Thursday, 29 September 2011

Pekik pekik~

Hari ni perasaan aku terasa mau wat aktiviti pekik pekik~


Antara sebab sebab aku rase ingin memekik di mana mana shooping mall yang ade lam dunia ni adalah seperti berikut:
  • Satu hari suntuk turun naik tangga nak selesaikan rayuan kolej aku tu, tunggu keputusan je ni~
  • Lam kelas tadi takde sesape pown makhluk makhluk Tuhan yang baek hati ndak berkongsi ilmu mereka ngan aku. Rase cam da merayu pown ade. Saya sedar yang saye ni hanye menumpang kelas anda tapi saya bukanlah 'repeater'. Maka adakah aku mungkin menjadi 'repeater' selepas ini???
  • Lam kelas tadi jugak, aku duduk lah di sebelah minah ni, tetapi bley plak tetiba beliau menukarkan seat beliau~ T_T Perlu ea camtu~
  • Lift fakulti aku rosak, jadi hari hari aku kena naik tangga berbelas belas level
Disebabkan tidak diizinkan Tuhan untuk aku wat aktiviti pekik pekik ini di shopping2x berdekatan (atas sebab esok aku ade 'presentation') akhirnye balik je dari kelas, aku terus memasang laptop lalu berblogging sambil memekik lagu ini:

Simple Plan - Untitled

 I open my eyes
I try to see but I'm blinded by the white light
I can't remember how
I can't remember why
I'm lying here tonight


And I can't stand the pain

And I can't make it go away
No I can't stand the pain



How could this happen to me

I've made my mistakes
I've got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me



Everybody's screaming

I try to make a sound but no one hears me
I'm slipping off the edge
I'm hanging by a thread
I wanna start this over again



So I try to hold onto a time when nothing mattered

And I can't explain what happened
And I can't erase the things that I've done
No I can't



How could this happen to me

I've made my mistakes
I've got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me



I've made my mistakes

I've got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me


Semoga suatu hari nanti aku menjumpai orang yang buley menganggap aku penting lam idop beliau~

Miss my lovely mother so much~ Rindu jugak kat arwah bapak aku~

Sekian~

Monday, 26 September 2011

kesuraman permohonan kolej~

Renteten peristiwa perang tepon antara aku ngan tuan umah, akhirnye hati aku da sebulat suara membuat keputusan tuk berpindah.

Tapi sampai skang aku tak pindah pindah pown agi~ Ape kes da ni~

Sebenarnye aku pikir, aku nak pindah pegi mane~ Aku bukannye kenal sesape pown kat sini. Member ade di mana mana, tapi sume wat hal sendiri da~

Adeh di manala kawan sejati neh, ade ea lam gua.....Aaaa~ Kenapa gua kenapa bukan kolam renang, bes ape ley berenang renang di tepi pantai nan indah~

Eh kenapa ade budak ngah berenang nih~

Baru baru ni, aku ade menulis sepucuk surat nan indah kepada pihak kolej yang berdekatan, sampai skang takde feedback pape pown agi.

Tapi dari ape yang kakak kolej tu kata,"Susah dik, sebab bilik bilik yang tinggal tuk bebudak diploma yang baru nak masuk bulan depan da".

Kenapa suram sangat tetiba nye nih~ Tulun~ Tulun daku dalam doamu~

Pe citer ni tonah~ Takkan nak terus tinggal kat sini da~ Tercalar maruah aku sebagai manusia~ Cett~

Berusaha tuk teruskan idup yer tonah~ yehaa~

Tetiba,"Majulah sukan tuk negara"

Tuesday, 20 September 2011

Alahai tuan umah~

Geram alahai geram~

Kenapa la plak tuan umah sewa aku ni wat aku geram gegiler ari ni~

Tolong la bertanggungjawab seket ngan umah sewa anda.

