die, kenapa korang tak dapat nak terima kenyataan beliau dilahirkan sebegitu. Time nak kawen dulu, time tu la time ni la, tettttttt..... pandai la pulak korang datang umah. Apatah agi time korang nak suh beli insurance, mak aih~ Senyum-senyum je aku tengok, ye sekali sekala senyum sinis ape salah nyer. Iye dop~

Ntah ape silapnyer ek. Aku tak tau der. Mungkin dulu mak aku penah jadik gangster ke ape ke kan. Tapi aku pohon la kat depa, maapkanlah mak aku dan kami sekeluarga. Kami hanya insan nan biasa, yang cume mau keluarga sendiri di sisi, bukan wang hingget nan berjuta, bukan bungalow nan sebuah, bukan kete ferrari nan merah, dan bukan duet raya nan menimbun (mak aih ade ke owang nak bagi ni).

Kalau dulu, siyes aku tak dapat terima kenyataan bagai ni sume, tapi sekarang, aku da kalis da beb. Da bagai kalis peluru da aku rasa. Sentap pun sentap la beb, janji skang aku epi. Mungkin ada la tu hikmah nan tersembunyi yang kita tak tahu. Rahsia Tuhan beb. Jadik biarla aku berbaik sangka. Kalau keluarga aku susah pown, kalau depa tak mau tolong takpe Allah tu sentiasa ada nak tolong. Janji tali silaturahim ini tetap kami pegang dan jaga. "Don't masam muka ngan depa k", nasihat aku kat diri aku sendiri.

Ya Allah, ya Tuhanku, Tuhan yang memiliki hati-hati ini, kuatkan hati kami untuk meneruskan kehidupan kami ini, untuk kuat menempuh ranjau dan duri kehidupan ini. Maafkanlah kami manusia yang tidak pernah kurang mengerjakan dosa dari kebaikan ini. Maafkanlah kami dan redhokanlah kehidupan kami ini. Amin~

Air dicincang tidak pernah akan putus.

Sekian~

Saturday, 18 August 2012

Haru Raya datang agi~

Salam semua. Waaa da raya da. Rasanya baru kelmarin stat pose.

Sedih la pulak terpaksa meninggalkan bulan Ramadhan nan sebulan ni. Banyak masa di buang tanpa amal yang berpatutan. Mak aih, den menyesal pun tak guna da.....Huuuu

Di kesempatan yang ada ini, aku nak gak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI yer semua. Maap Zahir dan Batin, harap maapkanlah saya yang kiut ini.


Sekian.


Tuesday, 14 August 2012

Edisi lagu nan raya~

Salam Ramadhan agi, yeah, sila kuatkan semangat tuk teruskan hidup walaupun hidup ini tidak penah seindah sakura....erkkk?


erkkkk....?

Ni bila da nak dekat raye ni, konpem r punye berlambak giler baju ....? eh lagu raya ke udara di corong-corong radio nan sensasi seperti hot fm, sinar fm, dan segala-galanya fm. Sah da ni, ke'fm'nan itu sudah melanda diri ini secara kronik tetapi bukan manik baju raya....~~"

Apakah ini....?errr

Aku sebenarnya da lama da sedaya upaya tuk tidak mendengaq lagu-lagu nan raya ni. Kalo dengar pown kena well mentally prepared r. Padahal pada hakikatnya bukan effect pape pwn dengaq lagu raya ni, secara fizikal mahupun batinnyer.....erk? Maaf zahir dan batin....?

Tonah konpuse agi~

Akhirnya satu hari di hari Ramadhan nan mulia ni, aku secara tak sengaja terdengaq lagu raya ni. Time tu aku lam kete member otw nak pegi keje. Masa ni aku langsung la tak expect yg aku akan dengaq lagu raya, alkisah nyer ape agi, setelah berkurun lamanya air mata aku ni tk tumpah, akhirnya ia tumpah gak r ke bumi yang menghijau ni.

Awatttttnye~~"

Ni kenapa ada tanda soal agi ni....?

Apakah sebab-sebabnye, cetttt skema plak aku ni yer. ntahla aku pown tk tau sejak bila aku jadik camgini, kalo diteliti ececece, baru aku pasan aku stat jadik camgini sebenaqnya sejak perginya arwah abah aku tuk selama-lamanya.

Mmmmm, apakah pulak perkaitan perkara ini dengan kewujudan lagu-lagu raya ni sume, tanye aku kepada aku sendiri secara skemanya. Eh skema ker Nek Kiah.....? Siapa pulak la gerangan Nek Kiah nyer ni???.....~~"

Memang aku terkenang pown. Ye la, time arwah abah aku pegi pown, time kita sume tengah raya. Raya taun tu memang terasa sangat-sangat kehilangan dia. Mungkin sebab tu kot aku sedaya upaya tuk 'mentally prepared' dulu bila nak dengaq lagu raya. Bukan takley dengar langsung yer. Sila anda jangan salah faham. Oh Yeah~

Selagi aku kuat tuk hadapinya, apa salahnya aku berubah kan, iye dop.

"It's because i'm not a princess to a king anymore. So be strong as much you can do."

Kata aku pada diri ku sendiri. Oh Yeah~

Takkanlah setiap kali teringat kat arwah abah aku setiap kali tu la aku kena menangis, meraung, berguling kesepian dan lain-lain agi, apa salahnyer aku tukaq mentaliti aku ni, time aku teringat tuh aku terus sedekah kan al fatihah ke ape ke kan, kerana itu adalah lebey baek.

Adakah itu bermaksud air mata aku da kurang.....?errr~

Tapi berat mata memandang berat agi bahu aku ni dok pikul. Pikul ape weh....? Pikul beras ekkkk. Pikul rindu la.

Bang nak beras 1 bungkus bang. Oh Yeah~

Sebab aku da mula membesar (uit bukan ko da besaq ka...?Argghhh tension aku...Grrr) , aku baru belajaq betapa pentingnya keluarga kita ni kepada diri kita. Walaupown mereka la yang paling banyak menyakitkan hati kita, tapi dalam masa yang sama, mereka jugalah yang membuatkan kita mampu untuk tersenyum di waktu dan ketika ini.

Cuba bayangkan orang yang langsung tidak bernasib baik, langsung tiada siapa disisi walhal ketika hari raya. Bersyukurlah dengan apa yang Allah anugerahkan. Cukuplah kita untuk merungut, maka berhentilah untuk merungut.

Walaupwn abah da pegi, tapi abah sentiasa di hati ini sampai biila-bila.....Sayang abah~

Sekian.




Running Man Addicted

Running Man Addicted