Thursday, 22 December 2011

Speechless No 3~

Alangkah bagusnya di saat dan di ketika ini jikalau dapatnya aku terdampar di atas hamparan pasir pantai yang memutih dan dikelilingi oleh roti prata bersama peha ayam KFC~


Tuesday, 20 December 2011

Speechless No 2~


Betapa kasih sayang itu telah menipu aku~


Monday, 28 November 2011

Speechless No 1~



"Kasih sayang itu bukan milik ku"


Thursday, 17 November 2011

Kisah nan mereng~

Yehaaa~ Skang blog aku semakin cun melecun la bertemankan lady bug yg membulat. Geram la plak aku nak penyek depa depa nih , huahua~


Disebabkan mukubulu eh muka blog aku ni sudah bertukar nan rupa, jadik aku pown mula la mempunyai semangat nan berapi ibarat gunung berapi yg memuntahkan lava lava nyer. Huahua~ Tetiba kuar statement ni,"dragon ball ade 7 bijik kesemuanye". Muahahaha~
Amboi~ Jeles plak aku tgk lady bug ini~ grrr~ Penyek kang~
Kisah nan mereng ini ditujukan khas tuk diri aku sendiri yang menjadik tak berape nk betul sejak 2 3 menjak nih. Korang penah tak rase perasaan yg 2 3 macam nih, maksud aku 'mereng'. Mereng la sangat la kan.

Ye la bila tutup mata je nampak je muka 'die', nk makan pown ingat muka 'die', nk mandi pown nampak mukabulu~
Eh?Onion Head emoticonPerasaan mukebulu~~"


Tapi yang nk dipendekkan citer, sume owang nmpak cam muke 'die' la. Angau ke ape aku ni, huahua~ Ye la tido tk lena, mandi tk basah, makan tk kenyang dan bla bla bla.....Onion Head emoticon

Kena ilmu pukau ke ape ni, yehaaaa~ Onion Head emoticon.

Huh, sape la yg jeles ngat ngan aku ni sampai kenakan  ilmu pukau kat aku da. Tapi ape perkaitan ilmu pukau ni ngan perasaan semacam angau ini. Muahahaha~~"

Korang jangan wat muka camni ea kat aku~

'Die' yg aku maksudkan cume adalah:

Encem kan die~
Monkey D Luffy~ Yehaa~ I really miss u my dear~

Ke'obsession' aku terhadap citer anime 'One Piece' ini telah berada di kemuncaknye di mana di tahap yg paling kronik dan ironiknyer.


Sebenarnye perasaan homesick aku ni kian menjadik jadik~Terliur gak tgk budak umah aku ni yg da balik umah die hari ni. Mmmmm~ Really want to be at home right now~

Sekian~

Monday, 14 November 2011

Interbiu~~"

Ade ape ngan 'STRESS' n kenapa aku letak tanda ' adakah disebabkan aku ingin menandukkan ia atau sebagainye. Awawawawawa~ Tetiba:  saya sayang rumah saye, sbb die besssssss~ Sah jiwa kacau da~

Alkisah yg penuh elit lagi sulit, kelmarin dimulai ngan lengganan kencang ngan penuh jiwa keriang rianan nyer, aku ke screening interbiu yg wajib aku amik tuk semester ini dan tetiba ia di 'announce' kan ia menjadik 'cancel' lalu tahap kelengganan aku semakin menyerlah cemerlang gemilang dan terbilang. Kenapa sebab aku kata aku berlenggang pegi interbiu tu sbbnye aku yg kiut ini cume memakai selipar sandal yg membulehkan aku mmbuat terjunan ke mane mane saje sungai sungai dan kolam kolam yg berdekatan. Untuk menampakkan lebey elegan dan korporat aku mengambil langkah inisiatif seperti memakai stokin itam yg amat smat tuk kelihatan. Selain itu, sijil sijil yg dibawa cume sekerat cume dan tak diletak secara tak berapa nk 'proper' nyer ke dalam fail fail sijil yg berdekatan.

