Monday, 25 July 2011

Festival Chengho~

Pada 21hb Julai 2011 aku pegi kt festival ni = Kelantan Chengho International Food Festival KELCHEFF

Sebenarnye festival ni stat 14 Julai agi n abis 23 Julai. Festival ni bertempat di Bazar Tok Guru, Kota Bharu, Kelantan.

Disebabkan aku keje, jadik terpaksa la aku pegi time akunyer off-day je. Ingat da taknak pegi da hari tu, ye la penat aku sentiasa terbawak bawak~ Ape mende la yang aku nak penatkan sangat, mata aku langsung takley bukak, cam kena gam pown ade, mantok punye citer. Nasib baikla aya (member time praktikal) ajak pegi sekali, kalau tak, tak merasa la aku nak makan mee cina.

Masa time aku pegi ni time owang keje, jadi aku bajet la takde la banyak sangat owang yang datang. Pe citer, penuh gak ngan owang ramai. Tapi aku memang suke reramai camni, bak kata owang meriah. Tapi masa aku sampai tu da waktu tengah hari da pown. 

Matahari tul tul atas kepala, dengan ramai owangnye, panas nye, perut yang bekeroncong, cam lama tak makan pown ade, mood da bertukar da jdik teddy bear, rase cam nak berguling guling je kat situ. Nasib baik masih dapat menahan diri.

Tempat pertama aku ngan aya tuju, ape agi mestila tempat makan, banyak woo makanan cina yang ade (psss: kebanyakannye mee la...), tu pown diowang kata ade agi tapi time petang petang seket r baru diowang wat. Nak jimat bajet kot~ 

Kebanyakan yang masak makanan kat ctu terdiri dari owang owang dari China yang betul betul tak tahu berbahasa Melayu, tapi diowang ni owang muslim la. Nasib baikla ade AJK penterjemah kat c2. Mula mula aku ingat diowang ni owang cina Malaysia la. 

Pe agi, aku ni kan jenis yang banyak tanye, masa tu aku tanye salah seorang jurumasak cina kat c2, bile aku tanye aku tengok die asyik dok gelengkan kepala die je (psss: masa ni kemusykilan da melanda diri da...), baru la aku paham yang die tak paham rupenye, maap ye pakcik saya tul tul tul tak tahu.

Bak kata Amir Raja Lawak, "I'm sorry" dan aku pown menambah, "Emak masak kari, adik goyang kaki, lalala~

Aku ke hulu dan ke hilir carik makanan, ye la alang alang try, baek cari yang terbes tuk di makan, iye dop~

Jadik aku pown memilihla tuk makan La Mee (Mee tarik), 7 hinggit tu, melongo aku kat c2. Aya pown makan menu yang sama tapi die order kat tempat len la.

 La Mee ni adalah dari gabungan mee tarik + sup daging kambing.

La Mee aku~

Aya nyer mee tarik~


kakak yang buat mee~

Lepas makan, aku n aya pown jenjalan la sekitar festival tuh. Aku tengok ade beberape kedai je yang jual barang barang dari China, cam gelang jed ke ape ke. ye la kalau nak dibandingkan ngan festival Chengho yang pertama dulu lagi 'variety' la, yang kedue ni agak kecik seket. 

Ade masalah seket time nak beli barang mase nih, sebab tak reti nak berbahasa ngan diowang punye bahasa, jadik kekangan bahasa pown berlaku. Ye la, kalau korang nak beli pape barang mestila korang akan tanye, ape kegunaan barang ni harga die warna ke ape ke. Banyak bende nak tanye, tapi tak kesampaian~

Alih alih pegi kat pekedai yang Melayu nyer. Dan akhirnye aku terbeli la Mee Sanggul buatan Malaysia. Jarang aku jumpe owang yang pandai wat mee sanggul ni.

Mee Sanggul~

Lam bungkusan sebenarnye~

Mee Sanggul ni kena rebus dulu 3 minit n toskan, ala cam ala ala spegetti. Lepas tu wat la nak wat pape ikut kreativiti kome ke ape ke, cam goreng ke wat sup ke ape ke, janji bley nak telan la kan.



Satu agi yang agak menarik perhatian aku, roti nan dari China. Kalau nak dibandingkan roti nan yang owang kita wat biasanye agak lembut, ala macam roti yang kita makan biasa tu dan dicicah ngan kari ayam atau kari daging, tapi roti nan dari China ni, diowang wat agak 'crispy' gitu n letak biji bijan lagih.

Roti nan dari China~


Sekian dulu. Jiwa memberontak nak tido~


Tuesday, 19 July 2011

pasar filipina VS pasar malam filipina

Tetiba plak terpikirkan tajuk ni.

Untuk pengetahuan korang, Pasar Filipina dan Pasar Malam Filipina ni adalah terletaknye di Kota Kinabalu, Sabah.

Mula mula bila dengar je owang cakap pasal Pasar Malam Filipina ni, aku ingatkan tempatnye kat satu tempat je, ye la mestila aku akan pikir Pasar Filipina merupakan satu tempat jer.

Rupa rupanye BUKAN macam tu.

Pasar Filipina n Pasar Malam Filipina adalah dua tempat yang berbeza.

Cuma nama je yang sama.

Kalo korang nak tahu sebenarnye Pasar Filipina berada tul tul di hadapan Hotel Meridien manakala Pasar Malam Filipina berada di sebelah kanan Hotel Meridien.

(psss: kenape aku rasa cam sama je ni~)

Kalau korang nak tahu kat Pasar Filipina sume barang ade. Dari barang basah seperti ikan, sayur, dan lain lain lagi , tempat makan, tempat jual barangan yang da diproses contonnye ikan masin, kuda laut yang da dikeringkan,udang kering,rumpai laut dan lain lain lagi dan barang barang seperti keronsang, gelang, mutiara dan sebagainye.

kuda laut yang da kering

Kalau kat Pasar Malam Filipina cume ade barang barang cam keronsang,rantai, gelang, baju, beg, camtu je lebey kurang barangnye.

