Wednesday, 29 June 2011

saman ooo saman

ni nak dijadikan cite la kan. name ag satu kisah tp ape slhnye 2 3 kisah pon kan...
di suatu hari indah lg permai...mentari bersinar binar mmbuatkan mata ak berbinar binar

ari ni terexcited la ak nk kuar jenjalan....ak mak ak ngan adik ku yg kiut miut bersiap sedia la nk kuar
excitedla ni....ye la sape yg tk excited dpt kuar umah la kata kan
bak kate nik "giler tk excited".....kata-kata nik terkuar tetiba je kat sini...harhar harimau siang~~"

nk dipendekkan la cite....adik ak wat la request pendek kat aku..."nah oh nah nkgi beli tiket nih" request tuh....jgn main ngan adik aku...
ak pom dgn penuh keafdalan nye mmberhentikn kete mak ak tul tul dpn kaunter tiket tuh....
ye la senang nk turun beli....

ms tu ak da pasan da la ade motor polis traffic kt c2...tp tuannye tkde...
ak pon jnis tkut la gak kn tkut kn saman ke ape...ak pon ape ag trus la wat signal kuar dari c2....2 3 saat je kot lps ltk adik ak kt kaunter tiket tu....ms ak nk kuar tu ade pulak la hamba allah ni lalu sblh kanan kete ak ms tu..."jeng jeng"

ak pon dgn pnuhla kebaikannye tggula dia lalu dl kan....ye la ak kan nk kuar dr c2 tkkn nk teraccidentally langgar hamba allah tu pulak la kan...nnti tk pepasal ak msuk jail ke ape ke kan....
tggula die lalu....tuptup die terus pergi dpn kete ak terus kuarkan pen lalu terus tulih baekk punye brg....SAMAN tu.....

ms tu ak mmg lgsung tk pasan hamba allah  tu adlh polis trafik yg berlegar legar kat c2....
ya Allah sabar je la....ak ngn mak ak trkial kial die bgnye surat saman yg cantek lg die punye krtasnye ltk plak ats kete ak....ak pon kate la kat mak ak...polis ni bute ke ape tk nmpak ke ak bg signal kuar ms tu....mslhnye tk smpai kot 5 saat....GERAM SESANGAT....polis ttafik tu....kalo da die bg saman tak mau 2 3 ratus.
.....hayunkan kaki punye polis trafik....

kalo la ms tu ak tk trus je kuar simpang tu tnpe tggu die...haa tak ke die yang naye....(aku pon naye sekali da...)

tk sgkala kan kebaikan ak bg kat abg polis trfik tu dibalasnye ngn tuba...hanya allah saje dpt mmbalas sgl kebaikan abg polis trafik tu bagi kat ak....(alahai baeknye abg polis ni...)
ak da tkbley nk kate ape....mgkin sbb terkesima terlebey....satgi kalo kate pape kan nye bg lg st saman die ltk plak atas dahi ak....ak nk kate ape....buat naye aku je la....sabar je la....dn silent is better.
(psss: tengah tak puas ati jadi sume bende ley terkeluar , harap bley paham dari memahami ye...aaaa~ ???)

2 3 tiga mggu lps tu sampai la surat cantekk die punye envelope....kan ak da kate msti ade nilai ratusnye....
sedey aku saman ni T_T


ak nk bg sepatah dua kate kat abg polis trafik tu: kepada abg polis trafik yg saya tidak kenali dn no platmu pon ak da tk ingt....knp lam byk2x owg ats jalan raye tu ekau pilih ak bg surat saman...knp tk bg je kepada owg yg lebey berhak menerimanye dan owg yang amat memerlukan...~~"

 len kali ms brtugas tu jgn la  nk pakai spec mata hitam ke ape ke kan 
kan da tk nmpak owg nk wat keje tu.....tahu la nak nmpak smart tp smartnye tu biarla brtempat iye dop~~

tk pepasal ekau telah mnzalimi owg yg sememgnye tk bersalah pon...
jgn la sbb ekau pakai uniform polis trafik n ekau ade kuase tuk menyaman jadi ekau gnkannye secara sesuke ati je........berfikir dahulu sebelum bertindak itu adalah lebey baek utk kamo....