Pabila dan ketikanya aku melangkah masuk ke tempat area interbiu itu, lalu aku dapati bahwa hanye aku seorang sahaja yg melenggang seperti itu, sedangkan yg lain nye penuh gaya kekorpratannye yg tersendiri seperti memakai baju kemeja yg di iron kemas, mekap tebal berselang seli ngan lipstik yg kemerah merahan, memakai baju kot yg dikemasi butang emasnye ngan kasut nan berkilatnye blink blink mata aku melilau, lalu  tetiba aku berasa ingin melajukan tapak sandal aku demi menyelamatkan diri keluar dari situ.

fuhhh~ ni kasut cinderella ke ape ni~

Sebab sebab aku meredhokan diri tuk berlenggang ke situ tanpa sebarang 'preparation' yg cemerlang gemilang dn terbilang, adalah disibabkan lambakan keje yg perlu dipersiapkan menjelang nye hari kelmarin yg tak berape nk indah di mana hari yg penuh ke'hectic' kan nyer menjelma. Aku terpaksa menghantar assignment2x di pagi hari nan indah setelah sudah semnggu aku bercuti raye korban yg penuh erti pasrah dn pengorbanannye. Pada waktu petangnye aku pula di kehendaki tuk menyalurkan kekuatan dan keintegritian aku tuk membuat 'presentation' bagi menyelamatkan aku dari ter 'fail' kan paper tersebut. Dan sepatutnye ikut jadual aku kelmarin, aku terpaksa menjalani aktiviti  ke'screening interbiu' terbabit namun didapati hanya 'consultation' yg dijalankan.

Disebabkan ke'CANCEL'lan melanda, lalu aku telah mengikikkan diri sensorang diri demi megenangkan peristiwa tersebut. Awawawawawa~ Hooreey~

Sekian dulu tuk jiwa tenang tuk kali ini. Da~ Terima kasih kerana membaca~

Monday, 7 November 2011

JEANS~

Pehal plak tonah tetiba cakap pasal JEANS nih yer~ Saje nak berkongsi info~

Aikk seluar jeans berjalan ke ape nih~

Untuk pengetahuan pembaca, keupayaan tuk seseorang itu LEMAS adalah tinggi pabila mengenakan jeans samaada baju mahupown seluar, ini kerana pabila terjadinya situasi lemas, jeans itu akan menyerap lebih banyak air dan akan menjadi bertambah berat sehingga mampu untuk menarik anda terus ke dalam air.

Berat kasut juga menjadi faktor anda disedut terus ke dalam air. Jadi peringatan jika terjadinya bot karam di lautan dan anda terpaksa untuk terjun ke dalam laut, pastikan anda membuka kasut anda dan jikalau anda memakai jeans; seluar mahupown baju, langkah terbaek adalah untuk anda tanggalkannya bagi memastikan anda selamat terapung ke permukaan air.

Sebenarnye ni adalah pesanan sorang pakcik ni tuk aku, sebab dulu pakcik ni pernah bekerja di pelantar minyak dan beliau juga merupakan seorang bomba terlatih, jadi da terbiasa ngan situasi lemas camni. Pakcik tu tegur aku pown sebab die nampak aku pakai seluar jeans da~

Sekian~

Sepi vs Rindu~

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA YER SUME~

Iskh iskh tonah nih bley plak die tetiba baru bley nak ucap hari raya, tahula baru hari raya kedua, esok raye ketiga je lalalalala~ Mood riang ria aidilfitri ke ape ni, eh bukan aidiladha ke~

Semalam setelah sehari suntuk mengerjakan lembu lembu nan ada dan tersedia tuk dibuat hidangan, akhirnye baru hari ni la aku dapat melangkahkan kaki tuk pegi jenjalan lalalalala~


Peace no war~ yeyeh i luv 'korban' day kata lembu wak kordi edisi beliau dan keluarga beliau~
Tonah nih kata mood riang ria aidiladha tetiba die bley wat tajuk SEPI VS RINDU nih. Pe citer nih tonah~ Ce citer ce citer~

Ye la ngah ngah mood beraye ni tetiba plak teringat orang yang telah pergi dan tiada. Ntahla tetiba teringat sangat kat arwah bapak aku yang amat aku sayangi ni sorang. Sorang je ea takde dua n takde tiga~ Rindu gak kat atuk n nenek aku~

Dipendekkan citer, tahun 2007, aku gelarkannye sebagai 'tahun kematian'. Kenapa plak si tonah tetiba bagi nama kat tahun ni. Sesuka ati dan perasaan die je ea.