Kami tinggal di sini bukan sekadar tuk menabur duit di depan anda~

Yeyy duit di mana mana~

Ce kekandang tu tengok citer wonderpet~ Tetiba aku nyanyi,"Ape yang penting kerjasama....lalala"

dan ming ming juga....lalala~ cet sambung agi die nyanyi~


Ade masalah ke ape ke pasal umah bawak bawak la datang menjenguk kami ni di sini~ Ce aku try je nak berbincang, sume maki hamum terpaksa aku kena telan~

Kenapa ea~ Salah aku ke mende ni jadik~ Sedey bercampur marah bercampur bengang dan bla bla bla~

Sanggup plak tuan umah kata aku macam macam, childish la ape la, tak pandai cakap la ape la, cuba jadik lebey realiti la ape la, bayar sewa umah murah la ape la~

Hello kami secara terang terangan berada di rumah anda~ Makhluk Idop KOt~ Kalau makhluk dari alam barzakh takpela~

Da kata nak 'manage'~ Manage je la, perlu ke nak marah marah aku~ Perlu ke~

Aku cume nak bagitahu masalah 'utilitilies' je pown bukannye masalah negara ke ape ke~ Cheesecake t0l~ Sedey sesangat sebab perlu mendengar herdikan tak berpradigma dari mulut anda~

Alasan: SIBOK, jadik tak sempat nak manage~ Cett cam die sowang je sebok lam dunia ni~ Takpe la aku call ambulance je la lepas ni~ Tak yah da nak calling calling diri anda~

 Bengang!Bengang!Bengang!Bengang!Bengang!!!

Rase nak campak je anda dari luar tingkap~ Ley anda terbang cam 'superman', eh supermak takbley terbang ea~
I'M SUPERMAN~

Sumpah aku cakap tahap gaya cipan sopan~Tapi tuan umah bley plak terkeluar kata kata kesat n suh aku pindah umah~

Pe citer ni tonah!!!


Aku malu tapi aku mahu....tido~zzzz~

Tak tahula nak pegi merempat kat mane la plak lepas ni~ Mungkin ade tempat tido kosong kot kat kelas lam fakulti aku tuh. Ne la tahu~ Ley maen tumpang tumpang~

Da la kampung aku jauh, sanggup diorang wat aku cam gini ea~  Belaja lagi la plak kan~

Ya Allah, selamatkanlah aku hidup di dunia dan di akhirat. Amin~

Tunaikan lah hak Allah, dan Allah akan tunaikan hak kamu~

Kata kata indah dari seorang lecturer yang budiman tapi bukan budisiswa~

Sekian~

Wednesday, 14 September 2011

Hijrah penuh keimanan~

Kenapa kite perlu berhijrah. Tertanya tanya aku di dalam ati nurani.

Eh camne korang bley baca hati nurani aku ni ea~ Konpuse aku...GrrR~

Ni mesti kowang kuasa psikik cam dalam citer supermak tu kan kan kan.

Kan bagus tonah ni supermak, bley maen lari lari~

Tanpa aku sedari ramai member member aku yang da berhijrah dari kehidupan dulu ke kehidupan yang lebey baek dan terjamin.

Dan kenkadang aku rasa cam da tak mengenali mereka lagi da~ Ceh, kepersisan melanda lagi.

NOTA KAKI: Ayat 'kepersisan' tonah di sini adalah bermaksud liat, berat atau susah nak berubah kepada kehidupan yang laen, kerana bagi die perubahan itu satu cabaran yang die lansung takbley nak hadapi da dan sukar tuk die meninggalkan kehidupan yg sudah sedia selesa.

Lam masa yang sama tanpa aku sendiri sedari aku juga da berubah da walaupown aku kata aku ni dilanda krisis kepersisan yang agak kronik.

Disebabkan da banyak perkara berlaku walaupown baru beberape bulan tak jumpe member member dan masalah masalah yang sentiasa mencurah curah ke ladang gandum, cet cam owang laen takde masalah je die ni, akhirnye masa da mematangkan kami semua.

Cet, ayat skema menjelma lagi~

Tetiba~~"

(Psss: Ye la, cam sume die cakap tu betul je kan, die merujuk kepada tonah di sini, sadis dan tragis aku rase bile bace satu blog budak nih, cam skang ni die snyum2x je kat aku kat sini, cis tuk ko nyer entri~ Comelkan aku, cet fius putus plak budak tonah ni tetiba ek)

........................................................................

Teringat kata kata seorang lecturer akaun aku pagi tadi, 

"Everyday life like you're solving your own problems".

