Friday, 8 July 2011

Gejala 'copy' n 'paste'

Tebiat semacam ini amatla membimbangkan, terutama bagi sume owang yang ter'over do it', ter'overdose n ter'....kowang pikir la sendiri nak letak ter' ape ea~, kat sini ape yang aku cuba maksudkan ialah; takde langsung antibodi tuk menentang gejala 'copy' n 'paste' ni.

'copy' n 'paste'


Amacam gempak tak akunyer ayat~ kehkeh~ (psss: iklan tonah memang tak penah abeh ~ jadi~ dan cara sebutan 'jadi' ni adalah lebey kepada gaya sebutan nik....bak kata nik gaya sebutan nye mestila ley membuatkan owang sekeliling akan merasa lebey kepada 'annoyed') tetiba plak ade nik lam hal ni....iskh iskh~suda~ jeng jeng jeng~

Okeh, sambung citer aku balik ea~

Aku pown same, tak terkecuali tuk mengalami simptom simptom 'copy' n 'paste' ni.

Aku mula menyedari simptom kepada gejala nih pabila:

= time aku terasa malas nak taip ayat yang sama

                              contohnye: jeng jeng jeng~

dn bila kemalasan 'tetiba' aku da melanda, biasanye bile aku da taip da ayat 'jeng' tu sekali, jari jemari aku terus teraktif ngan sendirinye tuk menekan key 'Ctrl C' kat keyboard laptop aku ni....lalu menge'paste'kannye= maka terjadikla ~jeng jeng jeng~ sebanyak 3 kali.

Baru-baru ini aku da mula terpasankan sesuatu yang tak penah aku pasan lansung sebelum ni (psss:ape ek~)
       bile time aku wat 'blog walking' kat blog blog owang len (psss: biasanye blog yang aku singgah adalah blog dari link dari akunye cbox, blog yang aku follow n link yang fren facebook aku suggest kan...) biasanye aku suke bukak blog blog tu sume sekali gus....kenkadang berbelas belas blog aku bukak sekaligus~ ngee jam akunyer laptop~ takpe laptop aku dari jnis yang memahami~

Ni tebiat aku ea, sesape jangan msuk campur ea~ terutama kepada budak bawak umuq: jangan tiru gaya ini di rumah~

Bile aku da bukak sume sekaligus, maksudnye sume blog da bercampur da, ade yang aku da follow, ade blog yang 1st time aku singgah dan lenlain agi, dan bila aku masuk je kat memane page blog, first mende yang aku wat, aku akan baca dulu blog tu punyer recent post, bile da puas aku khatam satu blog tuh barula aku pegi kat shout box or comment post, n terus la bagi komen yang bernas ke ape ke kan.

Contohnye kalo blog tu aku 1st time singgah aku selalu taip kat blog owang tu nyer 'shout box ' ngan mende alah yang macam ni: bw here~ singgah ye~ n ape ape je la, dan tebiat 'copy' n 'paste' menjelma bile aku terus je copy any komen aku kat '1st shout box' yang aku komen n paste kat mane mane blog yang aku singgah selepas ketika itu~ ye la kan takkan nak tulis bende yang sama~ ye la mane sempat nak tulis bebanyak~ Banyak agi post blog yang aku tak bace~ Ilmu free tu sape taknak, cube kena baca je la~

Tapi masalahnye kat sini blog blog yang aku bukak da bercampur sama ada yang penah singgah n yang belum penah singgah~ Rrrrr~

Tapi ape yang tak kena ea...???


Boley plak tanye ea~

Kelmarin baru aku pasan, ade 2 3 hari tuh aku, aku ade la stat explore blog blog member aku dulu ( yang baru aku tahu da~) tapi 1st time singgah la (da kata member jadik aku pown lawatla blog diowang tu dulu...tk salahkan~) Ye la aku kan baru menceburkan diri lam ber'blog' ni...ngee~

Sbb diowang member aku aku pown tulis la menda alah ni kat diowng nye shout box, camni aku tulis: "i follow u n u follow me back k~ follow me back ye~ dn lenlain agi (psss: ye la da kata 2 3 kali da camtu~)

Tapi aku tak pasan la kan, aku terus je copy ayat yang aku komen tu(memang buang tebiat da ni....arrrghhh~) n paste kat blog blog len....Masalahnye blog blog yang len tu bukan blog member akunyer tapi blog owang len yang aku tak penah bersua muka...Da la bukak blog bebanyak sekaligus~ ape agi sume blog la aku paste mende yang same......tettt~ parah tetapi benar~

Ye la ayat komen tu da tntu la langsung tak sesuai ngan owang yang tak penah kenal aku. Adoiiaiii~ Aku pown da tak ingat da kat blog mane yang aku da terpaste tu. Mesti owang tu kata " aishh pe kes plak budak ni paksa paksa kite follow die plak....ape kes~"

Ye la mungkin akunyer komen tu akan menyakitkan ati owang yang tak penah kenal kite~ sowie je la yang bley aku cakap kat sini~ Nak cakap banyak, len plak jadik cite nye. Ape yang bley aku wat, cume bley berhati hati je la lepas ni~

Aku cube gak selongkar shout box blog blog sebelom ni, ye la mana tahu aku jumpe, ley la aku pegi delete balik...kehkeh~ De r satu due yang aku jumpe....Tapi tak reti plak nak delete da~Aku pown cubala menenangkan diri sendiri dengan mengatakan, "ni tak kuat antibodi ni memang patutla jadik cam ni..." Bley plak ea camni~ AsBeStoS~

Selepas ni, aku akan lebey berhati hati di jalan raya...


mmm...ape plak perkaitan benda alah ni ngan tjuk aku skang nih...mmmm~

2 comments:

zinnia said...

hahaha! mmg tonah nye keje sume nih!!

tonaH iS herE said...

tu la berdebar debar sangat ngan komen mimi sampai tersalah tulis da....

nsib mimi tak baca....huahua~

Running Man Addicted

Running Man Addicted