Monday, 11 July 2011

adik Adi Putra~

Dah lama aku tak dengar pasal adik adi putra yang sowang nih, ala budak genius Matematik tuh.

Adik Adi Putra~

Tup tup ari ni die kuar la kat Malaysia Hari Ini ( MHI ), tujuan die nak lancarkan buku Matematik terbaru die. Sume formula lam tu buku sumenye die wat sendiri gi2.

Aku tercari cari gak video MHI yang pagi tadi punye, ye la ley la aku link ke ape kan. Tapi hampagas, aku langsung tak reti nak cari. Resultnye, langsung tak jumpa da~

Aku yang tengah dok makan bihun goreng bes bes masa tu, ape agi tersedak la kan, ye la lame bebenor tak nampak adik adi kite ni, tup tup ade da kat tv3 mase tu, live la plak tu.

Masa tu Nurul Syuhada ngan Ally Iskandar jadik hos tuk hari ni nyer MHI.

Time adik adi putra kuar masa tu aku punye la tak pasan, rupenye da besar da budak tu rupenye. Ye la dulu masa die tengah meletup tu umoq die baru 6 tahun.

Skang da 6 tahun berlalu da, umoq dia pown da jadik 12 tahun, muka mestila berubah seket kan. Pakai spec agi, smart g2 (suke sangat~), banyak bercakap cam dulu gak tapi yang len cume pelat perak die la tkde la kuat sangat cam dulu dulu.

Ade sekali Ally tanye la kat adik adi putra, "Amik UPSR tak tahun ni adi". Adik adi putra pown jawab la, "Tengokla dulu macammana". Besnye jadik adik adi kite ni. Bangga la, ye la ade la gak antara rakyat Malaysia kite ni ade yang jadik genius. Ingat senang ke nak cari~

Tapi ade sesuatu yang kelakar berlaku, hehe...Tkpe ea adik adi, pengalaman itu mengajar kita agar menjadi lebey tabah dan matang~

Nak dipendekkan cite, masa tu Ally suh la adik adi kite tunjuk seket teknik teknik Matematik yang adik adi putra kite muatkan lam buku die, dan adik adi pown mula la menerangkan seket pasal teknik Matematik, die tu dimulai ngan teknik Tun, yang direkanya sendiri selepas berjumpa ngan Tun Mahathir, okey agi la masa ni, yang masa die nak tunjuk teknik sungai tu la nak dijadikkan citer, suatu perkara telah berlaku.

Jeng jeng jeng~

Ape die ea~

Masa tu Ally Iskandar ade la suggest, nak cube bandingkan teknik Adi Putra ngan teknik biasa biasa yang bebudak sekolah skang ni gunakan. 

Mula mula masa nak tunjuk teknik sungai tu kat audiences, adi putra kuarkan soklan die sendiri (mungkin soklan tu sesuai kot ngan die punye teknik, ahh tak kisah la kan pape soklan pown kan), masa tu nak dijadik kan citer Ally pown menjemput la mana mana sukarelawan yang ade kat c2 masa tu (psss:aku pown da tak ingat da penonton nye dari sekolah mana da masa tu...mendela yang aku ingat nih adeh~) tuk menunjuk teknik diowang gunakan dan nak digunakan tuk membandingkan ngan adik adi nyer teknik, n masa tu adik Jalal offer diri nak yang kuar.

Ok, fine agi masa ni.

Tetiba, Ally pown sajela nak wat la gempak, die bagi la satu soklan ni  kat adik adi ngan adik Jalal masa tu. Adik Jalal guna cara biasa yang diajarkan di sekolah die dan adik Adi plak guna teknik sungai die, nak tengok mana agi cepat n hebat la katakan. Berdebar debar aku tunggu~

Tengok kat adik Jalal, fuhh hebatnye die, sekejap suda die da siap da. Sempat agi die guna kalkulator nak cek jawapan tu tul ke tak.

Berbalik kat adik adi kite, kesian kot kat die, terkulat kulat wat soklan yang dibagi dek si Ally tu gune dienyer teknik sungai~ Walaupown masa tu die da berpeluh peluh tapi die still agi steady n tekun menjawabnye.

Masa tu aku tengokla muka Ally Iskandar ngan Nurul Syuhada da cuak giler, tak tahu nak wat pape, nampak sangat kot. Diowang pown meroyan ntah ke ape mende ntah. Ye la nak cover ape yang patut, tetamu jemputan tuh~

Tetiba aku da stat nak gelak. Nak tahu kenapa, lam nak cover adik adi masa tu, tetiba Nurul Syuhada kata camni," Memang la lambat seket kan, mungkin sebab guna teknik sungai, tu yang jauh seket tuh". Masa ni aku da guling guling dok gelak~ hahahaha~ Tak tahan Nurul Syuhada yang tengah cuak wat lawak.

Pastu dek sebab nak tggu masa adik adi kite tu selesaikan soklan tu, tv3 pown putarla video len pasal kelas Matematik , ntah aku tak sure plak kelas tuisyen ke ape ke, lame gak la video tu. Abeh abeh tengok adik adi da abeh jawab da. Alhamdulillah~

Tapi masa tu nampakla sangat Ally nak cover," Mungkin soklan pakcik bagi tu tak sesuai kot ngan teknik adi tu". Adik Adi tu pown ley tersengih je la jawabnye masa tu (psss: dengar gakla adik adi kite ni gelak gelak...)

Sabar ea adik adi, len kali ley cube agi yang terbaek~

Sekian~

3 comments:

Gagak said...

hahahaha,,aku rasa dia hebat dlm sesetgh hal je kot.. bila dah kena bagi soalan yg mudah tahap gaban, dia akan guna cara yg rumit..hehe..

Shafika Syuhada Rosli said...

teringat masa nak spm dulu, pecah otak selesaikan soalan addmath . tp member kejap dah siap . coz, teknik yg die guna tu not so complicated as mine . hehehe..
sekotak tisu

tonaH iS herE said...

gagak : 2la kan tak sume manusia tu sempurna

shafika : tahu takpe, dulu mase sek bes tengok bebudak pandai ni

lagi bes kalo diorang suke sharing diorang punye ilmu

Running Man Addicted

Running Man Addicted