Maksudnye hari hari kita ni, kita akan menyelesaikan masalah yang sentiasa akan timbul lam kehidupan sehari hari kita. Jadi hidup ni tujuan sebenarnye tuk menyelesaikan sume masalah yg timbul~

Tonah yang tetiba bermonolog~~"

Masa tu aku terpikir, macam mana la agaknye kalau seseorang tu lari dari tuk berhadapan masalah die sendiri ea, maksudnye masalah tu takkan penah selesaila jawabnye ea~

Dan kalau seseorang tu langsung da tak nampak jalan keluar tuk masalah yg dihadapinye, jadik masalah tu tetap takkan selesai tuk selamanye la ea kiranye~

Dan bile masalah tu timbul ade owang akan amik jalan mudah je, ngan berbuat takde pape yang berlaku, padahal masalah tu da timbul. Bagi aku kalau camni masalah akan berbuah lagi, maksud aku lagi bercambah la dan akan ade pendaman perasaan lagi lepas tu.

Percayala mesti akan ade perasaan yang memendam rase ni, n ini tak bagus tuk kesihatan mental~

Dan kalau tak buat camni masalah takkan penah nak selesai. Jadik cara dan jalan terbaek:

Buat laungan perasaan kat sini la, kesian blog jadik mangsa lam hal ni~

Iskh iskh.....tettt~

Iskh iskh, kesian kan kat orang yang ter'overthinker person' ni kan. Aku plak hanye menjadik camni bile seseorang tu penting bagi aku. Ceh~

Aku yang bajet yang diri aku penting cam menteri la plak~



Walaupown lecturer aku agak menunjukkan rasa annoying die terhadap aku dan beberape member laen yang seangkatan ngan aku yang lewat ke kelas die hari ni, akhirnye aku sedar yang die ade hak tuk berbuat sedemikian.

Ye la die kan lecturer, die ade hak la tuk betulkan mende yang salah kan, tul tak tul tak~ Terpengaruh jugak aku ngan lecturer ni ea~ 

Cis cheesecake n the meatball~

Idop bagaikan cebisan cheesecake~ Ea~

------------------------------------------------

Sambung balik citer aku pasal hijrah tadi. Sume orang akan berhijrah lam idop, rasa cam seorang diri je terkontang kanting lam idop ni sedangkan orang laen lurus je menjalankan kehidupan mereka masing masing.

Cet, bercakap cam die ni idop sowang diri je ea~

Takutkan aku?

Takut kat bayang bayang sendiri ke camana nih.

Ape kaitan gambar ni lam citer ni ea~mmm~

Ye la, takut la jugak, tapi masa tetap berlalu kan. Kenapa masih nak memandang ke belakang sedang kan ade sesuatu menanti di hadapan kita.

Jadik nasihat aku tuk diri aku sendiri: Fight for it~ Yeyeh~


Dan berhijrahla penuh keimanan~

Sekian~


Tuesday, 13 September 2011

Persis~

Aku persis lagi.

Aku persis tuk meneruskan kehidupan aku ni.

Aku rindu tuk meneruskan kehidupan aku yang lama. Lelama aku pikir aku menjadik tension dan akibatnye aku menjadi seorang yang 'overthinker'.

Aku rasa marah dan gelisah, kenapa idop aku tak seindah owang laen.

Iskh iskh~

Aku terus berlari lari dan berlari tanpa memandang kiri dan kanan, akhirnye..........tett

Akhirnye, otomen pown terus datang menyelamatkan tonah~

Oh otomen, kan bagus ko ade sini teman aku makan megi~
---------------------------------------------------------

Monolog tonah yang tak penah abih.

-------------------------------------------------------------

Sekian~

Thursday, 8 September 2011

Skema~

Apa itu skema~ (Psss: Tetiba ayat aku menjadi skema rama~)

Setiap orang ade pegertian skema itu masing masing~

Adakah skema tu owang yang pakai spec mata besar, asyik bace buku jer dan bla bla bla~

Skema ke camni~

(Ni akunyer version, tak suka baca sila keluar dari blog saye dengan segala hormatnye~)

Tapi bagi aku skema itu adalah :


Maksunye kalau die buat A, owang laen pown kena wat A gak, kalau die makan nasik, owang laen pown kena makan nasik gak la ea~  Pocoyo punye hampagas~

