Monday, 4 July 2011

kewujudan

Kewujudan ataupon ikut omputihnye "existence"

Tetiba plak aku teringat satu cite ni. Baek punye barang~

Saje je nak imbas kembali bak kata owang putih 'flash back'. Kepala aku da berat sangat da ni, jadi aku nak lor kuarkannye seket seket supaya lelama aku kumpul ley jadi bukit:P   ngee~
Buat beban aku je. Iye dop. Ley la ringan seket otak aku yang yang memang da tak bape nak ringan ni. Amacam ok tak~

Nak dimulakan cite..cu citer cu citer....

Di tengah malam lagi gelap, hari ape ntah, aku da tak pasti la pukul bape mase tu, dn mungkin da pkul satu pagi.

Masa tu aku men tekan je la channel astro umah aku tu. Aku tengok la channel list kat tibi aku tu n tengokla cite ape la yang ngah on n bes masa tu.
Tetiba mata tertarik la tuk tekan channel 702 masa tu cite "oprah show" ngah on. Lam ati aku, "aish tekan je la, ne tahu bes ke ape ke kan..." layannnn~

Oprah Winfrey....
 
Aku pon tekan la kan, "mak aih tetiba lak rase berdebar debar plak ni...." ye la da tengah malam sensorang plak tu. Sape suruh pon aku tatau la~

Masa aku ngah bukak tu, kakak oprah kite da stat da cite die berkenaan satu tragedi berdarah yang telah menimpa satu keluarga ni, keluarga orang putis la bukan owang melayu da, terdiri dari sepasang suami isteri dan seorang budak lelaki. Aku tengok gambar yang kakak oprah tu tunjuk cam gambar bebudak lagi budak lelaki tu. (psss: tetiba aku menjadi serius, lalu aku pon nyanyi "ini serius...." serius aku tk ingat name ape ke kat mane ke ape ke, yang aku ingat cume jalan citer die je...tkpe la kan aku cume nak berkongsi cite je...)

Kakak oprah tu sambung la agi (psss kire aku da terus translate la ni ye...ngee~), die cakap satu keluarga ni abeh mati kena tembak, cu teka sape tembak diowang ni, rupe rupenye anak depa jugakla yang tembak mak ayah diowang tuh merangkap abang kepada budak lelaki tu. Abang budak lelaki tu muda agi kot aku tengok, budak U agi tu. Ntah apela yang die pikir sampai sanggup membunuh.

Sedih jugakla kan, sume mati. Tembak keluarga sendiri plak tuh. Pastu ade la seket kakak oprah tu cite kat mane kena bunuh, bile kejadian tu terjadik dn sgainye. Ala cam citer CSI tu.

Dan nak dipendekkan la cite aku ni, krew kakak oprah kite tu ( bukan kakak oprah ea tapi krew wartawan die) dapatla offer wat interview secara live nye ngan penembak mati keluarga tersebut, mean abang kepada budak tu .

Wartawan tu stat ngan soklan yang baekk punye kat budak yang jadik pembunuh tu,

" Adik, adakah adik sedar siapakah yang adik tembak dan kenapa adik tekad nak melakukannye?"

(psss: die panggil pembunuh tu sebagai adik da, ye la muda agi, tunjuk live plak muka budak tu masa tu biasanye kalo kat malaysia kite ni gambar pembunuh kat tibi biasenye muke diblurrkan seket ini idop tunjuk straight jer....kecut perut aku tengok muka budak tu, muka baek giler, tenang semacam jer cam takde pape plak yang berlaku lam idop die)

Dengan tenang nye die menjawab, "Saya bunuh ibu saya, bapa saya, dan akhir sekali adik saya yang sangat saya sayangi, saya sedar ketika saya melakukannye" dup dap dup dap akunye jantung.

Pastu die sambung agi " Saya sangat cemburu akan adik saya, die seorang yang sangat cerdek, aktif dan amat teramat bgus dalam pelajaran, ibu dan bapa saya selalu puji adik saya yang sowang nih. Walaupun begitu, saya kuat berusaha untuk menjadi abang terbaek untuk adik saya, seperti; saya belajar bersungguh sungguh supaya ibu bapa saya juga memandang saya seperti mereka memandang adik saya"

Dan die pon sambung agi, masa tu urat muka die ade la tegang seket "Saya da berusaha sehabis upaya supaya mereka menyayangi saya, dan saya sudah tidak dapat nak bertahan dengan lebih lama lagi, saya membenci ibu bapa saya dan adik saya kerana diowang telah membuatkan saya tertekan, dan saya teramat membenci ibu dan bapa saya sbb merekala saya diwujudkan. Saya tidak mahu hidup mahupun utk diwujudkan di dunia ini dan setelah berfikir panjang saya telah membuat keputusan untuk membuat sesuatu supaya dapat merubah seluruh idup saya, saya amik sepucuk pistol lalu saya menembak mereka semua" dan mata die terus memandang tepat terus ke dalam kamera krew oprah. Aku yang menengoknye masa tu memang da naik bimbang. Nak terloncat p0m ade. Nasib baek tak bukak langkah silat ke ape ke.

Ye la aku ingatkan die nak mengamuk ke ape, tapi lepas tu tegang urat muka die slow slow hilang dan lps tu die senyum.
Mak aih die nih, tkut giler kot aku masa tu, aku kemudiannye terus menutup tibi lalu terus berlari lari anak memeluk bantal busuk aku sambil tutup mata tuk tido.

Aku ingat 2 3 hari lps tu aku bley la lupa, rupenye sampai sekarang muke budak tu bermain main lam aku punye minda. Adoiiaii menyesal aku tengok. Tapi budak tu sure da buat aku rasa gerun...sure tk terkata...

Sekian la dulu ea~

0 comments:

Running Man Addicted

Running Man Addicted