Dan ape yang berbeza lagi, barang barang yang didapati di Pasar Malam Filipina ni adalah terlebey sangat murah kalau nak dibandingkan barang barang yang sama jenisnye di Pasar Filipina.

Ye la, kenapa aku cakap camni. Bayang kan kalau korang beli gelang ade yang mutiara lagi gi2,keronsang ke rantai ke ape ke kalau di Pasar Filipina harganya ley melonjak 2 3 kali ganda kalau nak dibandingkan ngan harga di Pasar Malam Filipina. Sangat jauh bezanye. Sampai kalau korang compare harga dari kedua dua tempat adalah tersangat la jauh bezanye.

Mula mula aku pikir kenapala jauh sangat beza harganye, rupe rupenye camni peniaga kat Pasar Filipina biasanye akan beli dulu barang barang yang hendak dijual secara borong n pastu jual, tetapi kalau peniaga kat Pasar Malam Filipina biasanye diowang akan wat sendiri, jadi harganye lebey murah la dan lebey beraneka jenis dan gaya.

Tu je yang bezanye, tapi yang paling bes kat Pasar Filipina adalah makanan nye. Terutama makanan lautnye. Kenapa aku cakap camni sebab Pasar Filipina ni dekat ngan jeti, jadik makanan yang dijual contohnye ikan bakar, sotong bakar, ketam bakar adalah tersangat la sedap sebab bila nelayan hantar je hasil laut pegi jeti, peniaga peniaga kat c2 terus je beli n terus je dimasak. SEDAP~









Dan satu agi penemuan yang aku jumpa lam makanan yang diowang buat, diorang letak makaroni rebus lam ais kacang~ Unik sangat~

makaroni rebus lam ais kacang~mmm~

Sekian dulu la ea~

Monday, 18 July 2011

sejenak vol 1

'Biar kamu tidak cantik di mata penghuni bumi tetapi biarlah namamu menjadi perbualan penghuni langit'


sejenak~

ni kawan akunyer post kat fb, jadik aku mintak kat die nak share mende ni~

dalam maksudnye~

tapi amat mendalam agi lam jiwa aku ni. Tq nik~ Saje je nak share, nak wat pedoman idop~

aku selalu pikir kan, alangkah bagusnye kalau hidup kite ni hanyala bermatlamatkan syurga Allah~

alangkah beruntungnye kalau aku tul tul pikir camtu~

Sesungguhnya Allah adalah pemilik hati hati kami~

Sekian~



terkandas

LCCT. Terminal tuk Air Asia yang paling gah di dunia Asia kite ni. Ecece~ ni la nak dijadikkan citernye.

Pada 13hb 7 tahun 2011, aku, mak aku ngan abang ngah aku naikla flight dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, Kelantan ke LCCT, Kuala Lumpur. Akunyer tiket flight masa tu sepatutnye aku naik flight kul 7.35 petang tapi tetiba 'delay' la plak.

Nasib baek la die 'delay' 10 minit je, jadik aku tak kisah la sangat kan (psss: masa ni aku da berdebar debar giler da, ye la sebabnye aku da beli tiket tuk ke kota kinabalu kul 9.30 malam kot.) Salah perkiraan time la nih~ Memang tak pasan langsung sebelom ni pastu masa hari bertolak tu baru pasan kot~

The moral of the story no 1: BELI TIKET TU TENGOK TIME TUH GUNA MATA JANGAN GUNA KAKI~
-----------------------------------------------------------------------------
Aiii marah nampak~ sape ea yang beli tiket bukan aku ke. iskh2x~ marah kat diri sendiri rupenye. Ini peringatan buat aku seumur idop. len kali aku taknak da jadik owang yang booking tiket, nak booking sila booking sendiri ea~ Pape jadik jangan pandang aku da, malas nak layan~

Mintak maap awal awal la tuk mak ngan abang aku, walaupown raye lambat agi~ Aku kan EGO, paham paham je la ea~
-----------------------------------------------------------------------------
Adoiiaii. Tu la. Dan sume kisah terkandas aku ni pown bermula~

Masa tu seperti yang aku jangka, aku sampai di LCCT tepat pada pukul 8.45 malam. Kiranye masa tu kitorang ni de 15 minit je agi nak masuk ruang menunggu.

Nak dipanjangkan citer agi, masa sampai di LCCT tu kitorang terpesong la jalan, sepatutnye kitorang kena lalu kat laluan ketibaan lam negeri, tapi dengan kehendak Allah Yang Maha Esa, kitorang masa tu lansung tak nampak  papan tanda ketibaan lam negeri tu.

Pe citer lepas tu, kami follow je sesape yang turun dari flight tuh, memang tak pasan langsung sume yang turun flight tuh sumenye menghala kat laluan ketibaan luar negara~ Biasala owang yang tak biasa naik flight memang camni.

Memang tak patut la kan, n the moral of the story no 2: JANGAN LA FOLLOW OWANG SANGAT LA KAN SAMPAIKAN TAK RETI BACA PAPAN TANDA. DAN TANYE LA OWANG LEN sekeliling JANGAN WAT memandai KAKI JE NAK MELANGKAH~

Punye la jauh laluan yang kitorang lalu tu, mahunye naik penat kaki aku ni. Ye la, kasut tumit tinggi tuh. Aku lagi kesian kat mak aku, tumit kasut die lagi tinggi dari aku (psss: aku ingat nak pakai selipar jepun je, ye la naik flight takkanla nak pakai selipar jepun, sendiri punye pikirla, menyusahkan tuan kasut je)Ye la die pown bukannye muda sangat lagi pown, muda tara tang tang cam abang ngah aku ke ape ke kan. Pe citer, sampai je kat c2, tercari cari la plak kitowang ni barang barang kitorang, pastu tanyala kat owang yang keje kat terminal tu.