Tetiba plak pocoyo yang menjadi mangsa lam hal ni~
Kalau bagi die sesuatu mende tu da betul da, da bley diterima dek die punye akal, maka sume owang kena follow ape yang die fikir mende tu betul~

Cam kalau bagi die mende tu hitam, maka hitam la mende tu, kalau mende tu putih maka putih mende tu~

Tetiba teringat satu peribahasa ni,

Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak

Cam sumpah sumpah plak aku rase~

Ape plak tetiba sumpah sumpah ni terbabit lam ini punye citer~

----------------------------------------------------------------


Antara sebab sebab keskemaan ini melanda diri adalah seperti berikut:

Terlalu mendengar suara lam diri sendiri, tak penah dapat atau cube menerima pendapat owang laen dengan hati nan terbuka~

Kalau dengar pown kenkadang jer, tu pown kalau jiwa ngah 'open air'

Pesan aku:

Ikut hati mati, ikut rasa binasa

Rase diri die tu 'perfect' giler

Hello, ade ke owang 'perfect' lam idop ni, tolong jangan jadik terlebey ego~

Ego lansung tak ok~

Kalau nak ego sesangat, pastikan ego anda itu adalah bertempat, bermanfaat pown takpe~

Tak sengaja, da tebiat~ 

(psss: buang tebiat sebenarnye~)

Ade jurang membataskan diri sendiri, misalnye mende tu da jadik prinsip kehidupan die da~

Contohnye: Kalau da haram, haramla, takley banyak citer~ dan lain lain lagi~

Bagi aku bak prinsip tu kita kena respect, but don't push other peolple to be like you~

Sebab setiap owang da sedia ade da prinsip idup mereka sendiri da

Kalau mende tu tul tul haram, anda berdakwahlah secara hikmah seperti yang Rasulullah s.a.w penah ajarkan kepada kita~

Tapi ape ape hal pown, utama kan lah ugama lam diri kita ni, walaupown diri tak seberape lam bab bab ugama ni~ (psss: insaf plak aku ni tetiba~T_T)

Tak ke mana pown kita ni, akan tiba masanye kite akan meninggal kan dunia kite yang fana' nih.

~LOVE ALLAH, AND YOU'LL FIND YOUR WAY GOES TO ALLAH~

dan Islam itu Indah~

Bersangka baekla ngan setiap dugaan yang Allah bagi kat kite, sebab idop kite ni tak penah sunyi dari di uji~

 --------------------------------------------------------------

Tetapi kenkadang, kite ni sendiri pown tak perasan bila penah keskemaan tu melanda diri kita~ Same la ngan aku~ Ape yang kite pikir cumalah tuk mendapatkan perkara yang lebey baek dan sempurna~

Tapi ingatlah, yang sume manusia tu tidaklah sempurna. 

Ape yang buleh kita  buat, lakukan sesuatu tu yang termampu~

Sekian~



Maen ketuk ketuk ea~

Currently watching 'Santau' on tv3.

Wat suspen je die yer~

Sesambil layan citer ni, aku buat la 'blog walking' sambil mengomel ntah ke ape ape ntah~ 

Dok tengok citer seram ni tetiba teringat plak kisah aku time aku kecik kecik dulu~

Time tu waktu maghrib la, masa tu sepupu aku datangla bertandang ke umah aku ni, dan tak sure la plak adik aku pegi mane masa tu. Mungkin ade kat kat situ gak rasenye~

Masa tu aku ngan sepupu aku tu je dok bertepok tampar lam bilik. Biasala kalau da jumpe geng memang riuh rendah bilik aku time tuh walaupown masa tu yang maennye due orang je kot. Alah budak budak~

Ni tepuk tangan da~

Time aku ngan sepupu aku dok gelak gelak (psss: ntah mende ape yang lawak sangat la masa tu aku pown tak tau la~), tetiba ade tangan mengetuk tingkap bilik aku tu dengan kuatnye. Tersedak la kami sebab terlalu terkejut.

Aku ni kalau da terkejut camtu, automatik tangan aku bergerak sendiri, ley plak aku tolak tingkap bilik aku tu dengan spontannye~

Lepas ditolak tingkap tu, takde da tangan yang mengetuk tu. 

