Wednesday, 31 August 2011

Dilema Rambut Pusar 2~

Lame tul aku beraye yer~ Tak menyempat nak mengupdate blog sendiri~

Kali ni, aku nak wat entri pasal ni la, Dilema Rambut Pusar 2~

Kenapa aku wat tajuk camni, sebab rambut aku sendiri memang ade pusar 2~ Cume tak nampak sangat je la skang, sebab da besar, sebab laen rambut aku da mengerbang cam rambut afro da~

style rambut afro aku~

Kenapa plak tetiba aku wat entri pasal ni, sebab raye taun ni aku terjumpe sowang baby gurl ni yang ade gaya rambut pusar 2 ni la. Baby ni kiut sesangat, anak kepada sepupu aku la, umoq baru 5 bulan~

Ni la contoh rambut yang ade 2 pusar~

aku google jer gambar ni~ tak sempat amik gambaq sendiri~

Sejak aku kecik sampai la ke besar, aku dok dengar owang kata tu la ni la pasal owang yang ade rambut 2 pusar ni~ Hohoho~ Perasaan giler tak tragis ~

Ade la yang baek tapi lam mase yang ade gak yang buruk. Kenkadang aku pikir gak diowang ni tahu dari mana la yer~

Kebanyakan nye aku dengar dari sedara mara, owang owang tua, kakak kakak, pakcik pakcik dan lenlaen lagi~ Antaranyer:

Perkara baek punyer~

Aktif dan cepat belajar~

Serasi bela lembu dan kerbau~

 Bile tanam pokok buah ke ape ke, pokok tu akan tumbuh subur~



Perkara langsung tak baek punyer~

 Keras kepala, degil dan nakal~ 

Kalau owang pompuan yang ade rambut pusar 2 ni, bila die besar nanti die akan berkahwin sebanyak 2 kali, suami bagi perkahwinan pertama nyer akan meninggal dunia~ 

Arrgghh~ Cuak giler kot~ 


Ni bukan aku kata, tapi owang laen yang kata~ Setakat ni takdela plak aku dengar ade kajian saintifik ke ape ke pasal perkara ni~ Huhuhu~ 

Sekian dulu la yer~

Sunday, 28 August 2011

Salam Aidilfitri~

ni kad raya tuk kamo sume~
Wahh~ Tak sangka~ Masa berlalu begitu cepat~ Skang da 28 hari da kite berpuasa~ Esok plak satu ari agi kite kena pose~Yeyy~

Jadik di kesempatan yang masih ade ni, saye, tonah di sini, ingin mengucapkan

"Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri"


kepada sume kaum keluarga saye, sahabat handai, guru guru, blogger blogger dan sume follower follower saye yang sentiasa menyokong saye dalam berblogging~

Saye susun sepuluh jari, ingin memohon ribuan kemaafan kepada sume di atas salah silap saye selama ini~ Ecece~ Ye la mane tahu kenkadang time kite terkasar bahasa ke ape ke yang langsung kite tak sedar ke ape ke~ 

Kat sini saye juga nak memohon ampun sesangat kat 2 owang insan ni (psss: insan biasa yang saye baru kenal~ntah kenapa jadik mende ni~) maapkan saye di atas kelakuan saye yang suke temberang kat kamo berdua~

Teringat satu peribahasa Melayu nih,

" Terlajak perahu buleh di undur, terlajak kata buruk padahnyer."

Terlajak entri, saye bley je delete tapi pape hal ampunkan saye~

Dan kepada mane mane individu yang penah melayan blog saye ni di waktu ketika lapangnye anda, saye juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi membaca dan ingin memohon maap secara terbuka kat sini, ye la kenkadang entri yang saya tulis tak semestinye sume owang bulih terima, terase ke ape ke kan~ Iye dop~

Sekian~ Salam kekhilafan dari saye yer~ Terbaekk~

*psss: perkataan "terbaekk" kat sini disebut atau dibunyikkan seperti lam citer BoboiBoy yer~


Saturday, 27 August 2011

Customer yang tak dapat aku lupakan~

Sepanjang aku dok keje ni, banyak customer yang aku dok jumpe~ 

Kenkadang kehadiran customer customer ni la yang menjadi pengubat hati aku ni yang terlebey stress dan lara ngan tempat keje aku~

Time kasih bebanyak yer tuk korang sume~

Lam bebanyak customer, aku paling ingat customer yang sowang ni la~ Die ni periang sesangat~ Sampai die tersasul cakap kat aku:

Selamat Hari Raya yer, Kak~ MAAP TENAGA BATIN~

Aih, Maap Tenaga Batin, bukan Maap Zahir Batin ke. Lepas tu aku da stat nak gelak da~ Disebabkan adik ni customer, aku cubela menahan diri tuk gelak cam menahan diri dari makan dan minum di bulan pose ni.

ekeke~ tengok akak gelak camni jer~
Alih alih adik ni mula terpasankan dirinye tersasul ataupown tersalah kata. Tetiba muka die da jadik merah padam da menahan malu~ Masa ni aku memang tak bley langsung da nak menahan rasa nak gelak~