Memang sahla kan, kitorang salah tempat. Berlari la plak kitorang ni pegi cari tempat yang sepatutnye. Pe citer, tempat yang sepatutnye tuju rupe rupenye tul tul depan kapal terbang yang kitorang turun masa tu. Berlari lari la kitorang pegi kat c2.

Memang tak buley blah~ Alih alih kitorang sampai kat c2 kul 9.15 malam n pintu ruang menunggu di tutup kul 9.05 malam.

Pe citer, TERKANDASLA jawabnye~

Dengan habis berpenat lelah berlari lari di tempat yang luas lagi besar, kitorang pown akhirnye duduk la di bangku kerusi yang banyak ade kat c2~ naseb baek ade kerusi kalo takde tak ke duduk je atas lantai.

Mak aku pown tepon la sedara mara yang tinggal kat kat c2, ye la mana la tahu diorang kesian nak bagi tumpang tido ke ape ke kan.

Disebabkan terlampau taknak menyusahkan saudara mara sendiri, kitorang buatla keputusan nak carik hotel yang paling dekat ngan LCCT, jadik kami mencuba nasib ke Hotel Tune Talk , hotel yang paling dekat kat c2.

Ngan membawa beratan beg beg yang beratnye berguni guni beras, bawakla mereka bersama sama menaiki bas yang menuju ke Hotel Tune Talk. Naseb baik tambang sehinggit je~ Kalo beratus tak ke naye je jawabnye.

Sampai je kat Hotel Tune Talk, alangkah terkejutnye kami, panjangnye beratur.

Panjang nye kena beratur~


Maka dipendekkan citer, abang ngah aku pown beratur la. Nak harapkan aku ngan mak aku, memang tak larat sesangat da masa tu.

-------------------------------------------------
tonah tetiba nak membebel
-------------------------------------------------
Ala tenaga pompuan sampai mana la sangat kan~ Angkat benda berat pown tak digalakkan~ Ye la, nti tak pepasal jatuh peranakan ke ape la plak kan~ Da kata pompuan tu memang kaum yang lemah. Memang time single agi benda tu sume memangla kata tak penting sangat pown, tapi da kawen esok esok tak ke naya je jawabnye, kesan jangka panjang tu~ Da ade anak takpela nak angkat tong gas ke ape ke. Takde anak alih alih kata pompuan tu gak la yang dikatakannye mandul la ape la, pe citer. Alih alih kaum pompuan yang lemah ni jugak la yang kena kan. (psss: tonah yang da mula membebel da ni~) 

So, kepada sume lelaki yang menganggap diri mereka lelaki lam dunia nih, bukan nak suh korang jadi gentlmen ke ape kan, bagi aku tak jatuhnye maruah korang kalo setakat nak tolong mak mak kowang angkat tong gas ke ape kan, walaupown anda seorang lelaki yang sudah de jawatan tinggi melangit ke ape~ dunia je tu~ Tanggungjawab kowang kat mak kowang adalah seumur idop kowang, sampai mati kot, ade bini cantik je tinggalkan mak bapak wat mende~ nak masuk neraka buat la~ silakan~ (psss: aku ank pompuan takpela kan, bile aku kawen je tanggungjawab da abeh da~ tapi kowang anak jantan pe citer~ jawab ngan Tuhan la jawabnye~ jangan banyak cakap la~) 

Pe salahnye kalo korang bagi seket wit gaji kat mak bapak kamo bile kamo da keje, mereka bukan nak sangat pown, tetapi kenkadang mereka nak gakla merasa hasil titik peluh korang tu. Da kata anak diowang, pe salahnye. Tahula kena tanggung anak bini lagi, tapi pikir lebey seket bley tak. Tuhan bagi otak kot. Anggap benda tu sebahagian dari tanggungjawab korang suda~ bukan susah pown, tak perlu pikir sampai pecah otak pown~ kenapa susah sangat nak bagi~ aku tahu tentu korang mesti nak wat belanja lam kubur kan~ alih alih keje pown, pow wit mak bapak gak pe citer~ hahaha tanggungjawab tu, akhirnye berjawab la korang depan tuhan.

----------------------------------------------------------
Dipendekkan citer, sampai je abang aku kat kaunter, adik kat kaunter tu pown kata la," Maaf ye bang, bilik da penuh da". Pe citer~

Jadik balikla kami pegi LCCT, ce teka kami tidoq di mana ye, LCCT foodcourt kot~ Aku ingat nak tumpang tidoq kat bilik semayang, pe citer bilik semayang pompuan kunci la plak~ Da nasib~ Jadik melongo la aku ngan mak aku kat meja makan. Ngantuk punye pasal tidola kami kat c2.

Abang aku kira bernasib baekla kat bilik semayang lelaki tak kunci, jadik die pown tido la kat c2.

Pe citer n esoknye kul 9.30 pagi (kirenye booking tiket len da ni) bertolakla kami ke Kota Kinabalu, Sabah.

Penatnye sampai skang masih terasa~

Sekian.

Monday, 11 July 2011

kucimku mogok~

Subhanallah~ Perkara pertama aku cakap lepas aku bukak pintu belakang umah aku hari ni.

Abeh sume barang berterabur di sana sini.

Ngan pokok pokok pasu terguling terguling jatuh kat bawah lantai. Barang barang cam baldi bekas tupperware tergolek golek, kotak kotak yang disimpan jatuh di sana sini. Pe citer ni~

Aku pown kata la lam ati, "Uih ribut ke semalam".

Tapi semalam ne la ade ujan apatah lagi de ribut petir.

