Thursday, 8 September 2011

Skema~

Apa itu skema~ (Psss: Tetiba ayat aku menjadi skema rama~)

Setiap orang ade pegertian skema itu masing masing~

Adakah skema tu owang yang pakai spec mata besar, asyik bace buku jer dan bla bla bla~

Skema ke camni~

(Ni akunyer version, tak suka baca sila keluar dari blog saye dengan segala hormatnye~)

Tapi bagi aku skema itu adalah :


Maksunye kalau die buat A, owang laen pown kena wat A gak, kalau die makan nasik, owang laen pown kena makan nasik gak la ea~  Pocoyo punye hampagas~

Tetiba plak pocoyo yang menjadi mangsa lam hal ni~
Kalau bagi die sesuatu mende tu da betul da, da bley diterima dek die punye akal, maka sume owang kena follow ape yang die fikir mende tu betul~

Cam kalau bagi die mende tu hitam, maka hitam la mende tu, kalau mende tu putih maka putih mende tu~

Tetiba teringat satu peribahasa ni,

Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak

Cam sumpah sumpah plak aku rase~

Ape plak tetiba sumpah sumpah ni terbabit lam ini punye citer~

----------------------------------------------------------------


Antara sebab sebab keskemaan ini melanda diri adalah seperti berikut:

Terlalu mendengar suara lam diri sendiri, tak penah dapat atau cube menerima pendapat owang laen dengan hati nan terbuka~

Kalau dengar pown kenkadang jer, tu pown kalau jiwa ngah 'open air'

Pesan aku:

Ikut hati mati, ikut rasa binasa

Rase diri die tu 'perfect' giler

Hello, ade ke owang 'perfect' lam idop ni, tolong jangan jadik terlebey ego~

Ego lansung tak ok~

Kalau nak ego sesangat, pastikan ego anda itu adalah bertempat, bermanfaat pown takpe~

Tak sengaja, da tebiat~ 

(psss: buang tebiat sebenarnye~)

Ade jurang membataskan diri sendiri, misalnye mende tu da jadik prinsip kehidupan die da~

Contohnye: Kalau da haram, haramla, takley banyak citer~ dan lain lain lagi~

Bagi aku bak prinsip tu kita kena respect, but don't push other peolple to be like you~

Sebab setiap owang da sedia ade da prinsip idup mereka sendiri da

Kalau mende tu tul tul haram, anda berdakwahlah secara hikmah seperti yang Rasulullah s.a.w penah ajarkan kepada kita~

Tapi ape ape hal pown, utama kan lah ugama lam diri kita ni, walaupown diri tak seberape lam bab bab ugama ni~ (psss: insaf plak aku ni tetiba~T_T)

Tak ke mana pown kita ni, akan tiba masanye kite akan meninggal kan dunia kite yang fana' nih.

~LOVE ALLAH, AND YOU'LL FIND YOUR WAY GOES TO ALLAH~

dan Islam itu Indah~

Bersangka baekla ngan setiap dugaan yang Allah bagi kat kite, sebab idop kite ni tak penah sunyi dari di uji~

 --------------------------------------------------------------

Tetapi kenkadang, kite ni sendiri pown tak perasan bila penah keskemaan tu melanda diri kita~ Same la ngan aku~ Ape yang kite pikir cumalah tuk mendapatkan perkara yang lebey baek dan sempurna~

Tapi ingatlah, yang sume manusia tu tidaklah sempurna. 

Ape yang buleh kita  buat, lakukan sesuatu tu yang termampu~

Sekian~



13 comments:

putra87­™ said...

pernh jd org yg skema... :P

sleeping_maniac90 said...

wah....
entry penuh ngn kata2 pujangga hehehee


be yourself...

wei ko nyer komen ad word verification.. ko mmg nk letak k bdn tuh?? hehehe.. slalunya org akan off bnd tuh supaya sng nk komen hehehehehe

Umie Artoqiemie said...

adakah aku skema?

syrupmasin said...

err saye skema :P

budakijaupendek said...

wah..
itu ke maksud skema ehh??
baru tahu. haha
ingatkan mcm nerd tuuu.....

eita said...

akak tak suka ikut orang.....
dan dalam dunia ni takde sapa pun yang sempurna...x yah lah nak kondem orang kan.....
cermin dulu diri kita ni macamana baru leh nak tegur orang....

Arpiiz said...

skema yang kita tau ialah skema peperiksaan je..hehe

tonaH iS herE said...

putra: hehe sape la yg tak penah jadik skema tu ea~

sleeping maniac: haah sengaja bagi secure seket akunyer blog~

eh ape yg ko maksudkan yg be yourself tu ea~

umie: skema ke~ tonah pown skema gak kenkadang~

syrupmasin: sabar ye syrupmasin, saya pown skema gak r~

apiiz: haha~ bley plak die terpikirkan skema peperiksaan~ aku suke ko nyer komen~

kak eita: tak kondem sesape pown la kak eita~ tonah wat entri tonah ni tuk diri tonah sendiri sbb tonah seowang yang skema~

bak kata owang monolog entri buatan sendiri~

takde kaitan ngan mane mane kehidupan yg laen selain dr diri tonah sendiri~

kalau kak eita atau sesape la yang terasa dengan entri saya ini saya dahuli ngan ucapan minta maap~

tu la saya da kata, kalau tak suka jangan baca~

eita said...

hisshh....akak tak kata pun tonah kondem orang.jangan salah sangka plok yang oi...hehehe...cuma orang kadang2 tu yang suka kondem orang lain walhal tak sebaik mana pun.....

eita said...

alahai yang oi...akak tak terasa pun..akak pun bukanya baik sangat pun.....sorry ye dik

tonaH iS herE said...

hehe~

salah sangka rupenye~

ingat kak marahkan tonah sebab tulis entri nih~

kira 0-0 la kak~ Sempat lagi tak kalau tonah ucap selamat ari raye n maap zahir batin~hee~

eita said...

sempat lagi dik oi...bulan syawal lagi ni..heheheh

tonaH iS herE said...

lega ati tonah~

thanx kak eita kerana meleraikan ape yg tersimpul~

Running Man Addicted

Running Man Addicted