Wednesday, 29 June 2011

saman ooo saman

ni nak dijadikan cite la kan. name ag satu kisah tp ape slhnye 2 3 kisah pon kan...
di suatu hari indah lg permai...mentari bersinar binar mmbuatkan mata ak berbinar binar

ari ni terexcited la ak nk kuar jenjalan....ak mak ak ngan adik ku yg kiut miut bersiap sedia la nk kuar
excitedla ni....ye la sape yg tk excited dpt kuar umah la kata kan
bak kate nik "giler tk excited".....kata-kata nik terkuar tetiba je kat sini...harhar harimau siang~~"

nk dipendekkan la cite....adik ak wat la request pendek kat aku..."nah oh nah nkgi beli tiket nih" request tuh....jgn main ngan adik aku...
ak pom dgn penuh keafdalan nye mmberhentikn kete mak ak tul tul dpn kaunter tiket tuh....
ye la senang nk turun beli....

ms tu ak da pasan da la ade motor polis traffic kt c2...tp tuannye tkde...
ak pon jnis tkut la gak kn tkut kn saman ke ape...ak pon ape ag trus la wat signal kuar dari c2....2 3 saat je kot lps ltk adik ak kt kaunter tiket tu....ms ak nk kuar tu ade pulak la hamba allah ni lalu sblh kanan kete ak ms tu..."jeng jeng"

ak pon dgn pnuhla kebaikannye tggula dia lalu dl kan....ye la ak kan nk kuar dr c2 tkkn nk teraccidentally langgar hamba allah tu pulak la kan...nnti tk pepasal ak msuk jail ke ape ke kan....
tggula die lalu....tuptup die terus pergi dpn kete ak terus kuarkan pen lalu terus tulih baekk punye brg....SAMAN tu.....

ms tu ak mmg lgsung tk pasan hamba allah  tu adlh polis trafik yg berlegar legar kat c2....
ya Allah sabar je la....ak ngn mak ak trkial kial die bgnye surat saman yg cantek lg die punye krtasnye ltk plak ats kete ak....ak pon kate la kat mak ak...polis ni bute ke ape tk nmpak ke ak bg signal kuar ms tu....mslhnye tk smpai kot 5 saat....GERAM SESANGAT....polis ttafik tu....kalo da die bg saman tak mau 2 3 ratus.
.....hayunkan kaki punye polis trafik....

kalo la ms tu ak tk trus je kuar simpang tu tnpe tggu die...haa tak ke die yang naye....(aku pon naye sekali da...)

tk sgkala kan kebaikan ak bg kat abg polis trfik tu dibalasnye ngn tuba...hanya allah saje dpt mmbalas sgl kebaikan abg polis trafik tu bagi kat ak....(alahai baeknye abg polis ni...)
ak da tkbley nk kate ape....mgkin sbb terkesima terlebey....satgi kalo kate pape kan nye bg lg st saman die ltk plak atas dahi ak....ak nk kate ape....buat naye aku je la....sabar je la....dn silent is better.
(psss: tengah tak puas ati jadi sume bende ley terkeluar , harap bley paham dari memahami ye...aaaa~ ???)

2 3 tiga mggu lps tu sampai la surat cantekk die punye envelope....kan ak da kate msti ade nilai ratusnye....
sedey aku saman ni T_T


ak nk bg sepatah dua kate kat abg polis trafik tu: kepada abg polis trafik yg saya tidak kenali dn no platmu pon ak da tk ingt....knp lam byk2x owg ats jalan raye tu ekau pilih ak bg surat saman...knp tk bg je kepada owg yg lebey berhak menerimanye dan owg yang amat memerlukan...~~"

 len kali ms brtugas tu jgn la  nk pakai spec mata hitam ke ape ke kan 
kan da tk nmpak owg nk wat keje tu.....tahu la nak nmpak smart tp smartnye tu biarla brtempat iye dop~~

tk pepasal ekau telah mnzalimi owg yg sememgnye tk bersalah pon...
jgn la sbb ekau pakai uniform polis trafik n ekau ade kuase tuk menyaman jadi ekau gnkannye secara sesuke ati je........berfikir dahulu sebelum bertindak itu adalah lebey baek utk kamo....

ok fine ekau msti ckp "Harap maap saya hanya mnjalan kan tugas"....jawapan stndard dr sume pegawai polis yg berada di alam semester ni.... jlnkanla tugas tu dgn jujur lagi amanah....tk slh nk menyaman tp samanla kepada owg yg tul2x bersalah....
SAYA KECEWA DENGAN SIKAP KAMO....sbb saya hormat anda sebagai seorang pegawai polis...
ade ape ngn kecewa...ye dop....

tolgla kepada sume yg ade jawatan dn kuasa silala mnjadi seowg yg amanah jujur dlm mnjlnkan tugas anda....
tolongla sesangat~
sekian...

0 comments:

Running Man Addicted

Running Man Addicted