Bukan ke setiap bulan da ade name name islam ke~ Kenapa plak aku gelarkan tahun ni sedemikian rupa, sebab nye: .........jeng jeng jeng.....sebab adenye kematian yg berlaku lam keluarga aku secara berturut turut dr awal tahun sampai la ke ujung tahun (psss: mungkin sebab tu aku mimpi sume gigi depan aku patah mmmm~)

Kisahnye dimulai ngan pemergian atuk aku yang amat aku sayang giler la, die selalu panjat pokok kelapa sebab nak bagi cucu cucu die minum air kelapa yang fresh.  Kenkadang die sanggup pegi cari tebu tuk cucu cucu die makan.Besssss~ Masa hari die pegi tu, die bukak sume tingkap kat umah die, pastu mak sedara aku ade tanye la kenapa bukak sume, die kata ramai orang nak datang umah. Mmmmm~

Tak lama lepas tu, Ayah Mat aku pulak yang pergi, merangkap bapak sedara yang kedua belah bapak aku. Anak sulung belah bapak aku da lama meninggal da, kirenye anak kedua tok aku plak yang pergi. Masa die pegi tu aku masih dapat teringat rintihan kesayuan die selepas kehilangan datuk aku yang sebelom atuk aku takde. Rasa cam baru semalam je mende ni berlaku. Mmmmm~

Lepas tu tiba la giliran bapak aku la plak, ni time org sambut raye da, die pegi~ Masa die pegi tu aku terkejut jugakla sebab die nmpak sihat je lam mggu tu tak sgka la plak die tinggalkan kami lam tido. Mmmmm~(psss: mungkin sebab tu la setiap kali raye aku jadik emo, cettt bajet emo je die ni, saba je la sesape yg jadik roomate aku)
Beskan orang yang masih ade bapak. Ye la tak perlu risau akan wali bila nak kawen, bile takde wit bley calling calling mintak duit. N bila lam kesusahan mesti repot kat bapak kan. Tetiba kuar statement 'HARGAILA BAPAK ANDA WALAUPOWN DIORANG NI GARANG'
Tapi mende ni rezeki orang masing masing, ade yg dapat bapak yg caring dn ade gak yg dpt sebaliknye n ade yg takde langsung.

Lepas tu aku pendekkan citer la ea, kemudian lepas tu nenek aku pulak yang pegi mengadap Illahi setelah sekian lama menderita lumpuh seluruh badan. Selalu teingat time aku kecik kecik dulu suke ngat dok atas riba nenek aku nh.

Lepas kehilangan orang orang yang penting lam idop aku ni, aku rasa idop aku sunyi giler, mana tak nye sepanjang aku idop aku asyik dok berkelahi je ngan bapak aku nih. Die kata A aku plak kata B, n lepas die pegi aku da tak dengar da suara bising bising bapak aku marah aku da. RINDUUUnyer~ Nak je cakap sekarang nih suh die marah marah aku, aku da tk kisah da, sbb aku cume nak dengar suara die je, bley tak mmmmm~ Sabar ye tonah, orang yang pegi takkan kembali.

Sayang bapak aku sayang sume owang tau~ Ni sepi ke rindu nih. Musykil aku kat sini.

Di kesempatan hari ni, dapatla aku menjengah ke kampung halaman aku yehaaa. Semalam tak dapat balik sebab kena uruskan korban bagi bahagian mak aku. N dijadikan citer tetiba je aku ngan family aku tersengih depan pintu mak sedara aku da, terkesima beliau dan keluarga beliau, hehe~ Baru 2 hari lepas aku dapt tahu yang mak sedara aku yg sorang ni keguguran, sebab tak sempat lawat die kat hspital hr tu sbb aku kan dok studi, studi sangat la kan. Nampak gak la mak sedara aku tu rase kehilangan. Mmmmm~

Alang alang dok kat situ, aku amikla kesempatan pegi ke kubur bapak aku kat belakang masjid kat situ. Bila sampai je kat situ, hati sebenarnye da jadik sebak, tapi tahan kan je sebab hanya tuhan yang tahu, hahahaha~
Kubur bapak aku dok dekat dekat ngan kubur atuk n nenek aku, jadi senang la ziarah je serentak. Tak sangka skang da nak masuk penghujung 2011 da. Da tua da rupenye aku ni. Yehaaa~


Sekian~

Friday, 21 October 2011

Cinta terakhir~

Tetiba teringat kat citer ni: ILUSI lakonan Diana Rafar n Ashraf Muslim.

Ala citer kat tv3 yang dulu dulu tu~


Teringat kat lagu Aiman yang aku selalu nyanyi nyayi time tengok citer nih HUAHUA~ Korang pown same kan suka nyanyi nyanyi~

Jom kita layan sesame lagu nih Self karaoke la ea~ HOHOHO~




Lirik Cinta Terakhir - Aiman

Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Korus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang korus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Ulang korus

Lagu/Lirik: Hafiz Hamidun
Artis: Aiman





Tuesday, 18 October 2011

Kenapa~


Kenapa saya suka rumah saya?