Akhirnye pecah jugak gelak aku kat c2~ Maap yer dik, akak memang tak dapat nak tahan da nak gelak masa tu~ ekeke~

Sekian~



Friday, 26 August 2011

Edisi rentetan peristiwa lepas demam campak~

SELAMAT TINGGAL RAMADHAN~

Amboi awalnye~ Da ucap selamat tinggal da~ Bukan la ni tajuk Motivasi Pagi tv3 tuk hari ni la~

Alih alih anak sedare aku tekan channel 611 tengok Hello Kitty~ Adoiiaii~

Memang tak dapat dinafikan banyak mende jadik sepanjang bulan pose ni~ Adoii aii~ Dugaan melimpah ruah hingga ke ladang gandum~ Aih iklan CocoCrunch la plak aku nih~

Dan 25hb Ogos 2011, aku totally resign dari keje aku~ Mood: Yeyy~ Epi~ Suke~ Segala galanye bes~

Nak perabih hari terakhir kat citu pown punye la memerlukan kesabaran yang agak tinggi~

Lepas aku sekembali nye bekerja selepas seminggu aku demam campak, de agi mende yang aku langsung tkley blah dan akhir nye terjadik~

Psss:~Aku langsung tak bagi tuk aku nyer MC dari klinik kerajaan, punye la beriya iya pegi cari~

Disebabkan aku hanye bagi MC dari klinik swasta, alkisahnye tak dapatla gaji aku tuk aku seminggu cuti sakit tuh~ Keputusan ni terpaksa aku buat, ye la takkan nak bercuti sampai 24 hb sedang kan aku resign 25 hb.

Lagi pown masa tu, aku da totally sihat da~ Jadik 21hb aku 'on' jer pegi keje.

Satu mende jadik yang betul betul kesabaran aku masa tu, da la masa tu baru kebah dari demam.

Pe citer~

Peristiwa lepas demam campak~

Ade seowang kakak senior staf ni, psss: senior 4 minggu je kot dari aku, die ni memang aku kurang rasa kesabaran seket, perangai die kalau buleh nak kata sume mende die kata tu sumenye la betul n die wat sumenye totally 'perfect' la.

Susah la ade owang camni keje bawah satu bumbung~

Pe die wat: tak tahu la pe mende sangatla die dengki sangat ngan aku, bley plak die paksa seowang customer ni deal ngan aku, muke die memang totally memaksa customer tersebut yer~

Pe agi customer tu naik berang la, sebab masa tu nampak sangat customer tu nak deal kat staf len, kalau bley taknakla ngan aku, ye la muke lepas demam campak tentu la customer tengok tu pown da naik risau~

Sebab kakak senior aku tu terover memaksa die, customer tu pown datang la kat aku, adoiiaii, customer tak abih abih membebel kat aku. Muke customer tu tersangat la merah menahan marah.

Pe customer tu kata:

Ape hak die (*merujuk kepada kakak senior aku tu la~) nak paksa aku~ Aku kan customer, ikut suke ati aku la nak deal ngan sape pown, die tu ape hal~ bla bla dan bla lagi~


terbakaq customer tu punye rambut~ ekeke~


Lepas customer tu pegi, tangan aku sure da menggigil tahan marah, tapi kakak senior aku tu selamba buat muke tak bersalah. Bley plak die bawak mulut masa tu die kata aku marah marah die sebab bagi customer tu kat aku.

Uii banyak saksi kot masa tu~ Tolongla jangan tegakkan benang yang basah~ Memang salah kamu kot~ GERAMnyer~ Sabar je la.

Lepas kejadian aku nekad nak bagitahu owang atasan aku pasal tuh, alih alih aku batalkan je niat aku tu, ye la sama sama makan gaji, lagipown aku da nak berenti, jadik aku tutup jer mulut aku dan hati aku yang terbakar nih.

Tu pown masih tak sedar sedar diri lagi, lepas tu bley plak die bawak mulut kata aku ni tak hormat owang lama kat c2 la bla bla bla....dan bla bla bla~ Uii kalau aku tak hormat, takde nye aku tak bagi kamo tumpang aku naik motor buruk aku tu pegi hantar kamo balik umah~

Da la langsung tak berterima kasih, takpe la aku ni jenis yang tak kisah sangat la kan. Minyak motor lagila die langsung tak tanye. Yang ikhlas tetiba jadik tak berape nak ikhlas~ Nak wat camne, redho je la owang camni.

Tapi yang paling aku amik kisah, sepanjang dok atas motor aku, sempat lagi dok mengata owang laen, member aku jugakla yang penah tumpangkan die blik umah die. Die kata laju la ape la bla bla bla~ Uit owang yang penah tolong kamo pown kamu bley plak kutuk die kat belakang~ Adoiiaii, ntah ntah aku pown kena same kot~ Ye la kat belakang sape la yang tahu~ Iye dop

Masa hari akhir aku keje kat c2, staf staf kat c2 pakat pakat la merancang nak berbuka pose kat KFC, aku fuhh punye la naik semangat nak makan nasik ayam KFC, psss: terpaksa aku 'draw' aku nyer wit dari bank semata mata nak makan KFC.