Pastu cam biasa la pepagi aku carik akunyer kucim kucim aku dulu, ye la nak men garu garu~

aaaa...???

Bile aku tengok kucim kucim aku yang tengah sibok memiawkan diri cam kebiasaan diowang sambil tu aku tengok barang barang berterabur tuh.

Cam ade perkaitan je antara kedua duanye nih~

Tapi pe die ea~

Aku pikir punye pikir, akhirnye baru aku ingat semalam aku tak ingat nak bagi kucim kucim aku makan.

Sumpah aku tak ingat langsung, lagipown mak sedara ngan sepupu aku datang kot malam tadi.

Takkan keje asyik dok melayan kerenah kucim kucim aku  tu je, baek aku layan tetamu agi bes ape.

Lagipown asyik men ngan kucim jer tak pepasal aku masuk geng diowang.

N the last result is: terpaksala aku kemas sume barang barang yang berterabur tuh. Asbestos punye kucim~
Kowang diet la hari ni ea~

Nasib baek kowang pandai wat muka baek, makan jugak kome hari ni, sabar bebanyak ea tonah. rRRrrr~

tomey~


Diowang memang cam tuh. Muke baek takbley blah~

Sekian~

adik Adi Putra~

Dah lama aku tak dengar pasal adik adi putra yang sowang nih, ala budak genius Matematik tuh.

Adik Adi Putra~

Tup tup ari ni die kuar la kat Malaysia Hari Ini ( MHI ), tujuan die nak lancarkan buku Matematik terbaru die. Sume formula lam tu buku sumenye die wat sendiri gi2.

Aku tercari cari gak video MHI yang pagi tadi punye, ye la ley la aku link ke ape kan. Tapi hampagas, aku langsung tak reti nak cari. Resultnye, langsung tak jumpa da~

Aku yang tengah dok makan bihun goreng bes bes masa tu, ape agi tersedak la kan, ye la lame bebenor tak nampak adik adi kite ni, tup tup ade da kat tv3 mase tu, live la plak tu.

Masa tu Nurul Syuhada ngan Ally Iskandar jadik hos tuk hari ni nyer MHI.

Time adik adi putra kuar masa tu aku punye la tak pasan, rupenye da besar da budak tu rupenye. Ye la dulu masa die tengah meletup tu umoq die baru 6 tahun.

Skang da 6 tahun berlalu da, umoq dia pown da jadik 12 tahun, muka mestila berubah seket kan. Pakai spec agi, smart g2 (suke sangat~), banyak bercakap cam dulu gak tapi yang len cume pelat perak die la tkde la kuat sangat cam dulu dulu.

Ade sekali Ally tanye la kat adik adi putra, "Amik UPSR tak tahun ni adi". Adik adi putra pown jawab la, "Tengokla dulu macammana". Besnye jadik adik adi kite ni. Bangga la, ye la ade la gak antara rakyat Malaysia kite ni ade yang jadik genius. Ingat senang ke nak cari~

Tapi ade sesuatu yang kelakar berlaku, hehe...Tkpe ea adik adi, pengalaman itu mengajar kita agar menjadi lebey tabah dan matang~

Nak dipendekkan cite, masa tu Ally suh la adik adi kite tunjuk seket teknik teknik Matematik yang adik adi putra kite muatkan lam buku die, dan adik adi pown mula la menerangkan seket pasal teknik Matematik, die tu dimulai ngan teknik Tun, yang direkanya sendiri selepas berjumpa ngan Tun Mahathir, okey agi la masa ni, yang masa die nak tunjuk teknik sungai tu la nak dijadikkan citer, suatu perkara telah berlaku.

Jeng jeng jeng~

Ape die ea~

Masa tu Ally Iskandar ade la suggest, nak cube bandingkan teknik Adi Putra ngan teknik biasa biasa yang bebudak sekolah skang ni gunakan. 

Mula mula masa nak tunjuk teknik sungai tu kat audiences, adi putra kuarkan soklan die sendiri (mungkin soklan tu sesuai kot ngan die punye teknik, ahh tak kisah la kan pape soklan pown kan), masa tu nak dijadik kan citer Ally pown menjemput la mana mana sukarelawan yang ade kat c2 masa tu (psss:aku pown da tak ingat da penonton nye dari sekolah mana da masa tu...mendela yang aku ingat nih adeh~) tuk menunjuk teknik diowang gunakan dan nak digunakan tuk membandingkan ngan adik adi nyer teknik, n masa tu adik Jalal offer diri nak yang kuar.

Ok, fine agi masa ni.

Tetiba, Ally pown sajela nak wat la gempak, die bagi la satu soklan ni  kat adik adi ngan adik Jalal masa tu. Adik Jalal guna cara biasa yang diajarkan di sekolah die dan adik Adi plak guna teknik sungai die, nak tengok mana agi cepat n hebat la katakan. Berdebar debar aku tunggu~

Tengok kat adik Jalal, fuhh hebatnye die, sekejap suda die da siap da. Sempat agi die guna kalkulator nak cek jawapan tu tul ke tak.

Berbalik kat adik adi kite, kesian kot kat die, terkulat kulat wat soklan yang dibagi dek si Ally tu gune dienyer teknik sungai~ Walaupown masa tu die da berpeluh peluh tapi die still agi steady n tekun menjawabnye.

Masa tu aku tengokla muka Ally Iskandar ngan Nurul Syuhada da cuak giler, tak tahu nak wat pape, nampak sangat kot. Diowang pown meroyan ntah ke ape mende ntah. Ye la nak cover ape yang patut, tetamu jemputan tuh~

Tetiba aku da stat nak gelak. Nak tahu kenapa, lam nak cover adik adi masa tu, tetiba Nurul Syuhada kata camni," Memang la lambat seket kan, mungkin sebab guna teknik sungai, tu yang jauh seket tuh". Masa ni aku da guling guling dok gelak~ hahahaha~ Tak tahan Nurul Syuhada yang tengah cuak wat lawak.