Sebab rumah saya best.



Cantek tak umah aku~ HohOhO~



Rindu sangat sama rumah aku (gaya nera af cakap)~

Homesick ke ape ni~ HUAHUA~


Mak nak balik~

 

Monday, 17 October 2011

Sudah jatuh di timpa tangga~

HAUHAU~ Malang datang bertalu talu~ Rase tetibe je nak menukarkan diri jadik ikan paus~ Terbaekk~
Macam bes je~ HUAHUA...

Ni sape la ea yg berani mancing aku ni ea~ cis~
Kenkadang aku selalu bermonolog kenapa la hidup aku ni selalu diuji, (psss: Tuhan sayang aku la tu, korang jangan jeles ea~) Hohoho~ Hidup ni mesti ceria beb yeyy T_T

"Sudah jatuh di timpa tangga"

Satu lagi ujian Tuhan yang die kurniakan tuk aku, kali ini ujian kesakitan. Haisy musykil aku~ jeng jeng jeng~

Di suatu pagi nan indah, ni kisah hari Jumaat lepas la tak silap aku 14hb, muka da senyum senyum da pagi ni sebab assignment tggu masa jer nak anta, jadik aku cam biasa la kena mandi nak pegi kelas, dan akhirnye bukk~ golek golek~ berguling guling aku jatuh bilik air. HUAHUA aku memekik~

Bergegar tulang empat kerat aku setelah tulang belakang aku di sambut oleh dek sink nan statik~ Adehh, kelu aku di waktu dan ketika itu. Hemoh hemoh~

Yeyy~ hemoh hemoh~

Setelah diri ini masih lagi terkesima dan semput, lalu aku gagahkan diri pegi baring atas katil. Masa aku nak baring tu, aku bley rasakan tulang 4 kerat tu sedang di kerat kerat, cett~ Sakit woo~ Grrr...

Masa tu aku steady je tak nangis, relax la jatuh je pown. Aku cume berkeluh kesah je la sbb nak tahan sakit nan mengenyit, bukan maen kenyit kenyit mata ea~

Tetiba member seangkatan housemate housemate aku pown menjelma tiba, bukak mata je nmpak je diorang (psss, adehh bila masa plak diorang kat sini ney~). Mereka di ketuai oleh Maz yang merangkap ketua kumpulan. HOHOHO, mati aku kalau die terjumpe blog aku nih, huahua~

Tiba tiba Maz mengeluarkan kata kata nan mengerdipkan jiwa dan rohani aku seketika, sebenarnye die cume tanye aku sakit ke tak je pown. Masa tu aku ngan tak tersengaja menitis kan air mata keegoan aku yg tak penah penah terjadi lam sejarah nusantara nih, cett camne aku bley aku terpedaya nih, HUAHUA~

Terharu sebenarnye, kalau mak aku lambat agi la nak tanya, cett nasib baek la ank mak ni kiut miut ea~ Mak aku kan ego sama la ngan perangai aku yg ntah pape ntah ni. Sayang mak, da lama tak jumpe, huhuhu, nanti raya Haji ni tonah balik ea~ Insyallah kalau dipanjang umur.

Dulu bila aku nangis muka aku camni la, sabar je la mak abah aku jaga aku~
Sayang kamo berdua~
Kesan dari jatuhan terjunan aku yang di sambut bunyi bak kompang yang di palu yang tergiang giang di hulu telinga ku, aku akhirnye demam jua~ HUAHUA~ Tak tahu la demam aku ni paras kronik ke tak, tapi dari pagi tadi sampaila waktu petang nan indah ni yang diiringi bunyi guruh dan halilintar yang bertalu yang bley mengejutkan sesape saje yang terlena tidonye, aku 'stuck' lam library sambil menaip entri ni tuk korang, aku asyik dok bersin je~ Jenuh aku memujuk diri agar tak bersin.

Bile aku buley balik ni weh~ HAUHAU~

Tetiba aku nyanyi, Hujan yang turun bagaikan air mata...lalala....

Sebenarnye ada satu mende lagi jadik kat aku hari ni, aku baru je dapat tahu yang jadual Test aku 'clash', buley plak dua paper pada hari n waktu yang sama. Parah aku. Dalam keadaan aku yang masih cuba tuk mengagahkan diri, aku pergi la berjumpa lecturer yang disayangi, ye la mintak tolong wat Test die pada waktu laen. Tapi 'result' nye fail. Pujukan aku tak di layan sama sekali.

