Monday, 22 August 2011

Perangai perangai yang aku langsung tak berkenan~

Perangai no 1~

Perangai suka menegur owang len tapi dia sendiri tak pasan selalu wat salah. Owang macam ni, mula mula aku tak kisah la kan, ye la menegur tuk mengubah cara kita agar menjadik lebey baik dan sempurna, tapi mende yang paling aku kesah, sume bende yang die tegur die sendiri langsung tak praktikkan. Aku paling pantang owang camni. Bagi die sume die wat tu betul la, padahal pada realitinya sebenarnye 'totally wrong'.

Dan tolongla sedar, jangan la nampak sangat kesalahan owang laen, dan pada hakikatnye kome tu sendiri yang terkial kial tak pandai. Hidup kite ni janganla terlampau bodoh sombong sangatla kan. Kowang ni bagi aku, 'totally annoyed'. Tulun sedar diri dulu yer~

Aku penah jumpe 2 owang makhluk Tuhan yang jenis perangai macam ni, tapi kedua duanye berlainan personaliti, yang sowang oversensitif, dan sowang lagi nih uih mulut memang longkang, tapi kedua duanye memang pantang ditegur. Yang sensitif tu biasala akan memendam perasaan dan yang bermulut longkang ni plak biasanye cepat berang.

Macam macam la perangai manusia ni yer~

Perangai no 2~

Perangai yang suke merenget dan mengarah ngarah owang dalam masa yang sama. Ya Allah, manusia yang perangai camni paling aku anti~ Bayangkan da la buat keje same ngan kite, pastu keje die nak suh kite wat keje die tuk die. Abih aku ni cam takde keje laen da la ea semata mata idop ni nak melayan kehendak dan sanubari die~

Kalo aku tak buat, alih alih ape kome cakap, ala nak mintak tolong seket pown tak buleh. Merengek je kejenye~ Ye la, kalau sekali sekala takpela, kalu mende remeh yang diri sendiri tu mampu buat tu pun suruh owang sesuke ati, sape yg tak baran~

De ari tu sekali, member yang aku tak penah anggap die member, da la time tu aku ngah terhuyung hayang pening kepala, owang tu tahu sesangat la aku ni tak larat, disebabkan tebiat nye yang selalu wat aktiviti suruh menyuruh ni, da la keje die, suh jugak owang yg sakit ni tolong die, padahal masa tu die ley jer pegi cari sendiri pe mende yang die nak cari.

Uii, jangan nak jadik ngokngek bley tak. Menyampah tau tak~ Cam ler aku tak tahu lam masjid ari tu ko dok mengata kat aku, pe ea ko kate, aku ni selalu jer merengek kata tak sihat (psss: da la lam bulan Ramadhan, da la lam masjid, pe hal....) Uii tahu la plak ko ea aku ni tak sihat, abih reti plak suh owang itu ini. Da la mntak tolong owang, berani plak mengata belakang aku, mulut tu cam longkang pecah. Lepas tu bley plak wat muka suci n muke tak bersalah.

Adoiiaii, bley tak jaga mulut tuh, aku rase cam nak ganyang jer ngan cili, tibai jer ko ngan rotan ke, dispenser ke, komputer ke, baru lega aku ni. Sabar giler aku ngan ekau wahai manusia~

Perangai no 3~

Perangai melaga laga ataupun dipendekkan ayat 'batu api'. Tetahu jer 'batu api' ni mengambil kesempatan dan peluang di mana mana. Kenapa tak cakap jer ko ni jeles, takyah la sampai nak melaga laga member sendiri.

Ade la sowang member aku ni, muka, uii innocent giler. Tapi perangai lam diam die sebenarnye'batu api'. Tetahu jer aku ni seowang yang senang percaya kat owang, bley plak ko laga laga kan aku ngan member baek aku sendiri ea. Lepas tu bley plak wat wat innocent. Uii buleh blah perangai minah ni.

Rasa nak bertepuk tangan giler~ Bertepuk tepuk tangan bertepuk jangan segan~ Lalala~ Aku nyanyi lor kejap. Lam diam lepas kejadian aku langsung 'anti' terus da ini minah~ allergic giler~ Tapi aku masih lagi la melayan die, sebab mengenangkan jasa kakak beliau yang penah menolong aku, kalau aku ni jenis yang cepat lupa jasa owang, da lama da aku 'anti' terus kat minah ni.

Tengok, pikir aku gak kat ko ea~ Eh takyah wat muke 'innocent' ko la. Sume mende ekau cakap ker, ape ker, selama ni aku ia kan jer, tapi aku langsung tak kesah pown sebenarnyer~ Lantak ekau la nak jadik mende~ Da salah kome, mengaku je la. Insafi la diri. Takyah jadik owang muka seribu~

Perangai no 4~

Perangai suh member menipu demi untuk die nye kepentingan die. Penah ke kowang jumpe owang yang macam ni.

Aku antara insan yang malang terjumpa member yang macam ni~ Da la die ade perangai no 3, bley plak suh aku menipu kat kakak die. Pegi enjoy! Uptown lagi tu~ Uii, itu kakak ekau la, tolong la respect die sebagai 'kakak' ko. Pape hal berlaku kakak kome jugak yang tanggung. Penat la aku ngan owang camni.