Masa tu, jiwa aku terbakar giler, sebab ade owang sok sek sok sek pasal kes aku ngan kakak senior 4 minggu aku tu, pe die kata; aku taknak la pegi KFC tu setakat nak sambut pemergian owang macam aku ni, uii hangus bulu hidung aku ni terbakar dengar die nyer mulut~

Lam ati aku, HOREY HOREY, yey die tak berbukak sekali. Berbunga bunga aku nyer hati aku mase tu. Psss: aku siap tengok agi list owang nak pegi berbukak kat KFC mase tu. Sure takde name die~

Masa nak berbukak ari tu, aku punye la rase gembira, sampai la aku kat muka pintu KFC masa tu, mak aih kenapa tetiba plak minah ni ade kat sini~ Masa tu die tengah beratur beli makanan~ Mak aihh kata taknak makan KFC ari ni~ Pe kes plak ni tetiba tercangak kat sini~

Rupe rupenye die join gak berbukak pose time tuh, aihh geram giler, tetamu tak dijemput~

Masa tu aku langsung tak pandang muke die. Buat hangus terbakar bulu hidung aku jer~

Masa time nak balik tu lagi la, owang len abih pakat bersalam ngan aku, ye la mintak maap ke ape ke kan, die buat muke tak bersalah je masa tu, takde nye datang nak mintak maap ke ape ke, tapi masa tu aku da tak kisah langsung da hal die, lantak die la. Penat giler la melayan owang camni~

Masa ni gak la, aku bengang ngan seowang CC aku ni, die dok bengang ngan aku tanye kertas 'declared 'aku, mula mula aku da bagitahu da, kertas 'declared' tu ade lam kertas 'return' aku. Die gak yang suh aku letak camtu~

Kenapa la susah sangat nak dengar ape aku cakap. Alih alih die panggil aku lagi sekali, muke die masa ni da tension giler da~

Alih alih aku cakap mende same yang aku cakap pada awalnye tadi, alih alih die jumpe gak. Pastu die dok membebel tak berhenti, bla bla dan bla...Geramnye aku dengar, nasib baik hari tu last day aku, geram plak aku nak cakap," Keje tu guna mata bukan kepala lutut bley tak." Disebabkan 'respect' aku senyap je la. Takkan la nak bergaduh masa last last nih~

Sabar je la, nasib baik time nih aku gembira giler, jadik aku 'ignore' je la die ni sowang~

N finally aku da tamat kan aku nyer tugas ari tu tepat pukul 11 malam~

Penantian memang suatu penyeksaan~

Tapi mood aku masa tu da berbunga bunga~ Yeyy~

Sekian~



Monday, 22 August 2011

Tak bley nak tido~

Mood : Mengantuk sesangat. Hari ni da masuk 3 malam aku tak bley nak tido~

Skang: kepala da berpusing pusing cam gasing da ni~

berpusing cam gasing ni da~

Jap agi nak kena pegi keje, stress nyer. Kalau la dapat melelapkan mata walau seinci cume~ Ya Allah tolongla hamba mu ini~ Amin~

3 hari saje lagi nak resign~ Sabar~ Seket je lagi~ Lepas ni da takde tempat da nak bertekak~ Hehe rindu la plak~

Perjalanan laen pown bermula~

Perangai perangai yang aku langsung tak berkenan~

Perangai no 1~

Perangai suka menegur owang len tapi dia sendiri tak pasan selalu wat salah. Owang macam ni, mula mula aku tak kisah la kan, ye la menegur tuk mengubah cara kita agar menjadik lebey baik dan sempurna, tapi mende yang paling aku kesah, sume bende yang die tegur die sendiri langsung tak praktikkan. Aku paling pantang owang camni. Bagi die sume die wat tu betul la, padahal pada realitinya sebenarnye 'totally wrong'.

Dan tolongla sedar, jangan la nampak sangat kesalahan owang laen, dan pada hakikatnye kome tu sendiri yang terkial kial tak pandai. Hidup kite ni janganla terlampau bodoh sombong sangatla kan. Kowang ni bagi aku, 'totally annoyed'. Tulun sedar diri dulu yer~

Aku penah jumpe 2 owang makhluk Tuhan yang jenis perangai macam ni, tapi kedua duanye berlainan personaliti, yang sowang oversensitif, dan sowang lagi nih uih mulut memang longkang, tapi kedua duanye memang pantang ditegur. Yang sensitif tu biasala akan memendam perasaan dan yang bermulut longkang ni plak biasanye cepat berang.

Macam macam la perangai manusia ni yer~

Perangai no 2~

Perangai yang suke merenget dan mengarah ngarah owang dalam masa yang sama. Ya Allah, manusia yang perangai camni paling aku anti~ Bayangkan da la buat keje same ngan kite, pastu keje die nak suh kite wat keje die tuk die. Abih aku ni cam takde keje laen da la ea semata mata idop ni nak melayan kehendak dan sanubari die~

Kalo aku tak buat, alih alih ape kome cakap, ala nak mintak tolong seket pown tak buleh. Merengek je kejenye~ Ye la, kalau sekali sekala takpela, kalu mende remeh yang diri sendiri tu mampu buat tu pun suruh owang sesuke ati, sape yg tak baran~

De ari tu sekali, member yang aku tak penah anggap die member, da la time tu aku ngah terhuyung hayang pening kepala, owang tu tahu sesangat la aku ni tak larat, disebabkan tebiat nye yang selalu wat aktiviti suruh menyuruh ni, da la keje die, suh jugak owang yg sakit ni tolong die, padahal masa tu die ley jer pegi cari sendiri pe mende yang die nak cari.