Ape yang kami nampak masa tu, yang pasti orang yang ketuk tu pakai baju putih lengan panjang~ Masa tu aku nampak tangan je yang mengetuk tapi badannye sure tak nampak~

Aku bermonolog,"Sape plak la yang nak maen ketuk ketuk time maghrib camni ni."

Tetiba aku memberanikan diri, aku pown katala kat sepupu aku,"Ni mesti ade orang punye keje ni."

Disebabkan bilik aku paling dekat ngan dapur, jadik aku ingat orang yang mengacau aku tu tentu dok kat dapur.

Aku terus je berlari kat dapur, aku tengok abang ngah aku tengah masak rupenye. Aku kata la kat abang aku tu,"Ooo, kacau kami ea."

Masa tu abang ngah aku memang pakai baju putih siap ade corak corak agi, tapi lengan pendek la. Eh tak mungkin sebab yang kacau kami tadi tu pakai lengan baju panjang. Abang aku wat muke tension,"Eh tak nampak ke owang tengah masak ni".

Aduhh kena marah la plak~

Habis tu siapa, aku yang masih tak berpuas ati lalu mencari cari siapa agi di kalangan keluarga aku yang memakai baju putih dan yang berlengan panjang ni.

Abih orang lam rumah tu aku cek, dan resultnye; TAKDE~

Ni mesti keje hantu kak limah nih~ iskh iskh~

Kesannye malam tu aku takut giler nak tido, dan lam kul 3 pagi camtu aku dengar sarang burung merpati yang arwah abah aku ternak cam bergegar semacam je, cam ade owang tengah sergah burung burung merpati tuh (psss: lagipown tingkap bilik yang aku bukak tadi langsung tak aku tutup sampai ke pagi~)

Sekarang, tingkap bilik aku tu da takde da, sebab arwah abah aku da tambah bilik yang da jadik bilik abang long aku yang sekarang nih.

Sekian~

Wednesday, 7 September 2011

Angguk angguk geleng geleng~

2 3 kucing berlari mana nak sama cik tonah ni sorang~ Ewah ewah tetiba plak tonah ni yer~

adakah kucing ini yang tonah maksudkan~ mmm~ kemusykilan melanda diri~

Sabar je la yer~ Pape pown aku nak citer gak~ Citer ape ea~ Ce citer ce citer~ Tetiba tonah seakan akan terdengar ade orang berkate kate,"Ahh, die ni da nak stat membebel la tu."

Aku pown membalas la (psss: walaupown korang hanye bermonolog),"Eh mane tahu ni."

Ni citer berlaku kelmarin tau (psss: aku ingat kan nak post entri ni sejak kelmarin agi la, biasala jadik tonah ni bende yang tak sibuk pown dibuatnye jadik sibuk~), berlaku kat pasaraya Mydin.

Tetiba lagi tonah masih terdengar dengar di gegendang telinga ade owang berkata kata,"Tak abih abih agi die ngan pasaraya Mydin die tu".

Ye la aku da tak bermonolog da~

Okey nak dijadikkan citer la, masa tu aku berjalan la menuju ke arah pintu Mydin yang tersergam nan  indah, jadi aku kena lalui 'parking lot' yang amat luas pandangannye.

Tetiba ade sebuah kete ni, seket agi nak merempuh aku yang kiut miut ni. Uih bahaya gak pakcik ni bawak kete~

Tapi nampak pakcik ni tak pasan, atau die wat wat tak pasan ke ape ke yang die hampir terlanggar aku (psss: eh sejak bile aku ni jadik 'invisible woman' plak ni yer~).

Tak sangka la plak aku ni cam Jessica Alba~ Amboi pasannye die~

Kenapa aku cakap camtu sebab bley je pakcik tu berlalu pegi cam tak penah jadi pape dan terus memakirkan ketenye yang ala ala kete sport tu.

Uih kalau la aku dapat beli kete ni satu bes gak nih~ Berangan~
Kenapa aku bley tahu die tu pakcik dan die juga memakai t-shirt merah, sebab utamanye adalah cermin kete belah pakcik tu, die bukak kot. Jadik nampakla muka die. Ngan pandangan tajam aku ni (psss: mane tak tajamnye, da la nak terlanggar aku bley plak die tak pasan, yang memusykilkan aku ni camne die ley langsung tak pasan aku time tuh sedangkan die nye cermin terbukak luas je aku tengok~ Grrr menguji kesabaran aku tul la pakcik ni~).