Pastu dek sebab nak tggu masa adik adi kite tu selesaikan soklan tu, tv3 pown putarla video len pasal kelas Matematik , ntah aku tak sure plak kelas tuisyen ke ape ke, lame gak la video tu. Abeh abeh tengok adik adi da abeh jawab da. Alhamdulillah~

Tapi masa tu nampakla sangat Ally nak cover," Mungkin soklan pakcik bagi tu tak sesuai kot ngan teknik adi tu". Adik Adi tu pown ley tersengih je la jawabnye masa tu (psss: dengar gakla adik adi kite ni gelak gelak...)

Sabar ea adik adi, len kali ley cube agi yang terbaek~

Sekian~

Sunday, 10 July 2011

kete yang rosak

Hari ni aku da bertekad gak nak kuar rumah, ye la da lama aku dok berkurung lam umah jadik kena la kuar sekali sekala ek. Cam la penjara pown ada woo~

So, pepagi agi aku da panaskan enjin kete mak aku. Kui kui kete mak aku jugak yang jadik mangse yer. Takpe die pown ikut sekali, kata nak pegi sana la sini la ape la, ye la anak anak kena la dengar cakap mak, iye dop. Jangan derhaka suda~

Jadik aku pown menyiapkan diri tuk kuar, lam otak aku, alang-alang nak kuar baek aku bungkus sume sesampah yang nak dibuang. Bukan sampah masyarakat ea~

Punye la berlambak lambak sampah kat umah aku ni yang nak dibuang. Tu baru kumpul 2 minggu, kalo da sampai sebulan tak ke bukan rumah gamaknye.

Ye la nak harapkan mak aku, takkan la kan, die kan da berumoq, aku plak mude mudi, dari aku dok asyik dok melayan blues aku yang tak penah sudah, baekla aku jadik baek, berbakti kepada mak bapak okey ape.


Kalo asyik dok pikir, tk menjadik satu barang keje pown, iye tak. Alih alih tutup mata, lam ati baek aku tidoq. Layan blues gitu~ Kepala otak aku, dari idop asyik dok tidoq, baek aku kuar tengok kucim aku lagi baek ape~

ecece~ kirenye ngah layan blues la nih ea...


Ni da siap la ni kuar, aku pown ape agi, stat la mak aku punye kete. Mula mula stat okeh agi, tetiba enjin mati da. Ape cite ni~

Aku pown tengok da de lambang bateri kat kete tu nyer dashboard~ Aisy masalah bateri rupenye.

Adoii aii~ Punye la da bersiap ngan gamaknye, ngan mekap tebalnye, alih alih takleh kuar da. Ape cite ni.

Akhirnye teponla kat mekanik kat ngan umah aku ni. Name die Ming, die pown katala "Jap ea kak tengah baiki kete owang ni, jap agi saya sampai".

Tunggu punye tunggu skang sa pkul 11.30 da. Pe cite ni. Mekap da la mula cair balek da ni.

Cepatla abang oii datang tengok pe cite ngan kete mak aku ni.

Tiap kali nak kuar ni la banyak plak citernye.

Mak aku tak abeh abeh nak membebel kat aku, katanye sebab aku la kete tu jadik cam tu. Panas lak telinge aku ni. Murka plak mak aku kat aku~ Ni la owang kata dosa berlambak~

Alih alih aku dok terlopong depan laptop aku ni dok menulis post baru aku. Pe cite~

Saturday, 9 July 2011

header no. 2

ni header aku wat yang paling latestnyer...baru kuar dari oven tuh~

lagi pelik aku tengok....kahkah~



Bapak punye besar aku punyer header~

(psss: bapak bapak jangan menmain ea~)

Friday, 8 July 2011

header

Akhirnye selama 2 3 jam berpulun menyiapkan aku nyer header, akhirnye ni la resultnye:
header yang aku wat sendiri~

Sekali aku tengok, pelik~ 2 3 kali lagi aku tengok lagila aku naik musykil~

Aku pown tk paham kenapa la aku pilih pelangi jadik aku punye tema.

Aku wat header ni ikut suke ati aku aje. Takpela kan janji ade header~

Sekian~

Gejala 'copy' n 'paste'

Tebiat semacam ini amatla membimbangkan, terutama bagi sume owang yang ter'over do it', ter'overdose n ter'....kowang pikir la sendiri nak letak ter' ape ea~, kat sini ape yang aku cuba maksudkan ialah; takde langsung antibodi tuk menentang gejala 'copy' n 'paste' ni.

'copy' n 'paste'


Amacam gempak tak akunyer ayat~ kehkeh~ (psss: iklan tonah memang tak penah abeh ~ jadi~ dan cara sebutan 'jadi' ni adalah lebey kepada gaya sebutan nik....bak kata nik gaya sebutan nye mestila ley membuatkan owang sekeliling akan merasa lebey kepada 'annoyed') tetiba plak ade nik lam hal ni....iskh iskh~suda~ jeng jeng jeng~

Okeh, sambung citer aku balik ea~

Aku pown same, tak terkecuali tuk mengalami simptom simptom 'copy' n 'paste' ni.

Aku mula menyedari simptom kepada gejala nih pabila:

= time aku terasa malas nak taip ayat yang sama

                              contohnye: jeng jeng jeng~

dn bila kemalasan 'tetiba' aku da melanda, biasanye bile aku da taip da ayat 'jeng' tu sekali, jari jemari aku terus teraktif ngan sendirinye tuk menekan key 'Ctrl C' kat keyboard laptop aku ni....lalu menge'paste'kannye= maka terjadikla ~jeng jeng jeng~ sebanyak 3 kali.