Uii, jangan nak jadik ngokngek bley tak. Menyampah tau tak~ Cam ler aku tak tahu lam masjid ari tu ko dok mengata kat aku, pe ea ko kate, aku ni selalu jer merengek kata tak sihat (psss: da la lam bulan Ramadhan, da la lam masjid, pe hal....) Uii tahu la plak ko ea aku ni tak sihat, abih reti plak suh owang itu ini. Da la mntak tolong owang, berani plak mengata belakang aku, mulut tu cam longkang pecah. Lepas tu bley plak wat muka suci n muke tak bersalah.

Adoiiaii, bley tak jaga mulut tuh, aku rase cam nak ganyang jer ngan cili, tibai jer ko ngan rotan ke, dispenser ke, komputer ke, baru lega aku ni. Sabar giler aku ngan ekau wahai manusia~

Perangai no 3~

Perangai melaga laga ataupun dipendekkan ayat 'batu api'. Tetahu jer 'batu api' ni mengambil kesempatan dan peluang di mana mana. Kenapa tak cakap jer ko ni jeles, takyah la sampai nak melaga laga member sendiri.

Ade la sowang member aku ni, muka, uii innocent giler. Tapi perangai lam diam die sebenarnye'batu api'. Tetahu jer aku ni seowang yang senang percaya kat owang, bley plak ko laga laga kan aku ngan member baek aku sendiri ea. Lepas tu bley plak wat wat innocent. Uii buleh blah perangai minah ni.

Rasa nak bertepuk tangan giler~ Bertepuk tepuk tangan bertepuk jangan segan~ Lalala~ Aku nyanyi lor kejap. Lam diam lepas kejadian aku langsung 'anti' terus da ini minah~ allergic giler~ Tapi aku masih lagi la melayan die, sebab mengenangkan jasa kakak beliau yang penah menolong aku, kalau aku ni jenis yang cepat lupa jasa owang, da lama da aku 'anti' terus kat minah ni.

Tengok, pikir aku gak kat ko ea~ Eh takyah wat muke 'innocent' ko la. Sume mende ekau cakap ker, ape ker, selama ni aku ia kan jer, tapi aku langsung tak kesah pown sebenarnyer~ Lantak ekau la nak jadik mende~ Da salah kome, mengaku je la. Insafi la diri. Takyah jadik owang muka seribu~

Perangai no 4~

Perangai suh member menipu demi untuk die nye kepentingan die. Penah ke kowang jumpe owang yang macam ni.

Aku antara insan yang malang terjumpa member yang macam ni~ Da la die ade perangai no 3, bley plak suh aku menipu kat kakak die. Pegi enjoy! Uptown lagi tu~ Uii, itu kakak ekau la, tolong la respect die sebagai 'kakak' ko. Pape hal berlaku kakak kome jugak yang tanggung. Penat la aku ngan owang camni.

Perangai no 5~

Perangai depan cakap lain tapi bila belakang, mak aih terus jadik mende laen~

Pe maksud aku kat sini, Kat depan cakap punye la cakap penuh sopan dan santun, tapi bila kat belakang, mak aih kalah mambang tanah, mambang api, mambang air, mambang angin dan lenlain punye mambang.

Aku penah merasa jumpe owang yang jenis macam nih, kenapa la malang sangat nasib aku ni. Die ni bekas rumet aku, die ni tua 2 4 tahun dari aku, berwatakan alim persis telekung labuh, tak penah miss mengaji dan tak penah miss pegi usrah.

Penah sekali tu ade junior die datang bilik tumpang die nye printer, depan junior die, fuhh punye la baek budi pekerti, kire pijak semut pown tak mati la, kata kat junior die tu, pape hal mintak tolong ngan akak pown takpe.

Alih alih tutup jer pintu bilik lepas junior die balik, sume bende terkeluar. Sume mende yang aku tak penah terpikir keluar dari mulut owang yang aku respect. Aku ni yg insan biasa ni sure trkezut beruk ngan perangai yang tak berape bley blah itu.

Aku tak kisah la die ni telekung labuh ke ape, setiap manusia ade perangai masing2x, uii sedarla segala perlakuan anda owang biasa cam aku ni selalu perhati. Kenkadang owang semacam kamu ni sepatutnye menjadi idola masyarakat dn bile mende jadik depan aku, ape aku bley buat, senyap tak terkata~ membisu seribu bahasa~ Menunjukkan betapa terkejut saya ngan perbuatan anda~

Perangai no 6~

Perangai giler kuasa tapi pada hakikat dan realiti nya, diri sendiri adalah kuli owang.

Penah diizinkan Tuhan, terjumpa 2 owang makhluk Tuhan perangai camni, seowang tu penghantar surat jer tapi keje lam kompani besar la dan sowang lagi keje nye angkut barang stor je kot kat supermarket.

