Monday, 7 November 2011

Sepi vs Rindu~

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA YER SUME~

Iskh iskh tonah nih bley plak die tetiba baru bley nak ucap hari raya, tahula baru hari raya kedua, esok raye ketiga je lalalalala~ Mood riang ria aidilfitri ke ape ni, eh bukan aidiladha ke~

Semalam setelah sehari suntuk mengerjakan lembu lembu nan ada dan tersedia tuk dibuat hidangan, akhirnye baru hari ni la aku dapat melangkahkan kaki tuk pegi jenjalan lalalalala~


Peace no war~ yeyeh i luv 'korban' day kata lembu wak kordi edisi beliau dan keluarga beliau~
Tonah nih kata mood riang ria aidiladha tetiba die bley wat tajuk SEPI VS RINDU nih. Pe citer nih tonah~ Ce citer ce citer~

Ye la ngah ngah mood beraye ni tetiba plak teringat orang yang telah pergi dan tiada. Ntahla tetiba teringat sangat kat arwah bapak aku yang amat aku sayangi ni sorang. Sorang je ea takde dua n takde tiga~ Rindu gak kat atuk n nenek aku~

Dipendekkan citer, tahun 2007, aku gelarkannye sebagai 'tahun kematian'. Kenapa plak si tonah tetiba bagi nama kat tahun ni. Sesuka ati dan perasaan die je ea.

Bukan ke setiap bulan da ade name name islam ke~ Kenapa plak aku gelarkan tahun ni sedemikian rupa, sebab nye: .........jeng jeng jeng.....sebab adenye kematian yg berlaku lam keluarga aku secara berturut turut dr awal tahun sampai la ke ujung tahun (psss: mungkin sebab tu aku mimpi sume gigi depan aku patah mmmm~)

Kisahnye dimulai ngan pemergian atuk aku yang amat aku sayang giler la, die selalu panjat pokok kelapa sebab nak bagi cucu cucu die minum air kelapa yang fresh.  Kenkadang die sanggup pegi cari tebu tuk cucu cucu die makan.Besssss~ Masa hari die pegi tu, die bukak sume tingkap kat umah die, pastu mak sedara aku ade tanye la kenapa bukak sume, die kata ramai orang nak datang umah. Mmmmm~

Tak lama lepas tu, Ayah Mat aku pulak yang pergi, merangkap bapak sedara yang kedua belah bapak aku. Anak sulung belah bapak aku da lama meninggal da, kirenye anak kedua tok aku plak yang pergi. Masa die pegi tu aku masih dapat teringat rintihan kesayuan die selepas kehilangan datuk aku yang sebelom atuk aku takde. Rasa cam baru semalam je mende ni berlaku. Mmmmm~

Lepas tu tiba la giliran bapak aku la plak, ni time org sambut raye da, die pegi~ Masa die pegi tu aku terkejut jugakla sebab die nmpak sihat je lam mggu tu tak sgka la plak die tinggalkan kami lam tido. Mmmmm~(psss: mungkin sebab tu la setiap kali raye aku jadik emo, cettt bajet emo je die ni, saba je la sesape yg jadik roomate aku)
Beskan orang yang masih ade bapak. Ye la tak perlu risau akan wali bila nak kawen, bile takde wit bley calling calling mintak duit. N bila lam kesusahan mesti repot kat bapak kan. Tetiba kuar statement 'HARGAILA BAPAK ANDA WALAUPOWN DIORANG NI GARANG'
Tapi mende ni rezeki orang masing masing, ade yg dapat bapak yg caring dn ade gak yg dpt sebaliknye n ade yg takde langsung.

Lepas tu aku pendekkan citer la ea, kemudian lepas tu nenek aku pulak yang pegi mengadap Illahi setelah sekian lama menderita lumpuh seluruh badan. Selalu teingat time aku kecik kecik dulu suke ngat dok atas riba nenek aku nh.

Lepas kehilangan orang orang yang penting lam idop aku ni, aku rasa idop aku sunyi giler, mana tak nye sepanjang aku idop aku asyik dok berkelahi je ngan bapak aku nih. Die kata A aku plak kata B, n lepas die pegi aku da tak dengar da suara bising bising bapak aku marah aku da. RINDUUUnyer~ Nak je cakap sekarang nih suh die marah marah aku, aku da tk kisah da, sbb aku cume nak dengar suara die je, bley tak mmmmm~ Sabar ye tonah, orang yang pegi takkan kembali.

Sayang bapak aku sayang sume owang tau~ Ni sepi ke rindu nih. Musykil aku kat sini.

Di kesempatan hari ni, dapatla aku menjengah ke kampung halaman aku yehaaa. Semalam tak dapat balik sebab kena uruskan korban bagi bahagian mak aku. N dijadikan citer tetiba je aku ngan family aku tersengih depan pintu mak sedara aku da, terkesima beliau dan keluarga beliau, hehe~ Baru 2 hari lepas aku dapt tahu yang mak sedara aku yg sorang ni keguguran, sebab tak sempat lawat die kat hspital hr tu sbb aku kan dok studi, studi sangat la kan. Nampak gak la mak sedara aku tu rase kehilangan. Mmmmm~

Alang alang dok kat situ, aku amikla kesempatan pegi ke kubur bapak aku kat belakang masjid kat situ. Bila sampai je kat situ, hati sebenarnye da jadik sebak, tapi tahan kan je sebab hanya tuhan yang tahu, hahahaha~
Kubur bapak aku dok dekat dekat ngan kubur atuk n nenek aku, jadi senang la ziarah je serentak. Tak sangka skang da nak masuk penghujung 2011 da. Da tua da rupenye aku ni. Yehaaa~


Sekian~

4 comments:

sleeping_maniac90 said...

salam aidil adha mekkk!!!..
hehehe..

tonaH iS herE said...

ye selamat raye korban gak mek sleeping~

tim's life said...

ak tgk lembu ni 2 kali ade iras2 ko la..haha...kat jelingan mata die..haha

tonaH iS herE said...

tim: aku tahu ko mmg suke tgk gmbr je kan

awawawawa~

Running Man Addicted

Running Man Addicted