Perangai no 5~

Perangai depan cakap lain tapi bila belakang, mak aih terus jadik mende laen~

Pe maksud aku kat sini, Kat depan cakap punye la cakap penuh sopan dan santun, tapi bila kat belakang, mak aih kalah mambang tanah, mambang api, mambang air, mambang angin dan lenlain punye mambang.

Aku penah merasa jumpe owang yang jenis macam nih, kenapa la malang sangat nasib aku ni. Die ni bekas rumet aku, die ni tua 2 4 tahun dari aku, berwatakan alim persis telekung labuh, tak penah miss mengaji dan tak penah miss pegi usrah.

Penah sekali tu ade junior die datang bilik tumpang die nye printer, depan junior die, fuhh punye la baek budi pekerti, kire pijak semut pown tak mati la, kata kat junior die tu, pape hal mintak tolong ngan akak pown takpe.

Alih alih tutup jer pintu bilik lepas junior die balik, sume bende terkeluar. Sume mende yang aku tak penah terpikir keluar dari mulut owang yang aku respect. Aku ni yg insan biasa ni sure trkezut beruk ngan perangai yang tak berape bley blah itu.

Aku tak kisah la die ni telekung labuh ke ape, setiap manusia ade perangai masing2x, uii sedarla segala perlakuan anda owang biasa cam aku ni selalu perhati. Kenkadang owang semacam kamu ni sepatutnye menjadi idola masyarakat dn bile mende jadik depan aku, ape aku bley buat, senyap tak terkata~ membisu seribu bahasa~ Menunjukkan betapa terkejut saya ngan perbuatan anda~

Perangai no 6~

Perangai giler kuasa tapi pada hakikat dan realiti nya, diri sendiri adalah kuli owang.

Penah diizinkan Tuhan, terjumpa 2 owang makhluk Tuhan perangai camni, seowang tu penghantar surat jer tapi keje lam kompani besar la dan sowang lagi keje nye angkut barang stor je kot kat supermarket.

Yang si penghantar surat ni, uihh lagaknye lebey pada owang ade pangkat DATUK. Pakai baju batik lagi gitu, pastu wat kompani tu cam kompani mak ayah die punye. Kenapa aku kesah sangat, sebab die selalu wat muke bile die depan aku. Keje die sure berlambak, aku plak yang jenis rajin bekerja, memang kene la ngan die, giler guna kuasa la die ni.

Yang owang yang kejenye angkut barang jer, mudah plak die pasan, supermarket tu pown bukannye die punye pown, bley plak berani ugut ugut aku. Keje baru sebulan dua, tapi perangai, mak aihh giler status. Buley die ugut nak behenti kan aku (psss: masa tu aku keje kat situ la....) Kalah menteri kat kementerian ke ape ake. Samapi skang la aku tak tahu ape mende sangat la die tak puas ati ngan aku. Yang aku tahu aku tak penah wat muka masam depan die ke ape ke. Nama die pown aku tak kenal. Samapi la skang. Sabar je la ngan owang spesis camni~


Tanda pangkah tuk owang yang ade perangai seperti di atas. Aku sedar sume owang sekeliling aku bukannye sume nye sempurna. 



Tapi kenkadang beradab itu lebey baik~

Aku sebagai owang biasa pown banyak gak wat masalah dan buat perangai. Bile aku da tahu salah aku paling jarang wat bende tu balik. Ade kome kisah. Tak payah la kowang nak kisah sangat la kan~

Bagi aku tak salah kalau sesowang tu nak ubah sikap, kalau itu membawa kepada yang lebey baik. Setiap saat owang dunia ni berubah selagi jam itu berdetik. 

Dunia ni berputar ape~ Cam aku, dulu aku garang, sekarang bertambah tambah la garang~ Sume owang berubah mengikut masa. Ke ade yang tak penah berubah sampai sekarang, kalau dulu 'baby' sekarang pown 'baby' gak la.

jam pasir tuk korang~

Kenkadang aku kelakar gak la bila terdengar statement ade owang kate, ni adalah die, jadik owang len kena terima die seadanya. Ade ke owang yang tak penah berubah ea~ Sure menipu~

What's wrong kalau berubah. Bley mati ke kalo berubah~ Ape salahnye berubah untuk owang yang anda sayang contoh aku kat sini keluarga la yang paling terdekat. Dan kiranye owang laen kena terima kome seadenye la, habis kami yang dok mengadap kome, buleh ke kome menerima kami seadanya macam kami menerima kamu seadanya la~

Cube pikir~ Ne ade owang lam dunia ni sempurna~

Aku da ngantuk dan sure aku da tak bley nak pikir da~

Sebelum tu, ape ape yang aku citer kat blog aku ni, kebanyakan lahir dari rasa aku sendiri, ape yang penah aku jumpe dan aku bukan owang lain.

Jadik kalau terasa menyampah nak bace jangan la paksa diri nak bace la ea~ Takde owang nak pakse pown~

Semoga hari esok akan menjadik lebey baek daripada hari ini~ Dan berubah la kepada yang lebey baek~ Dan jangan la sekat diri anda kepada perubahan~ Kerana Allah lebih mengetahui ape yang paling baik untuk kamu~

Sekian~

2 comments:

anGah said...

Ni hasil kajian ke? Huhu

tonaH iS herE said...

Lawak la angah nih~

da tajuk perangai aku tak berkenan~

mestila saye punye citer~

takde berkait ngan mane mane kajian ke ape ke~

ni mesti kes tak sempat bace tajuk ea~

Running Man Addicted

Running Man Addicted