Lama gak la dok perhati pakcik tu, dari die tercari cari tempat parking sampaila die selamat memarkingkan ketenye itu. Time tu aku pown mula menge'cool'kan diri sendiri dan mengembalikan diri kepada tujuan asal aku ke situ~ Abeh aku jadik lupa da masa tu. 

Jadik aku pown kembali la tuk mengorak langkah pegi ke pintu Mydin. Tak sempat aku memijak kaki aku yang berdaulat ni ke dalam Mydin, tetiba ade orang cuit aku dari belakang.

"Eh, sape la plak nak main cuit cuit ngan aku ni di pagi nan indah ini".

Aku pown berpaling ke arah orang yang telah mencuit ku tadi, eh pakcik yang bawak kete tadi rupenye tapi yang aku paling terkezutnye, t-shirt merah yang die pakai tadi da tak de da~

"Eh, cepat pulak pakcik ni tukar baju, tukar pakai baju Melayu ngan pakai kopiah putih plak tu", monolog aku di dalam hatiku. Takkan tetiba pakcik baju merah tadi ade kembar kot~

Aku pown berkata lagi lam ati,"Mungkin sebab die nak mintak maap kot ngan aku sebab hampir terlanggar aku tadi, sebab tu die pakai baju Melayu, kan sekarang ngah raye lagi kan". Aku mengangguk anggukkan diri tanda aku memahami diri sendiri.

Jadik aku pown tergerakla hati nak tanya (psss: ye la nak tanya la kan kenapa mesti cuit aku~), "Ade ape pakcik", aku bajet la pakcik tu nak mintak maap zahir dan batin ngan aku.

Alih alih pakcik tu pown menjawab,"Mintak sedekah, dik". 

Aku pown tetiba tergamam. Speechless~  Hopeless~ Errr~


Disebabkan lame sangat aku dok tergamam, pakcik itu pown berlalu pegi~ Tetiba aku memandang sepi je ke arah Mydin~

Angguk angguk geleng geleng tunduk tunduk ia ia saya saya kiri kanan ikut saje~ Ntah betul ntah aku nyanyi ni~ Tak kisahla aku tak kira aku nak nyanyi gak~ Tension aku camni~

Sekian.

Monday, 5 September 2011

Aku da nekad~

Argh tak kira~ Aku da nekad da~ Aku nak habiskan gak akunyer semester akhir ni~

Keputusan adalah muktamad, surat menyurat tidak akan dilayan~

Imbas kembali, *tetiba la plak aku ni teringin nak tangguh akunyer semester akhir di universiti yang paling aku sayang ni~ Ye la, owang kate kite kena la tambahkan pengalaman mahupown amalan~ Sah aku da memang mem-blurkan diri sendiri~

Banyak gak la dapat feedback feedback dari member member aku yang mengatakan aku ni sure da 'giler' la ape la, kena buatan orang la ape la~ Iskh iskh~


Ye la, cume satu sem je agi nak abih, tak ke blur tetiba nak tangguh sem~ 


Psss: perkataan 'sem' kat sini adalah singkatan daripada perkataan 'semester'

Sebenarnye aku bukan sengaja nak tanggung ke ape ke, cume aku ade pelan yang lagi bernas, lunas dan sure bukan petronas~ Eh ade kaitan ea~

Iklan stesen minyak petronas ke ape ni~

Sebelum ni, aku da pikir panjang la, nak wat Pelan A la, Pelan B la, Pelan A+B la, bla bla bla~

Akhirnye, clueless, speechless dan tetiba tak tau nak wat pape~

Skang aku da tak kira, tak kisah la Pelan A ke Pelan B ke Pelan A+B ke, aku da wat kata putus aku nak abihkan mane yang lom abih nih. Tetiba teringat satu peribahasa ni:

Yang dikejar tak dapat, yang dikendong plak berciciran.