ok fine ekau msti ckp "Harap maap saya hanya mnjalan kan tugas"....jawapan stndard dr sume pegawai polis yg berada di alam semester ni.... jlnkanla tugas tu dgn jujur lagi amanah....tk slh nk menyaman tp samanla kepada owg yg tul2x bersalah....
SAYA KECEWA DENGAN SIKAP KAMO....sbb saya hormat anda sebagai seorang pegawai polis...
ade ape ngn kecewa...ye dop....

tolgla kepada sume yg ade jawatan dn kuasa silala mnjadi seowg yg amanah jujur dlm mnjlnkan tugas anda....
tolongla sesangat~
sekian...

relevant kah free gift

'free gift'
normal ke kalo seseorang tu sggup beli ssuatu sbb hanye nk dptkn free jer.
normal la kot...ak pon kadang2x cam tu gak.....beli satu barang hanya nk dptkan brg tu punye free gift jer

ni la nk dijdikan satu citer....baekk punye....
bukn misteri tp mgkin pelik ttpi bnr....
ada la skli tu mak ak beli la barang baekkk punye kat sebuah kedai nih....kedai ni nm t******* ...lps tu kak yg jual brg tu jnji la kat die nk bg die free gift.....tp brg tu tk smpai la lg kn....lps tu dia pon suh la mak ak tggu die tepon....
nk dijadikn cite.....cite sebuah permulaan la ni...so dipendekkan cite: hihi:P

no 1 : tggu punye tggu la die tepon....hampeh tkde pon tepon....miscall pon tkde kot....hampagas....bau asap gas tol la kakak tuh....lpstunye mak ak wat la keptusan nk pegi tanye sndiri la kt budak tu kan....tanyela mnnyer free gift yg nak bg ari tu....kate nk call....tggu2x tkde pon........pahtu kakak jual brg tu pon kata la kt mak ak: makcik2x brg tu tk smpai pon ag...oooo ok....fine....kitorg pon blik la terkedek kedek tnpa bwk brg tu blik....da kate tkde kitowg pon blik la...tkkn nk tolg jual brg kt c2 plak kan...nk beli brg lain kat c2, memgla tkkn beli da kan....da lyn cmtu tikus pon lari ape....

no 2: malula gak pegi tanye hanye sbb free gift tu....tp tu kan kuasa pengguna....da jnji kn tepati....lpstu kata nye tk sampai la lg....dan akhirnye tggu punye tggu die pon teleponla la mak ak....ktnye free gift tu ad da la......tp kn amik kt tempat bukn kt tempat beli barang ari tu tp kt tmpat len.....aaaa...request tol kak jual brg nih....amboi2x da dpt komisen kirenye da tkde tggungjwb da la kat kami yer....buruk tol perangai....da la tk th ktne tmpatnye.....cari2x punye cari akhirnye jumpela tempat yg dikatakn tu.....pahtu dimulakn bicara.....salesman kt c2 tanyela mak ak: nk beli ape kak....adooiii sopannnye die....kalah ak tuh.....nk jual brgla ktkan....pahtu mak ak habaq la kat die ade kak jual brg ari suh die amik free gift kat c2....die pon bls la....oooo ye ke.....bak resitnye....hampagas mak ak plak tk ingt bwk resit ari tu.....lpstu salesman tu kate la tkde resit tkdela freegiftnye....aaaa~ tkknla beli brg beribu ribu nk cek rekod pon tkbley kot....bukn ape pon nk free gift tu jer....ok fine....blikla la plak mak ak ngn ak terkedek kedek tnpa mmbawa pulg free gift tu kat umah.....