Baru-baru ini aku da mula terpasankan sesuatu yang tak penah aku pasan lansung sebelum ni (psss:ape ek~)
       bile time aku wat 'blog walking' kat blog blog owang len (psss: biasanye blog yang aku singgah adalah blog dari link dari akunye cbox, blog yang aku follow n link yang fren facebook aku suggest kan...) biasanye aku suke bukak blog blog tu sume sekali gus....kenkadang berbelas belas blog aku bukak sekaligus~ ngee jam akunyer laptop~ takpe laptop aku dari jnis yang memahami~

Ni tebiat aku ea, sesape jangan msuk campur ea~ terutama kepada budak bawak umuq: jangan tiru gaya ini di rumah~

Bile aku da bukak sume sekaligus, maksudnye sume blog da bercampur da, ade yang aku da follow, ade blog yang 1st time aku singgah dan lenlain agi, dan bila aku masuk je kat memane page blog, first mende yang aku wat, aku akan baca dulu blog tu punyer recent post, bile da puas aku khatam satu blog tuh barula aku pegi kat shout box or comment post, n terus la bagi komen yang bernas ke ape ke kan.

Contohnye kalo blog tu aku 1st time singgah aku selalu taip kat blog owang tu nyer 'shout box ' ngan mende alah yang macam ni: bw here~ singgah ye~ n ape ape je la, dan tebiat 'copy' n 'paste' menjelma bile aku terus je copy any komen aku kat '1st shout box' yang aku komen n paste kat mane mane blog yang aku singgah selepas ketika itu~ ye la kan takkan nak tulis bende yang sama~ ye la mane sempat nak tulis bebanyak~ Banyak agi post blog yang aku tak bace~ Ilmu free tu sape taknak, cube kena baca je la~

Tapi masalahnye kat sini blog blog yang aku bukak da bercampur sama ada yang penah singgah n yang belum penah singgah~ Rrrrr~

Tapi ape yang tak kena ea...???


Boley plak tanye ea~

Kelmarin baru aku pasan, ade 2 3 hari tuh aku, aku ade la stat explore blog blog member aku dulu ( yang baru aku tahu da~) tapi 1st time singgah la (da kata member jadik aku pown lawatla blog diowang tu dulu...tk salahkan~) Ye la aku kan baru menceburkan diri lam ber'blog' ni...ngee~

Sbb diowang member aku aku pown tulis la menda alah ni kat diowng nye shout box, camni aku tulis: "i follow u n u follow me back k~ follow me back ye~ dn lenlain agi (psss: ye la da kata 2 3 kali da camtu~)

Tapi aku tak pasan la kan, aku terus je copy ayat yang aku komen tu(memang buang tebiat da ni....arrrghhh~) n paste kat blog blog len....Masalahnye blog blog yang len tu bukan blog member akunyer tapi blog owang len yang aku tak penah bersua muka...Da la bukak blog bebanyak sekaligus~ ape agi sume blog la aku paste mende yang same......tettt~ parah tetapi benar~

Ye la ayat komen tu da tntu la langsung tak sesuai ngan owang yang tak penah kenal aku. Adoiiaiii~ Aku pown da tak ingat da kat blog mane yang aku da terpaste tu. Mesti owang tu kata " aishh pe kes plak budak ni paksa paksa kite follow die plak....ape kes~"

Ye la mungkin akunyer komen tu akan menyakitkan ati owang yang tak penah kenal kite~ sowie je la yang bley aku cakap kat sini~ Nak cakap banyak, len plak jadik cite nye. Ape yang bley aku wat, cume bley berhati hati je la lepas ni~

Aku cube gak selongkar shout box blog blog sebelom ni, ye la mana tahu aku jumpe, ley la aku pegi delete balik...kehkeh~ De r satu due yang aku jumpe....Tapi tak reti plak nak delete da~Aku pown cubala menenangkan diri sendiri dengan mengatakan, "ni tak kuat antibodi ni memang patutla jadik cam ni..." Bley plak ea camni~ AsBeStoS~

Selepas ni, aku akan lebey berhati hati di jalan raya...


mmm...ape plak perkaitan benda alah ni ngan tjuk aku skang nih...mmmm~

Thursday, 7 July 2011

Juara Liga Super 2011

Sekalung tahinah saya ucapkan kepada pasukan Kelantan 'the Red Warrior' kerana akhirnye telah berjaya merangkul Piala Liga Super 2011 di Stadium Likas, Kota Kinabalu semalam. Suke sesangat~
Idop 'Red Warror'~


The Red Warrior

Berterima kepada pahlawan 'red warrior' kite, Norshahrul Idlan Talaha yang telah menyumbatkan 2 gol yang paling cantik aku rase seterusnye menewaskan pasukan Sabah 2 berbalas 1, serta melayakkan pasukan Kelantan tuk memenangi Juara Liga Super tuk tahun ni~ yeyy~

norshahrul idlan talaha~


Tahniah~ Aku sangat yang bangga ngan The Red Warrior~

Tahniah juga aku ucapkan kepada Abdul Hadi Yahya dari pasukan Terengganu kerana telah memenangi anugerah kasut Emas Liga Super sebab da menjadik penjaring gol terbanyak tuh~ Fuyoo~

Abdul Hadi Yahya
Tak sabar aku nak tunggu perlawanan persahabatan Malaysia ngan pasukan Arsenal, Liverpool n Chelsea~
Caiyokk caiyokk~


kek yang sedap~

Aku yang masih berjiwa kental masih ingin meneruskan tutorial aku yang masih tak suda suda...
Nasib baikla abang aku bawak balik kek ni balik...

kek o kek knpe ekau kena makan dek aku~

ley la aku makan....yeyy~ time kasih lorh ye abe ngoh aku yer~agagagawat~
Makan p0m depan laptop da~ ape kes~
(psss bley tak aku makan kek ni sowang sowang...kihkih~)