Jadik skang aku masih mempunyai perasaan yang sure lintang pukang, jiwa sah tak dapat nak ready agi. Antara tuntutan perasaan racauan aku adalah seperti berikut:

Tak tau nak tinggal kat ne~ Almaklumla sem sem sebelom ni aku bertuah dapat je kolej ea, akhir sem plak tetiba tak dapat nek nak nolong~ 

Psss: Bercakap cam tak penah dok umah sewa~ Asbestos~ 

Tapi hari ni da 5hb, masih agi tak terdapat usaha tuk mencari umah sewa ke ape ke~ Pe citer ni Tonah~

Lom pikir agi la nak bawak barang ape, yang wajib kena pos motor aku la, ye la senang aku nak berulang alik, tapi skang motor aku plak wat hal, rosak tu la rosak ni la, almaklumla motor manje, akhirnye da tersadai selama seminggu da kat umah aku ni, kalau pegi repair, wit plak tak tau nak cekau dek mane, wit pos agi~

Wink*:Nasib baekla aku ni suke bekerja, dapatla wit seket nak wat belanje~ Adoi doi doi~ Abeh wit gaji aku~ Grrr~

Psss: Tapi mak aku kate kalau wit aku tak cukup bagitahu la die~ Ekeke ade peluang ni mintak seposen dua ni~


Akhir cerita, lepas one ade two, lepas two ade three~ Redah je la~

Sekian~ Doakan saye yer sume~

Doa kan saye supaya saye cepat kawen ea~ ekeke~ lari tajuk da ni~

Sunday, 4 September 2011

Alahai masinnyer makngah~

Masuk hari ni da masuk 6 hari kite berayer yer~ Uii berayer sakan yer korang~

Jadik hari ni, aku terpaksa la mengeluarkan diri aku ni tuk menemani mak kesayangan aku yang sorang nih pegi membeli belah~ Uii sakan~


Maka pepagi lagi la aku telah di 'sound' kan oleh mak aku ala ala sarjan kem tentera gitu lalu di suruhnye aku bersiap~ Tragis tragis~

Dipendekkan citer, kami pown mula la menjelajah sume supermarket yang ade supaya barang yang ingin kami beli dapat dibeli~

Mula mula kami singgah la di Mydin Mall yang berdekatan, ingat dapatla beli sume barang yang dikehendaki mak aku tuh~ Aisyh banyak pulak takde kat situ~

Mydin di mana mana~

Alih alih kuar gak la dari situ menuju ke kedai borong barang barang kek dan plastik berdekatan, punye la lama kat sini.

Masa ni aku stay je la kat kete, almaklumla aku bajet masa kejap je la. Rupe rupenye, takde maknenye~

Setengah jam gak la aku tunggu mak aku ni beli barang~ Rase cam 2 3 jam, almaklumla suhu 42 darjah celcious jer~ tak panas sgt pown~

kepanasan melanda~

Sekembalinye mak aku ke kete yang tersergam indah bersama aku di dalamnye, aku intai gak la, ye la pe mende la mak aku ni beli sampai lame sesangat, ingat kan beras ke ape ke, rupe rupenye die beli bekas plastik jer~ Adoi doi doi~ Sabar je la~

Ingat kan da bley la balik da lepas tu,tetiba plak mak aku request kate nak pegi Tesco~ Nasib baik la aku ni anak yang paling kiut di antara sume, lalu aku rempuh sume 'traffic jam' kat citu semata mata nak pegi ke Tesco~

takdela sampai cam gini~

Psss: panjang nyer citer die, ekeke, sabarla la sesape yang bace yer~
------------------------------------------------------

Sampai je kat Tesco, masa tu da time tengah hari da~ Perut kami berdua sure la berdendang sepi~ Kami tahankan dulu, semata mata ingin mencari cari barang barang yang penting terlebey dahulu~

Dipendekkan citer, setelah sume barang kami da angkut, psss: nasib baek sume barang mak aku hendak sume ade kat situ, jadi kami buatla keputusan nak makan jer tengah hari kat 'foodcourt' kak situ~

Nak dipendekkan citer, aku 'order' la bihun sup satu kat aku dan nasi goreng cili padi campur telur mata satu kat aku~ Air plak air jagung cincau campur eskrem~

Bila siap je makanan tu di masak, pe agi, mengadap la kami. Aku kan makan bihun sup,so kalo makan mende ber-sup biasanye aku akan try die nye sup nyer terlebey dulu~

