Monday, 25 July 2011

Festival Chengho~

Pada 21hb Julai 2011 aku pegi kt festival ni = Kelantan Chengho International Food Festival KELCHEFF

Sebenarnye festival ni stat 14 Julai agi n abis 23 Julai. Festival ni bertempat di Bazar Tok Guru, Kota Bharu, Kelantan.

Disebabkan aku keje, jadik terpaksa la aku pegi time akunyer off-day je. Ingat da taknak pegi da hari tu, ye la penat aku sentiasa terbawak bawak~ Ape mende la yang aku nak penatkan sangat, mata aku langsung takley bukak, cam kena gam pown ade, mantok punye citer. Nasib baikla aya (member time praktikal) ajak pegi sekali, kalau tak, tak merasa la aku nak makan mee cina.

Masa time aku pegi ni time owang keje, jadi aku bajet la takde la banyak sangat owang yang datang. Pe citer, penuh gak ngan owang ramai. Tapi aku memang suke reramai camni, bak kata owang meriah. Tapi masa aku sampai tu da waktu tengah hari da pown. 

Matahari tul tul atas kepala, dengan ramai owangnye, panas nye, perut yang bekeroncong, cam lama tak makan pown ade, mood da bertukar da jdik teddy bear, rase cam nak berguling guling je kat situ. Nasib baik masih dapat menahan diri.

Tempat pertama aku ngan aya tuju, ape agi mestila tempat makan, banyak woo makanan cina yang ade (psss: kebanyakannye mee la...), tu pown diowang kata ade agi tapi time petang petang seket r baru diowang wat. Nak jimat bajet kot~ 

Kebanyakan yang masak makanan kat ctu terdiri dari owang owang dari China yang betul betul tak tahu berbahasa Melayu, tapi diowang ni owang muslim la. Nasib baikla ade AJK penterjemah kat c2. Mula mula aku ingat diowang ni owang cina Malaysia la. 

Pe agi, aku ni kan jenis yang banyak tanye, masa tu aku tanye salah seorang jurumasak cina kat c2, bile aku tanye aku tengok die asyik dok gelengkan kepala die je (psss: masa ni kemusykilan da melanda diri da...), baru la aku paham yang die tak paham rupenye, maap ye pakcik saya tul tul tul tak tahu.

Bak kata Amir Raja Lawak, "I'm sorry" dan aku pown menambah, "Emak masak kari, adik goyang kaki, lalala~

Aku ke hulu dan ke hilir carik makanan, ye la alang alang try, baek cari yang terbes tuk di makan, iye dop~

Jadik aku pown memilihla tuk makan La Mee (Mee tarik), 7 hinggit tu, melongo aku kat c2. Aya pown makan menu yang sama tapi die order kat tempat len la.

 La Mee ni adalah dari gabungan mee tarik + sup daging kambing.

La Mee aku~

Aya nyer mee tarik~


kakak yang buat mee~

Lepas makan, aku n aya pown jenjalan la sekitar festival tuh. Aku tengok ade beberape kedai je yang jual barang barang dari China, cam gelang jed ke ape ke. ye la kalau nak dibandingkan ngan festival Chengho yang pertama dulu lagi 'variety' la, yang kedue ni agak kecik seket. 

Ade masalah seket time nak beli barang mase nih, sebab tak reti nak berbahasa ngan diowang punye bahasa, jadik kekangan bahasa pown berlaku. Ye la, kalau korang nak beli pape barang mestila korang akan tanye, ape kegunaan barang ni harga die warna ke ape ke. Banyak bende nak tanye, tapi tak kesampaian~

Alih alih pegi kat pekedai yang Melayu nyer. Dan akhirnye aku terbeli la Mee Sanggul buatan Malaysia. Jarang aku jumpe owang yang pandai wat mee sanggul ni.

Mee Sanggul~

Lam bungkusan sebenarnye~

Mee Sanggul ni kena rebus dulu 3 minit n toskan, ala cam ala ala spegetti. Lepas tu wat la nak wat pape ikut kreativiti kome ke ape ke, cam goreng ke wat sup ke ape ke, janji bley nak telan la kan.



Satu agi yang agak menarik perhatian aku, roti nan dari China. Kalau nak dibandingkan roti nan yang owang kita wat biasanye agak lembut, ala macam roti yang kita makan biasa tu dan dicicah ngan kari ayam atau kari daging, tapi roti nan dari China ni, diowang wat agak 'crispy' gitu n letak biji bijan lagih.

Roti nan dari China~


Sekian dulu. Jiwa memberontak nak tido~


0 comments:

Running Man Addicted

Running Man Addicted