Sunday, 4 September 2011

Alahai masinnyer makngah~

Masuk hari ni da masuk 6 hari kite berayer yer~ Uii berayer sakan yer korang~

Jadik hari ni, aku terpaksa la mengeluarkan diri aku ni tuk menemani mak kesayangan aku yang sorang nih pegi membeli belah~ Uii sakan~


Maka pepagi lagi la aku telah di 'sound' kan oleh mak aku ala ala sarjan kem tentera gitu lalu di suruhnye aku bersiap~ Tragis tragis~

Dipendekkan citer, kami pown mula la menjelajah sume supermarket yang ade supaya barang yang ingin kami beli dapat dibeli~

Mula mula kami singgah la di Mydin Mall yang berdekatan, ingat dapatla beli sume barang yang dikehendaki mak aku tuh~ Aisyh banyak pulak takde kat situ~

Mydin di mana mana~

Alih alih kuar gak la dari situ menuju ke kedai borong barang barang kek dan plastik berdekatan, punye la lama kat sini.

Masa ni aku stay je la kat kete, almaklumla aku bajet masa kejap je la. Rupe rupenye, takde maknenye~

Setengah jam gak la aku tunggu mak aku ni beli barang~ Rase cam 2 3 jam, almaklumla suhu 42 darjah celcious jer~ tak panas sgt pown~

kepanasan melanda~

Sekembalinye mak aku ke kete yang tersergam indah bersama aku di dalamnye, aku intai gak la, ye la pe mende la mak aku ni beli sampai lame sesangat, ingat kan beras ke ape ke, rupe rupenye die beli bekas plastik jer~ Adoi doi doi~ Sabar je la~

Ingat kan da bley la balik da lepas tu,tetiba plak mak aku request kate nak pegi Tesco~ Nasib baik la aku ni anak yang paling kiut di antara sume, lalu aku rempuh sume 'traffic jam' kat citu semata mata nak pegi ke Tesco~

takdela sampai cam gini~

Psss: panjang nyer citer die, ekeke, sabarla la sesape yang bace yer~
------------------------------------------------------

Sampai je kat Tesco, masa tu da time tengah hari da~ Perut kami berdua sure la berdendang sepi~ Kami tahankan dulu, semata mata ingin mencari cari barang barang yang penting terlebey dahulu~

Dipendekkan citer, setelah sume barang kami da angkut, psss: nasib baek sume barang mak aku hendak sume ade kat situ, jadi kami buatla keputusan nak makan jer tengah hari kat 'foodcourt' kak situ~

Nak dipendekkan citer, aku 'order' la bihun sup satu kat aku dan nasi goreng cili padi campur telur mata satu kat aku~ Air plak air jagung cincau campur eskrem~

Bila siap je makanan tu di masak, pe agi, mengadap la kami. Aku kan makan bihun sup,so kalo makan mende ber-sup biasanye aku akan try die nye sup nyer terlebey dulu~

~INI BIHUN SUP PUNYE CERITA~

Tetiba~ Opocott~ Alahai MASIN nyer makngah~ Agaknyer garam da murah kot skang nih, pakat maen curah je die ek~

Kalau masin seket takpe agi, aku tak kesah la, sure telan nye lagi, ni ape kes, langsung takley telan, RM4.50 tu~ $$$$$~

Alih alih aku bawakla bihun sup terbabit tu balik kat diowang, muke adik yang amik order aku tadi sure da berubah jadik laen da~

Aku kata la kat die, ''Dik, bihun sup ni masin kot, bley tak tambah sup kosong bagi die tawar seket ke ape ke." Masa tu, ngan perut tengah bekeroncong riang, bley lagi aku bersopan depan budak amik order tu~

Die pown balas, "Tunggu ye kak, nanti diorang masak balik." Okey la macam tu kan~ Tapi budak tu langsung tak pandang muka aku time tuh~ Cam salah aku la plak time tuh~ Aisyy sabar tahap 1, FINE~

Masa diorang da siapkan balik bihun sup aku, hangin la plak aku ni, bley plak tak panggil ke ape ke kate da siap ke ape ke, bley plak biar bihun sup aku tu kat kaunter jer. Budak yang amik order tadi, aku sure da blah da~ FINE, sabar tahap 2.