Yang si penghantar surat ni, uihh lagaknye lebey pada owang ade pangkat DATUK. Pakai baju batik lagi gitu, pastu wat kompani tu cam kompani mak ayah die punye. Kenapa aku kesah sangat, sebab die selalu wat muke bile die depan aku. Keje die sure berlambak, aku plak yang jenis rajin bekerja, memang kene la ngan die, giler guna kuasa la die ni.

Yang owang yang kejenye angkut barang jer, mudah plak die pasan, supermarket tu pown bukannye die punye pown, bley plak berani ugut ugut aku. Keje baru sebulan dua, tapi perangai, mak aihh giler status. Buley die ugut nak behenti kan aku (psss: masa tu aku keje kat situ la....) Kalah menteri kat kementerian ke ape ake. Samapi skang la aku tak tahu ape mende sangat la die tak puas ati ngan aku. Yang aku tahu aku tak penah wat muka masam depan die ke ape ke. Nama die pown aku tak kenal. Samapi la skang. Sabar je la ngan owang spesis camni~


Tanda pangkah tuk owang yang ade perangai seperti di atas. Aku sedar sume owang sekeliling aku bukannye sume nye sempurna. 



Tapi kenkadang beradab itu lebey baik~

Aku sebagai owang biasa pown banyak gak wat masalah dan buat perangai. Bile aku da tahu salah aku paling jarang wat bende tu balik. Ade kome kisah. Tak payah la kowang nak kisah sangat la kan~

Bagi aku tak salah kalau sesowang tu nak ubah sikap, kalau itu membawa kepada yang lebey baik. Setiap saat owang dunia ni berubah selagi jam itu berdetik. 

Dunia ni berputar ape~ Cam aku, dulu aku garang, sekarang bertambah tambah la garang~ Sume owang berubah mengikut masa. Ke ade yang tak penah berubah sampai sekarang, kalau dulu 'baby' sekarang pown 'baby' gak la.

jam pasir tuk korang~

Kenkadang aku kelakar gak la bila terdengar statement ade owang kate, ni adalah die, jadik owang len kena terima die seadanya. Ade ke owang yang tak penah berubah ea~ Sure menipu~

What's wrong kalau berubah. Bley mati ke kalo berubah~ Ape salahnye berubah untuk owang yang anda sayang contoh aku kat sini keluarga la yang paling terdekat. Dan kiranye owang laen kena terima kome seadenye la, habis kami yang dok mengadap kome, buleh ke kome menerima kami seadanya macam kami menerima kamu seadanya la~

Cube pikir~ Ne ade owang lam dunia ni sempurna~

Aku da ngantuk dan sure aku da tak bley nak pikir da~

Sebelum tu, ape ape yang aku citer kat blog aku ni, kebanyakan lahir dari rasa aku sendiri, ape yang penah aku jumpe dan aku bukan owang lain.

Jadik kalau terasa menyampah nak bace jangan la paksa diri nak bace la ea~ Takde owang nak pakse pown~

Semoga hari esok akan menjadik lebey baek daripada hari ini~ Dan berubah la kepada yang lebey baek~ Dan jangan la sekat diri anda kepada perubahan~ Kerana Allah lebih mengetahui ape yang paling baik untuk kamu~

Sekian~

Friday, 19 August 2011

Lailatulqadar~

Hari ni banyak kali aku dengar perkataan ni 'Lailatulqadar'

Bertuahnye owang yang tul tul beribadat pada malam ni, ye la, dengar kata hanye owang yang terpilih jer yang bley jumpe ngan malam nih.

Rasulullah pernah bersabda:

 “Sesungguhnya bulan ini (Ramadan) telah datang kepada kamu, dalamnya ada malam yang amalan ibadat yang dilakukan pada malam itu lebih baik dan besar ganjarannya daripada amalan selama seribu bulan. Sesiapa yang kehilangan malam itu, sesungguhnya dia telah kehilangan semua kebaikan. Dan tidak akan kehilangan semua perkara itu, kecuali orang yang telah diharamkan (tidak mendapat petunjuk) daripada Allah”. (riwayat Ibnu Majah).

Tapi takpela, kite usaha la setiap hari, ne tahu kebetulan, yang penting usaha, iye dop~

Kalau nak pikir, ne ade anak Adam lam dunia ni tak penah melakukan kesalahan, tapi yang penting kite sendiri tu kena sedar, n pohonla kat Tuhan semoga ditetapkan iman. Ye la, kadang kadang kite ni pelupa, senang je seket kite lupe, Tuhan bagi kaya seket, mula la wat perangai.

Pintu taubat tu sentiasa akan terbukak sehinggala nyawa kite yang terakhir. Jadi masa kite masih bernyawa ni la kena sedar, kadang kadang yang muda tu la yang mati dulu, bukannye berdoa, tapi kenyataan.

Cubala jangan leka sangat ngan kehidupan kite ni. Kehidupan di akhirat lebey panjang dari kehidupan di dunia. Bak kata lecturer aku, "Hidup ni bagai kan persinggahan R&R je, tak kekal pown".

