Monday, 15 August 2011

dugaan~

Windu nyer blog aku nih~ Banyak kali aku try nk update aku nyer blog. Alkisahnye asyik kuar "ERROR' jer. Entahla, mintak2x la kali ni jadik iye dop.

DUGAAN~ ape maksud aku ni yer. Dugaan bulan pose ke ape. Tapi bagi aku ni lebey dugaan idop la kan.

Sejak 2 menjak aku kerja di bulan pose ni, banyak tul dugaan yang datang menyinggah. Sedih gak la~ 

Ye la, kenkadang aku pikir kenapa plak aku yang terkena bukan owang len.

Di sini bukan nak salahkan takdir ke ape, cume ratapan perasaan je la~

1st dugaan: ni aku akui la ni hasil dari kecuaian aku sendiri. Tapi dugaan ni wat tul tul wat jiwa aku tension, stress, n mase tu gak la aku rasa nk resign. Sedih gak arr sebab telah menyusahkan banyak pihak tuk menyelesaikan kes aku ni. 

Pe yang aku da wat ea. Terbuatkan sowang customer ni wat 'double payment'. Customer tu naye n aku pown sama naik naye gak skli. Ni sume berpunca dari penggunaan 'credit card'. 

Sebenarnye, aku sumpah aku langsung tak tahu yang mesin credit card kat tempat aku tu tkleh guna. Aku pown ape agi men tekan je la cam biasa. Pastu resit die plak tak kuar. Alih alih aku mintak 'cash' ngan customer. Wat naye je aku ni. Leader kata die ade da briefing pasal de tempat yg takley pakai mesin credit card kat tu. Masalah nye aku nak tanyala kan, masa briefing tu aku ade ke, kalo aku ade takkan la aku ley tak tahu. 

Alih alih aku da tahu da, leader briefing mende tu time aku off-day. Pe citer. Sume bende salah aku la.

Pastu die tanye kenapa tak panggil leader time tu. Ni aku jawab ngan hati ikhlas nurani aku, aku ade panggil,  aku peging korang ngan dj. Aku ingat agi time tu aku pegi tekan '0' tuk tepon dj suh kome dtg kat aku sbb mase satu ekor leader pown takde kat c2. Bengongnye dj, sebenarnye aku pasan die langsung tk announce akunyer request.

Salah siapa, aku gak la yang salah. Time kasih bebanyak la dj ye. Masa aku kena soal siasat aku langsung takde kuar langsung mende ni, sbb aku tahu korang pown makan gaji, biarla aku sowang je la kena babu.

Tengok, sekurang kurangnye aku ade gak pikir hal korang, ade korang pikir hal aku. Asbestos punye rakan sekerja, lagi kuat mengumpat ade la korang~

Macam la aku tak tahu. Sabar je la tonah~ Kes aku ni meleret sampai 3 minggu lebey lamanye.

Dan aku mngucapkan syukur giler mende ni da selesai. Cume mulut owang je la yg aku takleh tutup. Uii manusia; ni bulan pose la, sanggup korang ratah daging busuk aku. Ape la kowang ni. Patutla aku rase aku makin kurus semacam je 2 3 mnggu ni, rupenye korang yang ratah yer.

Dan aku berterima kasihla bebanyak kepada sesape yang tolong aku dari belakang biarpown aku tak tahu sape owangnye. Tq yer~

2nd dugaan~ Ni ade sowng former staf ni bley la plak die bawak mulut terus ke owang atasan aku. Baiknye hati die~ Harap muke je cantik, ingat elokla budi pekerti, rupe rupenye perangai mengalahkan b****.

Pe yang die repot ea. Die kata aku 'passing customer' n pe agi mestila owang atasan marah kat aku. Da la kes aku pasal 'credit card' tu baru je nak selesai, kuar plak mende ni. N bley plak die kata alasan aku 'passing customer' sebab kaunter yang aku jaga tu lambat. Ade aku kate ke, kenapa aku sendiri plak yg tak berape nk tahu ni yer, confuse b musykil da ni~

H E L L O ! ! ! Kalo tak tahu pape yang jadik buley tk tanye aku 'direct'. Aku takde nye nak marah marah kalo owang tu tanye leklok. Ni ape kes owang atas terus tahu, ape citer aku sendiri tak tahu~