Wednesday, 6 July 2011

tutorial

hari ni lam sejarah sepagi aku dok tercongok depan komputer wat tutorial....dari pukul 6 pagi lagi tuh...kalah budak dekan kat U...kahkah~

"tutorial blog" gitu...thanx to noorhazira kerna bagi tutorial yang bernas, tertarik lagi debomm buat aku untuk memantapkan agi blog aku nih....yeyeh~

tapi banyak tul la yang aku tak reti nak wat...T_T sedey aku~
camne ni tonah.....grrRr~
tiba tiba aku menyanyi lam pilu...ececece~

mende yang aku terlopong wat dari malam tadi sampai pagi ni = cara hidekan shoutmix aku tuh...
aku buat ikut step la nih...so the result tak macam owang len da....owang len elok je aku tengok....

cube teka aku wat jadi camne....shout box tu ade, baekk punye, tapi gambar tuk icon shout uot tu plak sembunyik kat belakang shout box aku tu...pe cite ni tonah~ argghhh~ yang tu aku wat lebey dan tak kurang 10 kali....

dan yang tuk ke sebelas kalinye tu, aku memang 'totally sure' da yang aku ni da putus asa,akhirnye aku masih agi mggunakan cbox~ rrrrr~ 
so aku continue la plak wat tutorial cursor yang ade perkataan tuh....
sampai ke suda aku wat tak jadi....adoiiaii aku ni la memang langsung tkde bakat da....

tapi yang tutorial 'back to the top' nsib baek lor jadik aku buat....
Alhamdulillah....
suda suda  la dulu setakat ni, baekk aku tengok cite coffee prince kat tibi. Kena tengok hero die senyum kat aku baru hilang tension aku ni...jap lagi nak sambung wat tutorial tu balik...bak kata owang tua tua, usaha tangga kejayaan...........

sweetz hero n heroin~ terbaekkk~

Majula tutorial tuk negara....yeyeh~ (psss: tahap betuii da tak berape nak ade da ni~~"so jgn amik kesah k~)

Tuesday, 5 July 2011

skodeng

Dalam satu ari suntuk ni aku dok melilau lilau kat blog owang len. Mata ngan otak da mula naik penat. Adess, memang la penat tapi bes n syok woo~

skodeng...? tkdela tengok jer...
Saje je nak melawat tapak tapak blogger len. Tkpe kan saje nak tambah ilmu pengetahuan.~

Tapi aku gabra la plak kan, mana tak nye tengok blog blog owang len, fuhh~ LAWA ~ TERTARIK
Diowng punye post pom bes, ayat sume mantap mantap, tjuk sure bley tarik owang bace, gambar gambar sume ade nilai 'originality' nye sendiri, header ~ fuhh ~ cantekk~

Ye la kalo nak dibanding kan ngan blog aku yang baru berusia setahun dua (psss: biarpon baru due tiga ari berlalu ...)

Lepas aku view diowang punye blog sume (yang mane aku sempat tekan la, banyak sangat mane la abih satu ari aku view) lalu aku cubela bandingkan ler ngan aku punye. Saje je bukan nak banding sangat pom, cume nak menigkatkan mutu perkhidmatan la katakan.

Sekali view aku tak pasan agi, due kali tiga kali aku view aku punye blog nih balik,aku da mula stat gelak da.

Wehh cam kanak kanak riang tu. Setahu aku, mase aku kecik kecik dulu, aku tkde la minat sangat nak minum air ribena ke ape ke kan, tapi kenapa akunye blog cam kanak kanak ribena pom ade.

Adoi, ni la yang owang kata pengalaman mengajar kite agar lebey matang.

Nampaknye banyak mende lagi la aku kena ubah, iye dop.

Okey lor, kepada sesape yang telah melawat blog aku yang tak seberape nih, aku memang mngucapkan ribuan time kasih sebab bagi aku support sebagai newbie blogger tuk terus berblogger di masa masa akan datang dan untuk yang da follow aku, i'm really gonna to appreciate ur support very much. Tq.

Majulah blogger tuk negara. Yeyeh~

dewa cintaku

"dewa cintaku"
aku suke fasha sandha ~

Ala citer  yang tengah bes 'on' kat tv3 skang nih. Lam cite ni ade Iqram Dizzly(Iqbal) n Fasha Sandha(June) dan lenlain agi. Aku bukannye ingat sangat pom name name pelakon ni  Sweetz sangat mereka dua owang nih~

Disebabkan aku suke bangat kat fasha sandha jadik tepat je pukul 7, aku da melopong kat depan tibi. Kalah mak aku wooo~
Ape kes plak aku ni suke cik fasha kite ni ea...eh ok ape die. Luv fasha ~

Semalam aku tengok cite ni da cam nak sampai ke penghujungnye je...ecece~

Berdebar debar lak aku rase...Tapi yang takbley blah watak 'lynn' yang dilakonkan oleh Lana Nordin tu la.
Alahai memang aku sure menyampah giler ngan watak die tu. Ye la gediks semacam. Tapi bgus la die ley buat aku menyampah kat die, kire bgus la die belakon ape.

Lana Nordin (Lynn)

Aku da kira parah giler da ni nak tgk penghujung cite ni. Aku harapla penghujung cite ni tak menghampakan aku la ye. Kalo tak aku mogok lapar...agagagawat da ni~

Berilah sokongan padu kepada drama melayu kite ea~ peace no war~


Monday, 4 July 2011

kewujudan

Kewujudan ataupon ikut omputihnye "existence"

Tetiba plak aku teringat satu cite ni. Baek punye barang~

Saje je nak imbas kembali bak kata owang putih 'flash back'. Kepala aku da berat sangat da ni, jadi aku nak lor kuarkannye seket seket supaya lelama aku kumpul ley jadi bukit:P   ngee~
Buat beban aku je. Iye dop. Ley la ringan seket otak aku yang yang memang da tak bape nak ringan ni. Amacam ok tak~

Nak dimulakan cite..cu citer cu citer....