Tak sabar aku nak tunggu anak bulan Syawal plak ni. Sedey gak rr meninggalkan bulan Ramadhan, tapi aku tersangat epi n tak sabar nak sambut raye~


aaa bang teropong jangan tak teropong~


Sekian la dulu, sama samala kita beribadat di bulan yang serba barakah ini~ Salam~


Thursday, 18 August 2011

saya dapat MC lagi da~

Pe citer la plak hari ni yer~

Susulan drp feedback unit HR hari tu yg kata tak terima MC klinik swasta, maka hari aku 'decide' la pegi ke klinik kerajaan. Terkedek kedek la aku ngan mak aku pegi cari, almaklumla tak biasa~

Jadik dipendekkan citer, terjumpala satu klinik ni, KLINIK DESA *****, aku pandang mak, mak aku pandang aku, mak aku pown kata la, sah da ni klinik kerajaan.


ni la contoh klinik desa nyer~ tapi ni bukan klinik desa yg aku pegi tu~ 


Aku ngan mak aku pown turun la dari kete, sopannye plak aku ngan mak aku masuk kat klinik desa tu.

Bile aku masuk jer, kakak misi pown tegurla tanye aku ngan mak aku;

Kak, nak dftar anak ke, bape bulan mengandung? Aaaa, aku ngan mak aku pakat dok nganga~

Akibat malu tak terhingga kami pown berlalu pegi.

Barula aku tahu yang bahawasanye klinik desa ni tuk urus perempuan perempuan yang mengandung n beranak je~ Hahahahaha~ Aku ngan mak aku  gelak berguling guling~

Cam rusa masuk bandar je aku ni~ adoiiaii~

Takpe perjalanan masih jauh, sebelum kuar dari klinik desa tu tadi, kami sempat la tanye kakak misi katne klinik kerajaan. Die pown baik ati pown bagitahu la kami, psss: padahal lam hati die abih dok gelakkan kami yer~

Nak dijadikkan citer, pusing punye pusing sampai la kami kat bandar, maka terjumpala kami satu klinik kesihatan ni, aku tengok 2 3 kali gak la, sure ke ni klinik kerajaan.

Kami pown masuk la kat klinik ni, alhamdulillah ni memang klinik kerajaan.

Masa aku sampai tu jam telah menunjukkan pukul 12.45 tengah hari. Masa diowang rest sepatutnye pukul 1 petang.

Pe citer, tinggal 15 minit lagi masa tu tinggal sebelum pukul 1 petang. Biasala kalau klinik kerajaan 1st step kena la amik no dulu n baru daftar. No yang aku kena hari ni no nye 295.

Sampai turn aku kat kaunter pendaftaran, kakak yang wat pendaftaran tu tanyela kat aku, Dik, datang sini nak wat medical check up ke?

Aku pown katala,"Eh takla kak, saya datang sini nak jumpe doktor." Mestila kak tu meyumpah nyumpah kat aku lam ati die, ye la loya buruk jer budak ni~

Alih alih lepas bayar sehinggit kat kakak tu, aku pown dapat slip baru ngan no baru nye sekali, tercatat sekali level yang aku patut pegi tuk check akunyer sakit.

Aku pown tekan punat lif, aku ngan mak aku pown tekan la punat satu. Mak aih ingat ke dapat level yang tinggi sekali rupe rupenye level satu jer~

Dipendekkan citer, hampir sejam gak r menunggu tuk masuk lam bilik doktor tu, alih alih baru no aku kena panggil, 1340 bilik 6, ngeri sungguh bunyiknye bile die panggil.

Masuk tu aku ingat la aku sowang, rupe rupenye doktor tu panggil 2 3 patients sekaligus, almaklumla nak jimat masa, lagipown ari ni kan ari khamis, klinik kerajaan tutup pukul 3.30 petang.

Masa tu da kul 2.09 petang, memang patut pown die wat camtu, punye banyak plak la lagi owang ngah tunggu kat luar.

Camni la owang ramai dok tunggu~
For the last result, aku dapat lagi MC nyer. Seminggu plak tu doktor bagi. MC aku yang baru ni sampai 24 hb kot. 25 hb aku da resign.

Pe citer ni tonah. Adoiiaii. Makin tertekan aku dibuatnyer. Pe mende plak yang aku nak citer kat HR lepas ni.

Arrrrrghhh~ Jiwa kacau~

Sabar je la.

Sekian la dulu ea~ Aku tak ingat yang aku lom semayang pown agi~ da~



Wednesday, 17 August 2011

Salam nuzul Quran~

Tik tok tik tok~ Cepatnye masa berlalu dan hari ni da masuk 17 hari da kita berpuasa~ Maksudnye hari ni da 17 Ramadhan 1432H adalah bersamaan dengan hari yang amat penting bagi umat Islam, iaitu hari di mana berlakunye peristiwa nuzul Quran.

Jadi bagi yang terasa banyak dosa macam aku ni, bagi aku sume owang tak terlepas dari melakukan kesilapan dan kesalahan, jadik same same la kite memanfaatkan hari ni dan juga hari hari yang lain lebih lebih lagi lam bulan pose ni iaitu mendekatkan diri ngan Pencipta.