no 3: ok fine....kali ni msti bwk resit pegi claim free gift tu....dgn tekad dn jiwa yg bsr mngunung....pegi la kat tmpat ari tu....dgn muke trsengih sengih cam kerang busuk ape ag bg la resit kat salesman tu....die pon ape ag belek la resit mak ak tu....alih2x die pon kate: makcik2x tarikh claim hadiah ni da tamat da....jd sy tkley nk kuarkan hdiah tuh.....ms ni....ak rase cam nk baling je salesman je ngan btg penyapu....sbrnye ak....ye la nk dpt hadiah kn la sbr.....mak ak pon tanye la abih camne....da jnji tkknla tk nk bg pape kot...beli brg beribu ribu lemon tkkn nk bg free gift secibik pon tkley kot.....tkpela kak tggu dl ea....sy nk pegi tepon tanye dl....ok fine....kitorg pon tggula dgn penuh kesabarannye......tip tup tip tup die pon dtgla ngn terkedek kedeknye...kak......kn pergi blik yg tempat kak beli brg ari tu ea....mntk hdiah kat c2.....amboiii ingt customer ko ni byk masa sgt la semata nk ke hulu dn ke hilir pegi amik free gift.....ms ni gunung  berapi ak dah memuntahkan laharnye.....tp senyap je la....nk wat cmne....fine sabar ag....

no 4: akhirnye kitorang kembali blik ke tempat yg mak ak beli brg tuh.....ok fine kali ni cek resit ok da ad....pegila kat kedai tu....ms tu ak da tk bleh thn nk tgk muke2x diowg ni sume...so mak ak sowang je pegi tanye....ak dok luar kedai jer....ak tgk mak ak bg la resit kat diowg nih.....ntah la diorg kate ape....layanan diowg memg tkbley blah kasar nk mampus...tkbley ke ckp elok2x kt mak ak.....sopan seket pon tkpe....tk th la bg mak ak cmne....tp bg ak memg ksr nk mmpusla....respect la seket beb.....owg tua tu bukn mude lg pon....kak yg jual brg ari tu pon tkde kat c2....ok fine....geram tahap cipan da ms tu....dn akhirnye dipendekkan cite dptla free gift tu kat tgn mak ak....

pe mendela sgt pon free gift die,...ingt dpt la bungalow sebuah ke ap ke .... kete sebuah pon tkpe gak....dpt massage cushion jer...ingtla dpt wit sejuta da.....so moral of the story ak akn suh cucu cicit ak jgn sesekali pegi beli kat kedai ni ag da....:P
ni la mendenye:
tiap kali ak tgk benda alah ni ak jd geram semacam jer...lgsung tk baek tuk kesihatan...


tuk sume salesgurl or salesman : please responsible to ur customer's need....mmg la mende tu hanye free gift semata mata....tp tolg la.....jgn jadikn mnde tu remeh temeh sbb kekadang owg beli brg kt kedai kowg mgkin sbb nk dpt mende free gift tu je...bukn ape pon.....kecewa giler ngn sikap korang nih.....jgla seket perangai kowang tuh.....tknk ak wat mnntu ke ap ke....
sekian....

Monday, 27 June 2011

penat nye design blog ak yg st nih

pelbagai usaha telah ak lakukan ecece~ hahaha kelakar pom ad....bersengkam mata hanya tuk cr design tuk ak nye blog nih...mklumla tk pandai sgt benda2x cmni....lam proses belaja la ni.....adoi haii....ptut ke tk ptut....ptut ke tk ptut...ak mmg ptut tido da ni....mata yg makin kuyu dn kelabu....tiba2x trjumpela st design blog background ak yg st ni...mmm name die :a clear day....moge ak punye ari clear la cam die....bila da paste nmpak cam kureng la plak....tkpela tuk sementara...iye tak....wakalako....hah amik ko....lps ni nk cr bnner la plak....usaha tgga kejayaan~~"

permulaan utk sebuah permulaan

saya tonah...saya budak baek....ni adalah permulaan hidup baru saya....hidup saya bersama blog saya....smg dpt brblog dgn sedaya upaya...usaha tangga kejayaan....tRrbilang gEmilang dn .... tk ingt plak da.....smg lps ni saya mnjadi owang yg lebey rajin dn kiut di mata dunia....terbaekkk~ bermulanye permulaan idup yang tenang....

Running Man Addicted

Running Man Addicted