Cam orang bodo je aku sendiri pegi amik bihun sup tu tanpa diorang kata pape kat aku. Aku sabar agi time tuh sebab perasaan lapar gila~

Tapi yang paling aku naik herannye, masa aku amik bihun sup tu langsung takde perubahan, ye la kata nak masak yang baru mestila mangkuk tukar ke ape ke, bihun die ke sayur die ke ape ke tang tu gak la, sama cam masa aku bagi tadi. 

Yang berubahnye cume bihun sup tu panas je seket dari tadi~ Takkan panaskan jea kot, aku kata masin bukan nye suh panaskan ke ape ke~ aisyh~

Okey, tak kisah la, janji bley makan~ Time nih aku cube rase bihun sup ni buat kedua kalinye~ Tersedak aku kot, lebey masin dari tadi~ Time nih bley plak sabar lagi, sabar tahap 3, rase bulu idung cam da nak terbakar da rasenye time nih~ FINE~

Aku pegi kat kaunter makanan tu balik, aku pown kata la,"Kak, masin lagi la kak."Ni kakak kepada adik tadi la plak jaga kaunter~  Aku tambah lagi,''Kak, bihun sup ni masin kot, bley tak tambah sup kosong bagi die tawar seket ke ape ke." Mende same aku cakap kat adik 'order' sebelum ni~

Muke die cam muke adik tadi, langsung tak pandang aku. GERAM sesangat lam ati di saat ni~ Time ni, kak tu sendiri rase bihun sup aku tu, berubah kot muke die, memang terlampau masin kot, kalau tak rasa sendiri memangla tak tahu kan~

Pastu kakak tu cakap same cam adik tadi,"Tunggu ye kak, nanti diorang masak balik."

Masa ni, aku da tak boley blah da. Tadi pown cakap camtu, bukannye dibuatnyer balik pown bihun sup tu, cume di panas kan je, sabar aku sampai 3 tahap jer, akhirnye terluah jugak aku kata,"Kak, bak balik duit saye." 


*Segala keputusan adalah muktamad, surat menyurat takkan dilayan~

Rasenye time nih rase nak betukar jadik HULK jer~ grrr~

Masa ni, muke diorang tak bley nak blah, buat muke, masa diorang bagi duit tu balik pown, takde perasaan ke diorang ni nak mintak maap ke ape ke. Tolong la, kalau buat silap, salah ke mintak maap ke ape ke~

Balik tu, dengan laparnye terpaksa gakla meredah lautan jem yang agak teruk, akhirnye sampai gak la kami ke rumah lam pukul 2 petang lebih~ Masa ni, penat sesangat da, alih alih amik bantal, TIDO~

Sweetznyer tido~

Hangin satu badan aku hari ni~ Argghhh~

Tetiba teringat kata kata pujangga dari hospital hospital berdekatan~

Sabar itu penawar segala penyakit~

Sekian~

4 comments:

sleeping_maniac90 said...

bhahahaha..
berni giler ko pg ckp kr kaunter..
kalo ak telan je even masin..
tp mlut aku bising ar dok ngomel hahahaha

eita said...

Akak sama lah macam lah sleeping...
telan je....tapi tak habis lah kot...sekadar mengalas perut je..
tapi kalau dah masin sangat baik blah je.....

tonaH iS herE said...

@eita

kenkadang kak eita kalau kite tak bagitahu owang tu takkan tahu ape die punye masalah~

biasa kalau kite pegi je cam tu, owang yang jual tu takkan penah sedar yang die punye makanan ade masalah~

lam hal ni, owang len yang akan makan kat situ plak yang akan jadik mangsanye~

biarla kat sini nampak sangat tonah cerewet ke ape ke, tapi tonah nak cakap kat kak eita, tonah perhati sebelum tonah blah dari situ, tonah nampak diowang rase seket dulu makanan yang diowang nak hidang~

jadik lepas ni harap takdela yang akan merase masinnyer seperti ape yang tonah rase~

tonaH iS herE said...

@sleeping_maniac90

berani ea~

takdela kite ni sebagai pengguna kena tegakkan kuasa pengguna~ ecece~ ayat skema~

lagipown pape hal contohnye sakit perut ke ape ke kite gak yang merase bukannye owang len~ tul tak tul tak~

Running Man Addicted

Running Man Addicted