"Ramadhan adalah bulan diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan daripada pembeza (antara yang hak dan batil". (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Jadilah hamba yang tunduk dan patuh kepada tuhan-nya. Jangan la berjalan di muka bumi Tuhan ni dengan bermegah megah, pikirla seket siapala kite nak bermegah megah. Manfaatkan Ramadhan ini atau anda akan membazirkannye~

Jangan lupa banyakkan bace Al-Quran ye~ Kalau buleh biar sekali seumur idop habiskan satu Quran lam bahasa Melayu, ape salahnye, novel bley baca, ape sangatla nak abihkan satu tafsir Quran~


Sekian dulu~

Salam Ramadhan dan Salam Nuzul Quran~

Monday, 15 August 2011

HR oh HR~

HR is equal to Human Resource.

Adoii aii. Lepas satu masalah timbul plak masalah len. Ni pasal MC aku la nih punye keje.

Kenapa tak cakap awal awal nak MC dari klinik kerajaan, padahal time aku sakit aku da tepon da kat kome~

Pejadahnye tak bagitahu~ Aku staf baru ne la tahu sume tu. Hari tu masa aku tepon, aku kata aku MC, kome kata ape; terima kasih n bye~ sah kome mengigau~

Alih alih ari ni aku tepon sekali agi hari ni~ Kome pown kata tkde mc klinik kerajaan tkdela gaji~

Tulun la, kenapa jadik camni~ Penat giler la macam ni~

Aku pown bukannye sihat sangat nak bergaduh ngan kome~ Ade emas ea lam mulut susah sangat nak cakap masa 1st time aku tepon~

Jiwa penat~ Tulunla~ Bertanggungjawab la seket~



dugaan~

Windu nyer blog aku nih~ Banyak kali aku try nk update aku nyer blog. Alkisahnye asyik kuar "ERROR' jer. Entahla, mintak2x la kali ni jadik iye dop.

DUGAAN~ ape maksud aku ni yer. Dugaan bulan pose ke ape. Tapi bagi aku ni lebey dugaan idop la kan.

Sejak 2 menjak aku kerja di bulan pose ni, banyak tul dugaan yang datang menyinggah. Sedih gak la~ 

Ye la, kenkadang aku pikir kenapa plak aku yang terkena bukan owang len.

Di sini bukan nak salahkan takdir ke ape, cume ratapan perasaan je la~

1st dugaan: ni aku akui la ni hasil dari kecuaian aku sendiri. Tapi dugaan ni wat tul tul wat jiwa aku tension, stress, n mase tu gak la aku rasa nk resign. Sedih gak arr sebab telah menyusahkan banyak pihak tuk menyelesaikan kes aku ni. 

Pe yang aku da wat ea. Terbuatkan sowang customer ni wat 'double payment'. Customer tu naye n aku pown sama naik naye gak skli. Ni sume berpunca dari penggunaan 'credit card'. 

Sebenarnye, aku sumpah aku langsung tak tahu yang mesin credit card kat tempat aku tu tkleh guna. Aku pown ape agi men tekan je la cam biasa. Pastu resit die plak tak kuar. Alih alih aku mintak 'cash' ngan customer. Wat naye je aku ni. Leader kata die ade da briefing pasal de tempat yg takley pakai mesin credit card kat tu. Masalah nye aku nak tanyala kan, masa briefing tu aku ade ke, kalo aku ade takkan la aku ley tak tahu. 

Alih alih aku da tahu da, leader briefing mende tu time aku off-day. Pe citer. Sume bende salah aku la.

Pastu die tanye kenapa tak panggil leader time tu. Ni aku jawab ngan hati ikhlas nurani aku, aku ade panggil,  aku peging korang ngan dj. Aku ingat agi time tu aku pegi tekan '0' tuk tepon dj suh kome dtg kat aku sbb mase satu ekor leader pown takde kat c2. Bengongnye dj, sebenarnye aku pasan die langsung tk announce akunyer request.

Salah siapa, aku gak la yang salah. Time kasih bebanyak la dj ye. Masa aku kena soal siasat aku langsung takde kuar langsung mende ni, sbb aku tahu korang pown makan gaji, biarla aku sowang je la kena babu.

Tengok, sekurang kurangnye aku ade gak pikir hal korang, ade korang pikir hal aku. Asbestos punye rakan sekerja, lagi kuat mengumpat ade la korang~

Macam la aku tak tahu. Sabar je la tonah~ Kes aku ni meleret sampai 3 minggu lebey lamanye.

Dan aku mngucapkan syukur giler mende ni da selesai. Cume mulut owang je la yg aku takleh tutup. Uii manusia; ni bulan pose la, sanggup korang ratah daging busuk aku. Ape la kowang ni. Patutla aku rase aku makin kurus semacam je 2 3 mnggu ni, rupenye korang yang ratah yer.

Dan aku berterima kasihla bebanyak kepada sesape yang tolong aku dari belakang biarpown aku tak tahu sape owangnye. Tq yer~

2nd dugaan~ Ni ade sowng former staf ni bley la plak die bawak mulut terus ke owang atasan aku. Baiknye hati die~ Harap muke je cantik, ingat elokla budi pekerti, rupe rupenye perangai mengalahkan b****.