~INI BIHUN SUP PUNYE CERITA~

Tetiba~ Opocott~ Alahai MASIN nyer makngah~ Agaknyer garam da murah kot skang nih, pakat maen curah je die ek~

Kalau masin seket takpe agi, aku tak kesah la, sure telan nye lagi, ni ape kes, langsung takley telan, RM4.50 tu~ $$$$$~

Alih alih aku bawakla bihun sup terbabit tu balik kat diowang, muke adik yang amik order aku tadi sure da berubah jadik laen da~

Aku kata la kat die, ''Dik, bihun sup ni masin kot, bley tak tambah sup kosong bagi die tawar seket ke ape ke." Masa tu, ngan perut tengah bekeroncong riang, bley lagi aku bersopan depan budak amik order tu~

Die pown balas, "Tunggu ye kak, nanti diorang masak balik." Okey la macam tu kan~ Tapi budak tu langsung tak pandang muka aku time tuh~ Cam salah aku la plak time tuh~ Aisyy sabar tahap 1, FINE~

Masa diorang da siapkan balik bihun sup aku, hangin la plak aku ni, bley plak tak panggil ke ape ke kate da siap ke ape ke, bley plak biar bihun sup aku tu kat kaunter jer. Budak yang amik order tadi, aku sure da blah da~ FINE, sabar tahap 2.

Cam orang bodo je aku sendiri pegi amik bihun sup tu tanpa diorang kata pape kat aku. Aku sabar agi time tuh sebab perasaan lapar gila~

Tapi yang paling aku naik herannye, masa aku amik bihun sup tu langsung takde perubahan, ye la kata nak masak yang baru mestila mangkuk tukar ke ape ke, bihun die ke sayur die ke ape ke tang tu gak la, sama cam masa aku bagi tadi. 

Yang berubahnye cume bihun sup tu panas je seket dari tadi~ Takkan panaskan jea kot, aku kata masin bukan nye suh panaskan ke ape ke~ aisyh~

Okey, tak kisah la, janji bley makan~ Time nih aku cube rase bihun sup ni buat kedua kalinye~ Tersedak aku kot, lebey masin dari tadi~ Time nih bley plak sabar lagi, sabar tahap 3, rase bulu idung cam da nak terbakar da rasenye time nih~ FINE~

Aku pegi kat kaunter makanan tu balik, aku pown kata la,"Kak, masin lagi la kak."Ni kakak kepada adik tadi la plak jaga kaunter~  Aku tambah lagi,''Kak, bihun sup ni masin kot, bley tak tambah sup kosong bagi die tawar seket ke ape ke." Mende same aku cakap kat adik 'order' sebelum ni~

Muke die cam muke adik tadi, langsung tak pandang aku. GERAM sesangat lam ati di saat ni~ Time ni, kak tu sendiri rase bihun sup aku tu, berubah kot muke die, memang terlampau masin kot, kalau tak rasa sendiri memangla tak tahu kan~

Pastu kakak tu cakap same cam adik tadi,"Tunggu ye kak, nanti diorang masak balik."

Masa ni, aku da tak boley blah da. Tadi pown cakap camtu, bukannye dibuatnyer balik pown bihun sup tu, cume di panas kan je, sabar aku sampai 3 tahap jer, akhirnye terluah jugak aku kata,"Kak, bak balik duit saye." 


*Segala keputusan adalah muktamad, surat menyurat takkan dilayan~

Rasenye time nih rase nak betukar jadik HULK jer~ grrr~

Masa ni, muke diorang tak bley nak blah, buat muke, masa diorang bagi duit tu balik pown, takde perasaan ke diorang ni nak mintak maap ke ape ke. Tolong la, kalau buat silap, salah ke mintak maap ke ape ke~

Balik tu, dengan laparnye terpaksa gakla meredah lautan jem yang agak teruk, akhirnye sampai gak la kami ke rumah lam pukul 2 petang lebih~ Masa ni, penat sesangat da, alih alih amik bantal, TIDO~

Sweetznyer tido~

Hangin satu badan aku hari ni~ Argghhh~

Tetiba teringat kata kata pujangga dari hospital hospital berdekatan~

Sabar itu penawar segala penyakit~

Sekian~

Running Man Addicted

Running Man Addicted