Baik la, ni aku imbas kembali la pe yang betul betul jadik hari tu. YES, memang kaunter yang aku jaga hari tu 'tatally' lembap nak mampus, aku sabar je la kan. Ye la nak wat camne~

Aku memang la bley sabar, abih ko ingat sume customer bley sabar la ye~ Disebabkan customer tu sendiri tengok betapa lembapnye kaunter aku tu nak proses die punye barang, ape agi die angkut die nye barang pegi kat kaunter lain, uih aku nak kata ape~ 

Kan aku cakap lebey kan tak pepasal la barang customer tu plak yang melayang kat aku. Korang nak jawab ape~

Aku tanye leader aku tu sape yang repot pasal kes aku tu, die kata customer tu sendiri yg repot. Uiii, bapak punye penipu, sabar lagi la aku ni. Dengan izin tuhan 7 hari selepas tu baru aku tahu ape yg jadik, sape sebenar yang membawa angkara. Sape la gerangan si mulut longkang nih la yer~

Senior staf. Senior la sangat kan. Yang aku tengok selama aku keje kat c2 diowang yang kuat 'passing customer'. Aku senyap jer, tkde plak aku nak repot ke ape ke. Ye la sama sama makan gaji.

Kepada si MULUT LONGKANG, tolong berhenti. Kenapa takleh nak pikir dulu sebelum bercakap. Walaupown ko cam mula da nak berbaik ngan aku, please STOP it! stop make it nonsense~ annoying giler~ talam 2 muka giler~ aku tengok ko lansung tak tunjuk rasa bersalah ke ape ke. Amalkan la selalu ye~ Main cakap je kau ye~ Sabar je la tonah.

3rd dugaan~ Demam campak. Besar besar baru nak demam campak yer. Takla, dulu aku penah kena demam campak ni, dulu la masa aku kecik but i'm totally sure la, sbb lepas tu sis aku berjangkit ngan aku. Tak paham aku, sbb doktor tu kata demam campak ni kena sekali seumur idup jer.

Sabar je la, tapi nasib baik cuti seminggu. Takut gak kalo pegi keje berjangkit ke owang len plak. Nnti tak pepasal aku jadik pembawa penyakit kat owang. Tapi ade gak member yang tak paham, eh korang tak penah kena demam campak ke~ Korang jaga la hati member ni seket, da la tgh demam ni, jgn la wat ikut kpla sendiri bley tak~

11hb 8 2011 hari tu, aku da bagi notis behenti keje. Masa tu la aku rasa epi giler, tetiba la plak masa tu ramai la plak yang nak berenti nye. Pe citer, sume yang nak resign tu kena panggil mengadap owang atasan~ Da la masa tu aku da tak sedap badan da~ Masa tu aku langsung tak pasan yang aku ni kena demam campak. Yang ade masa jerawat secibik kat atas muka aku ni. Eh ade kaitan ke jerawat lam hal ni.

Dup dap dup dap la gak. Ye la, ne tahu nak kena marah ke ape ke kan. Takdenye, cume cam merayu la suh keje sampai abih raya~ Ye la ramai sangat nak berenti, da 25 hb tu dekat dekat da ngan nak raya, makin ramai la customer. Masa tu badan aku da stat panas sejuk, mata da berbinar binar, sumpah langsung tak nampak owang da masa tu, pe kes lepas tu aku terus mintak ngan leader kata nak balik. Tak tahan sangat da woo~

Esoknye tu aku pegi la keje cam biasa, masa ni da ok la seket sbb aku da makan ubat da, ingat ke da sembuh da la kirenye. Aku tapak je kaki aku kat tempat keje tu, sok sek sok sek aku bunyik, ade owang dok sindir aku. Tak abih abih nak menyindir yer. Ikut suke ati kowang la, aku yg sakit bukannye korang.

Hari tu aku cume memekak kan telinga, wat keje aku leklok. tepat kul 4 kepala aku stat da pusing balik da dan akhirnye aku blah pegi bilik air, pe agi VOMIT la jawabnye. Da la aku tak sahur hari tu, rase penat giler tak terhingga~ Hanya Allah saje yang tahu~ 

Sabar je la yer tonah~ Ade la tu hikmahnye tu di mana mana~ Rahsia Allah~

Say no to stress~



Sekian la dulu~ Saje nak mengadu perasaan~ Ringan seket jiwa raga ni~



2 comments:

Running Man Addicted

Running Man Addicted