Wednesday, 7 September 2011

Angguk angguk geleng geleng~

2 3 kucing berlari mana nak sama cik tonah ni sorang~ Ewah ewah tetiba plak tonah ni yer~

adakah kucing ini yang tonah maksudkan~ mmm~ kemusykilan melanda diri~

Sabar je la yer~ Pape pown aku nak citer gak~ Citer ape ea~ Ce citer ce citer~ Tetiba tonah seakan akan terdengar ade orang berkate kate,"Ahh, die ni da nak stat membebel la tu."

Aku pown membalas la (psss: walaupown korang hanye bermonolog),"Eh mane tahu ni."

Ni citer berlaku kelmarin tau (psss: aku ingat kan nak post entri ni sejak kelmarin agi la, biasala jadik tonah ni bende yang tak sibuk pown dibuatnye jadik sibuk~), berlaku kat pasaraya Mydin.

Tetiba lagi tonah masih terdengar dengar di gegendang telinga ade owang berkata kata,"Tak abih abih agi die ngan pasaraya Mydin die tu".

Ye la aku da tak bermonolog da~

Okey nak dijadikkan citer la, masa tu aku berjalan la menuju ke arah pintu Mydin yang tersergam nan  indah, jadi aku kena lalui 'parking lot' yang amat luas pandangannye.

Tetiba ade sebuah kete ni, seket agi nak merempuh aku yang kiut miut ni. Uih bahaya gak pakcik ni bawak kete~

Tapi nampak pakcik ni tak pasan, atau die wat wat tak pasan ke ape ke yang die hampir terlanggar aku (psss: eh sejak bile aku ni jadik 'invisible woman' plak ni yer~).

Tak sangka la plak aku ni cam Jessica Alba~ Amboi pasannye die~

Kenapa aku cakap camtu sebab bley je pakcik tu berlalu pegi cam tak penah jadi pape dan terus memakirkan ketenye yang ala ala kete sport tu.

Uih kalau la aku dapat beli kete ni satu bes gak nih~ Berangan~
Kenapa aku bley tahu die tu pakcik dan die juga memakai t-shirt merah, sebab utamanye adalah cermin kete belah pakcik tu, die bukak kot. Jadik nampakla muka die. Ngan pandangan tajam aku ni (psss: mane tak tajamnye, da la nak terlanggar aku bley plak die tak pasan, yang memusykilkan aku ni camne die ley langsung tak pasan aku time tuh sedangkan die nye cermin terbukak luas je aku tengok~ Grrr menguji kesabaran aku tul la pakcik ni~).



Lama gak la dok perhati pakcik tu, dari die tercari cari tempat parking sampaila die selamat memarkingkan ketenye itu. Time tu aku pown mula menge'cool'kan diri sendiri dan mengembalikan diri kepada tujuan asal aku ke situ~ Abeh aku jadik lupa da masa tu. 

Jadik aku pown kembali la tuk mengorak langkah pegi ke pintu Mydin. Tak sempat aku memijak kaki aku yang berdaulat ni ke dalam Mydin, tetiba ade orang cuit aku dari belakang.

"Eh, sape la plak nak main cuit cuit ngan aku ni di pagi nan indah ini".

Aku pown berpaling ke arah orang yang telah mencuit ku tadi, eh pakcik yang bawak kete tadi rupenye tapi yang aku paling terkezutnye, t-shirt merah yang die pakai tadi da tak de da~

"Eh, cepat pulak pakcik ni tukar baju, tukar pakai baju Melayu ngan pakai kopiah putih plak tu", monolog aku di dalam hatiku. Takkan tetiba pakcik baju merah tadi ade kembar kot~

Aku pown berkata lagi lam ati,"Mungkin sebab die nak mintak maap kot ngan aku sebab hampir terlanggar aku tadi, sebab tu die pakai baju Melayu, kan sekarang ngah raye lagi kan". Aku mengangguk anggukkan diri tanda aku memahami diri sendiri.

Jadik aku pown tergerakla hati nak tanya (psss: ye la nak tanya la kan kenapa mesti cuit aku~), "Ade ape pakcik", aku bajet la pakcik tu nak mintak maap zahir dan batin ngan aku.

Alih alih pakcik tu pown menjawab,"Mintak sedekah, dik". 

Aku pown tetiba tergamam. Speechless~  Hopeless~ Errr~


Disebabkan lame sangat aku dok tergamam, pakcik itu pown berlalu pegi~ Tetiba aku memandang sepi je ke arah Mydin~

Angguk angguk geleng geleng tunduk tunduk ia ia saya saya kiri kanan ikut saje~ Ntah betul ntah aku nyanyi ni~ Tak kisahla aku tak kira aku nak nyanyi gak~ Tension aku camni~

Sekian.

6 comments:

eita said...

dah kaya pun masih nak meminta lagi ke?
tak patut betol lah.....tapi tulah hakikat sebenarnya....orang malaysia memang murah hati...sebab tu lah diorang malas nak keje...tapi sesetengah orang je lah......orang yang betol2 MALAS..dan cari jalan mudah untuk senang....

tonaH iS herE said...

@eita

tau takpe~ kadang kadang ade orang yang lebey memerlukan dari mereka yang suka amik jalam mudah ni~

sleeping_maniac90 said...

aishhh teruknye pkck tuh...
lempang kang..
ad tgn n kaki pn nk minx sdkah lagi ke???
sih3..

tonaH iS herE said...

@sleeping_maniac90

tau takpe~

selagi nyawa dikandung badan budi pakcik tersebut dikenang jua~

Arpiiz said...

hehe, pelik betul lah pakcik tu..

tonaH iS herE said...

@Arpiiz

tak pelik sgt sebab die jana pendapatan lebey~

Running Man Addicted

Running Man Addicted