Wednesday, 14 September 2011

Hijrah penuh keimanan~

Kenapa kite perlu berhijrah. Tertanya tanya aku di dalam ati nurani.

Eh camne korang bley baca hati nurani aku ni ea~ Konpuse aku...GrrR~

Ni mesti kowang kuasa psikik cam dalam citer supermak tu kan kan kan.

Kan bagus tonah ni supermak, bley maen lari lari~

Tanpa aku sedari ramai member member aku yang da berhijrah dari kehidupan dulu ke kehidupan yang lebey baek dan terjamin.

Dan kenkadang aku rasa cam da tak mengenali mereka lagi da~ Ceh, kepersisan melanda lagi.

NOTA KAKI: Ayat 'kepersisan' tonah di sini adalah bermaksud liat, berat atau susah nak berubah kepada kehidupan yang laen, kerana bagi die perubahan itu satu cabaran yang die lansung takbley nak hadapi da dan sukar tuk die meninggalkan kehidupan yg sudah sedia selesa.

Lam masa yang sama tanpa aku sendiri sedari aku juga da berubah da walaupown aku kata aku ni dilanda krisis kepersisan yang agak kronik.

Disebabkan da banyak perkara berlaku walaupown baru beberape bulan tak jumpe member member dan masalah masalah yang sentiasa mencurah curah ke ladang gandum, cet cam owang laen takde masalah je die ni, akhirnye masa da mematangkan kami semua.

Cet, ayat skema menjelma lagi~

Tetiba~~"

(Psss: Ye la, cam sume die cakap tu betul je kan, die merujuk kepada tonah di sini, sadis dan tragis aku rase bile bace satu blog budak nih, cam skang ni die snyum2x je kat aku kat sini, cis tuk ko nyer entri~ Comelkan aku, cet fius putus plak budak tonah ni tetiba ek)

........................................................................

Teringat kata kata seorang lecturer akaun aku pagi tadi, 

"Everyday life like you're solving your own problems".

Maksudnye hari hari kita ni, kita akan menyelesaikan masalah yang sentiasa akan timbul lam kehidupan sehari hari kita. Jadi hidup ni tujuan sebenarnye tuk menyelesaikan sume masalah yg timbul~

Tonah yang tetiba bermonolog~~"

Masa tu aku terpikir, macam mana la agaknye kalau seseorang tu lari dari tuk berhadapan masalah die sendiri ea, maksudnye masalah tu takkan penah selesaila jawabnye ea~

Dan kalau seseorang tu langsung da tak nampak jalan keluar tuk masalah yg dihadapinye, jadik masalah tu tetap takkan selesai tuk selamanye la ea kiranye~

Dan bile masalah tu timbul ade owang akan amik jalan mudah je, ngan berbuat takde pape yang berlaku, padahal masalah tu da timbul. Bagi aku kalau camni masalah akan berbuah lagi, maksud aku lagi bercambah la dan akan ade pendaman perasaan lagi lepas tu.

Percayala mesti akan ade perasaan yang memendam rase ni, n ini tak bagus tuk kesihatan mental~

Dan kalau tak buat camni masalah takkan penah nak selesai. Jadik cara dan jalan terbaek:

Buat laungan perasaan kat sini la, kesian blog jadik mangsa lam hal ni~

Iskh iskh.....tettt~

Iskh iskh, kesian kan kat orang yang ter'overthinker person' ni kan. Aku plak hanye menjadik camni bile seseorang tu penting bagi aku. Ceh~

Aku yang bajet yang diri aku penting cam menteri la plak~



Walaupown lecturer aku agak menunjukkan rasa annoying die terhadap aku dan beberape member laen yang seangkatan ngan aku yang lewat ke kelas die hari ni, akhirnye aku sedar yang die ade hak tuk berbuat sedemikian.

Ye la die kan lecturer, die ade hak la tuk betulkan mende yang salah kan, tul tak tul tak~ Terpengaruh jugak aku ngan lecturer ni ea~ 

Cis cheesecake n the meatball~

Idop bagaikan cebisan cheesecake~ Ea~

------------------------------------------------

Sambung balik citer aku pasal hijrah tadi. Sume orang akan berhijrah lam idop, rasa cam seorang diri je terkontang kanting lam idop ni sedangkan orang laen lurus je menjalankan kehidupan mereka masing masing.

Cet, bercakap cam die ni idop sowang diri je ea~

Takutkan aku?

Takut kat bayang bayang sendiri ke camana nih.

Ape kaitan gambar ni lam citer ni ea~mmm~

Ye la, takut la jugak, tapi masa tetap berlalu kan. Kenapa masih nak memandang ke belakang sedang kan ade sesuatu menanti di hadapan kita.

Jadik nasihat aku tuk diri aku sendiri: Fight for it~ Yeyeh~


Dan berhijrahla penuh keimanan~

Sekian~


10 comments:

sleeping_maniac90 said...

kwn2 ak pn rmi da bhjrah jd lebih bek..
bila la turn ak.. haishh haha

tonaH iS herE said...

aku nak kawen sleeping maniac~

jeles aku ngan kengkawan yg da kawen~

ekeke~

eita said...

kek tu macam sedap je....

tonaH iS herE said...

tu la cam sedap kan~

Ninie said...

Supermak??? Ala...sini x de TV..huhu. Best ke? ceciter ceciter....ninie dh follow tonah. sudi2 hit me too ya...

Akulah Pak Lan said...

people do change. sama ada akan jadi lebih atau sebaliknya. masalah dalam hidup adalah normal. manusia yg tak ada masalah mungkin adalah org gila.

Umie Artoqiemie said...

ALHAMDULILLAH banyak yg berubah yeayy

Arpiiz said...

brubah lah dari kurang baik kearah lebih baik..hehe

arnabs said...

nice entri..love it!
huhu,,

tonaH iS herE said...

ninie: tonton kan ade~ ekeke~

pak lan: pak lan cube fikir kenapa orang gila menjadi seorang gila~

jwpnnye: sbb org gila terlampau banyak masalah~

umie: hoho~ tonah di sini masih dilanda kepersisan yg kronik~

arnabs: tenkiu~ i like~

Running Man Addicted

Running Man Addicted