Pe yang die repot ea. Die kata aku 'passing customer' n pe agi mestila owang atasan marah kat aku. Da la kes aku pasal 'credit card' tu baru je nak selesai, kuar plak mende ni. N bley plak die kata alasan aku 'passing customer' sebab kaunter yang aku jaga tu lambat. Ade aku kate ke, kenapa aku sendiri plak yg tak berape nk tahu ni yer, confuse b musykil da ni~

H E L L O ! ! ! Kalo tak tahu pape yang jadik buley tk tanye aku 'direct'. Aku takde nye nak marah marah kalo owang tu tanye leklok. Ni ape kes owang atas terus tahu, ape citer aku sendiri tak tahu~

Baik la, ni aku imbas kembali la pe yang betul betul jadik hari tu. YES, memang kaunter yang aku jaga hari tu 'tatally' lembap nak mampus, aku sabar je la kan. Ye la nak wat camne~

Aku memang la bley sabar, abih ko ingat sume customer bley sabar la ye~ Disebabkan customer tu sendiri tengok betapa lembapnye kaunter aku tu nak proses die punye barang, ape agi die angkut die nye barang pegi kat kaunter lain, uih aku nak kata ape~ 

Kan aku cakap lebey kan tak pepasal la barang customer tu plak yang melayang kat aku. Korang nak jawab ape~

Aku tanye leader aku tu sape yang repot pasal kes aku tu, die kata customer tu sendiri yg repot. Uiii, bapak punye penipu, sabar lagi la aku ni. Dengan izin tuhan 7 hari selepas tu baru aku tahu ape yg jadik, sape sebenar yang membawa angkara. Sape la gerangan si mulut longkang nih la yer~

Senior staf. Senior la sangat kan. Yang aku tengok selama aku keje kat c2 diowang yang kuat 'passing customer'. Aku senyap jer, tkde plak aku nak repot ke ape ke. Ye la sama sama makan gaji.

Kepada si MULUT LONGKANG, tolong berhenti. Kenapa takleh nak pikir dulu sebelum bercakap. Walaupown ko cam mula da nak berbaik ngan aku, please STOP it! stop make it nonsense~ annoying giler~ talam 2 muka giler~ aku tengok ko lansung tak tunjuk rasa bersalah ke ape ke. Amalkan la selalu ye~ Main cakap je kau ye~ Sabar je la tonah.

3rd dugaan~ Demam campak. Besar besar baru nak demam campak yer. Takla, dulu aku penah kena demam campak ni, dulu la masa aku kecik but i'm totally sure la, sbb lepas tu sis aku berjangkit ngan aku. Tak paham aku, sbb doktor tu kata demam campak ni kena sekali seumur idup jer.

Sabar je la, tapi nasib baik cuti seminggu. Takut gak kalo pegi keje berjangkit ke owang len plak. Nnti tak pepasal aku jadik pembawa penyakit kat owang. Tapi ade gak member yang tak paham, eh korang tak penah kena demam campak ke~ Korang jaga la hati member ni seket, da la tgh demam ni, jgn la wat ikut kpla sendiri bley tak~

11hb 8 2011 hari tu, aku da bagi notis behenti keje. Masa tu la aku rasa epi giler, tetiba la plak masa tu ramai la plak yang nak berenti nye. Pe citer, sume yang nak resign tu kena panggil mengadap owang atasan~ Da la masa tu aku da tak sedap badan da~ Masa tu aku langsung tak pasan yang aku ni kena demam campak. Yang ade masa jerawat secibik kat atas muka aku ni. Eh ade kaitan ke jerawat lam hal ni.

Dup dap dup dap la gak. Ye la, ne tahu nak kena marah ke ape ke kan. Takdenye, cume cam merayu la suh keje sampai abih raya~ Ye la ramai sangat nak berenti, da 25 hb tu dekat dekat da ngan nak raya, makin ramai la customer. Masa tu badan aku da stat panas sejuk, mata da berbinar binar, sumpah langsung tak nampak owang da masa tu, pe kes lepas tu aku terus mintak ngan leader kata nak balik. Tak tahan sangat da woo~

Esoknye tu aku pegi la keje cam biasa, masa ni da ok la seket sbb aku da makan ubat da, ingat ke da sembuh da la kirenye. Aku tapak je kaki aku kat tempat keje tu, sok sek sok sek aku bunyik, ade owang dok sindir aku. Tak abih abih nak menyindir yer. Ikut suke ati kowang la, aku yg sakit bukannye korang.

Hari tu aku cume memekak kan telinga, wat keje aku leklok. tepat kul 4 kepala aku stat da pusing balik da dan akhirnye aku blah pegi bilik air, pe agi VOMIT la jawabnye. Da la aku tak sahur hari tu, rase penat giler tak terhingga~ Hanya Allah saje yang tahu~ 

Sabar je la yer tonah~ Ade la tu hikmahnye tu di mana mana~ Rahsia Allah~

Say no to stress~



Sekian la dulu~ Saje nak mengadu perasaan~ Ringan seket jiwa raga ni~



Running Man Addicted

Running Man Addicted