Di tengah malam lagi gelap, hari ape ntah, aku da tak pasti la pukul bape mase tu, dn mungkin da pkul satu pagi.

Masa tu aku men tekan je la channel astro umah aku tu. Aku tengok la channel list kat tibi aku tu n tengokla cite ape la yang ngah on n bes masa tu.
Tetiba mata tertarik la tuk tekan channel 702 masa tu cite "oprah show" ngah on. Lam ati aku, "aish tekan je la, ne tahu bes ke ape ke kan..." layannnn~

Oprah Winfrey....
 
Aku pon tekan la kan, "mak aih tetiba lak rase berdebar debar plak ni...." ye la da tengah malam sensorang plak tu. Sape suruh pon aku tatau la~

Masa aku ngah bukak tu, kakak oprah kite da stat da cite die berkenaan satu tragedi berdarah yang telah menimpa satu keluarga ni, keluarga orang putis la bukan owang melayu da, terdiri dari sepasang suami isteri dan seorang budak lelaki. Aku tengok gambar yang kakak oprah tu tunjuk cam gambar bebudak lagi budak lelaki tu. (psss: tetiba aku menjadi serius, lalu aku pon nyanyi "ini serius...." serius aku tk ingat name ape ke kat mane ke ape ke, yang aku ingat cume jalan citer die je...tkpe la kan aku cume nak berkongsi cite je...)

Kakak oprah tu sambung la agi (psss kire aku da terus translate la ni ye...ngee~), die cakap satu keluarga ni abeh mati kena tembak, cu teka sape tembak diowang ni, rupe rupenye anak depa jugakla yang tembak mak ayah diowang tuh merangkap abang kepada budak lelaki tu. Abang budak lelaki tu muda agi kot aku tengok, budak U agi tu. Ntah apela yang die pikir sampai sanggup membunuh.

Sedih jugakla kan, sume mati. Tembak keluarga sendiri plak tuh. Pastu ade la seket kakak oprah tu cite kat mane kena bunuh, bile kejadian tu terjadik dn sgainye. Ala cam citer CSI tu.

Dan nak dipendekkan la cite aku ni, krew kakak oprah kite tu ( bukan kakak oprah ea tapi krew wartawan die) dapatla offer wat interview secara live nye ngan penembak mati keluarga tersebut, mean abang kepada budak tu .

Wartawan tu stat ngan soklan yang baekk punye kat budak yang jadik pembunuh tu,

" Adik, adakah adik sedar siapakah yang adik tembak dan kenapa adik tekad nak melakukannye?"

(psss: die panggil pembunuh tu sebagai adik da, ye la muda agi, tunjuk live plak muka budak tu masa tu biasanye kalo kat malaysia kite ni gambar pembunuh kat tibi biasenye muke diblurrkan seket ini idop tunjuk straight jer....kecut perut aku tengok muka budak tu, muka baek giler, tenang semacam jer cam takde pape plak yang berlaku lam idop die)

Dengan tenang nye die menjawab, "Saya bunuh ibu saya, bapa saya, dan akhir sekali adik saya yang sangat saya sayangi, saya sedar ketika saya melakukannye" dup dap dup dap akunye jantung.

Pastu die sambung agi " Saya sangat cemburu akan adik saya, die seorang yang sangat cerdek, aktif dan amat teramat bgus dalam pelajaran, ibu dan bapa saya selalu puji adik saya yang sowang nih. Walaupun begitu, saya kuat berusaha untuk menjadi abang terbaek untuk adik saya, seperti; saya belajar bersungguh sungguh supaya ibu bapa saya juga memandang saya seperti mereka memandang adik saya"

Dan die pon sambung agi, masa tu urat muka die ade la tegang seket "Saya da berusaha sehabis upaya supaya mereka menyayangi saya, dan saya sudah tidak dapat nak bertahan dengan lebih lama lagi, saya membenci ibu bapa saya dan adik saya kerana diowang telah membuatkan saya tertekan, dan saya teramat membenci ibu dan bapa saya sbb merekala saya diwujudkan. Saya tidak mahu hidup mahupun utk diwujudkan di dunia ini dan setelah berfikir panjang saya telah membuat keputusan untuk membuat sesuatu supaya dapat merubah seluruh idup saya, saya amik sepucuk pistol lalu saya menembak mereka semua" dan mata die terus memandang tepat terus ke dalam kamera krew oprah. Aku yang menengoknye masa tu memang da naik bimbang. Nak terloncat p0m ade. Nasib baek tak bukak langkah silat ke ape ke.

Ye la aku ingatkan die nak mengamuk ke ape, tapi lepas tu tegang urat muka die slow slow hilang dan lps tu die senyum.
Mak aih die nih, tkut giler kot aku masa tu, aku kemudiannye terus menutup tibi lalu terus berlari lari anak memeluk bantal busuk aku sambil tutup mata tuk tido.

Aku ingat 2 3 hari lps tu aku bley la lupa, rupenye sampai sekarang muke budak tu bermain main lam aku punye minda. Adoiiaii menyesal aku tengok. Tapi budak tu sure da buat aku rasa gerun...sure tk terkata...

Sekian la dulu ea~

Sunday, 3 July 2011

idea ku kureng....mmmm~

sesuatu idea bermain di benakku skang nih....
mmmm....tetiba aku menyanyi lagu ni
"kata katamu hanya mimpi, di siang hari...kemarau panjang......."

camne ea nak stat idea aku ni....
buley ke aku rungkaikan idea bernas aku ni menjadi kenyataan....
jangan jadik kemarau panjang suda....

hati da berbelah bagi da ni.....

Running Man Addicted

Running Man Addicted