Susah jugak jadik student ni ek~ Tapi yang tak buley aku untuk aku menerima, tetiba die kata,"Oh awak ye yang tak datang kelas saya hari tu sebab jatuh bilik air ea, saya ingatkan awak kena teruk sangat sampai tak bley nk datang kelas saya", pastu die gelak gelak sinis kat aku.

Aku senyap je la, ye la lecturer kena la respect. Die tak tahu ke yang aku terbaring kaku je kat katil lepas aku jatuh tuh, langsung tak bley nak bangun. Satu pagi kot aku dok terbaring. Bagi aku sampai ati gakla die 'sound' aku camtu, da la di depan org kot (psss: da aku tak bagitahu camana die nak tahu, NGOKNGEKS)

Nasihat tuk tonah: Ignore je la tonah, die kan lecturer, ada POWER~ Tetiba teringat iklan SUPER POWER kat tibi, HUAHUA~

Eh apsal plak ade superman ni kat sini ney~

Oh tuhan bila aku nak rasa bahagia ni, aku ingat bila aku gelak kuat kuat aku buley wat aku rasa bahagia, kenapa perasaan tak berape bahagia gak ni.  Takpe lepas ni aku try tulis entri yg bahagia k~ Caiyok2x~

Hujan da berhenti da ni, aku balik dulu la ea~ Da~

Sekian~

Thursday, 13 October 2011

Tersepit~

Tadi masa aku dok melilau lilau di google google berdekatan demi mencari secubit info tuk aku siapkan assignment aku, tetiba aku pown bermonolog,"Mak aih ade sesape tak yang nak amik upah wat assignmnet tuk aku".

Dan tetiba aku teringat,"Weh blog aku la (merujuk kepada blog aku ni la MONOLOG CIK TONAH)". Terkial kial aku membuka blog aku yang satu ni. Ni sebab Berukband aku ni punye pasal la ni, tu la sape suruh tak bayar bil, padan muka takley bukak blog.

Untuk pengetahuan korang semua, aku masih tinggal di rumah sewa aku ni. Lelama aku pikir, takdir aku mungkin di sini dan Allah Mengetahui Ape Yang Terbaek tuk aku.

Walaupown terdapat masalah aku tuk menetap kat sini pada permulaannye, imbas kembali pabila aku gaduh ngan tuan umah sewa aku ni, dan aku terus terusan diuji akibat permohonan di reject bulat bulat, sentiasa mendapat gangguan dari penghuni alam ghaib di rumah ini dan bla bla bla tapi realitinya aku masih menetap di sini.

Aku berasa sangat gembira 2 3 minggu ni sepeninggalan aku meninggalkan alam blog ni buat seketika, gembira sebab aku mula dapat merasakan kasih sayang dari rakan rakan seperjuangan aku ni. Mula mula aku ingat mereka da tak syg aku da, ye la diorang wat tak tau je~Member member aku ni sebenarnye 'caring' kat aku, disebabkan diorang nmpak aku stress  hr tu, akhirnye diorg bwkla ak ke sana dan ke sini. Sume tempat yg merelease kan tnsion aku dan diorg redah sbb aku kata aku nak hilangkan tension aku ni, dari saloon hinggalah bermaen games PS2. Sebenarnye aku terharu jugak la. Sayang jugak korang akt aku yer. Time kasih sesangat T_T

Tapi Allah menguji kami pula, kedua dua member aku yang amat aku sayangi mula berselisih faham. Sume gara gara akibat kena marah ngan lecturer.

Aku amat sayang kan mereka berdua, jadi teramatla sukar bagi aku tuk menyokong kedua dua pihak.

Tersepit aku kat sini do~

Hahaha kena sepit ngan ketam~

Hmmm macam mana aku nak wat ni ea~

Takkan nak melopong tengok diorang gaduh. Spesis ape la aku ni kalau aku biar mende ni berlaku. Perlu ke aku mengikat mereka berdua di kerusi kerusi letrik berdekatan supaya mereka dapat suarakan ape saje yg tak puas ati~

Perlu ke aku ugut diorang ngan mengunci diorang di bilik bilik kebal yang berdekatan. Bagi kat ikan paus kang~Hmmm~

Kla dulu ea, aku kena wat assignment ni~

Sekian.

Monday, 3 October 2011

kolej = GAGAL


Terpempan rasenye pabila pihak kolej telah menolak rayuan aku mentah mentah, walaupun surat aku tu da pown di sokong oleh Timbalan Dekan Fakulti aku sendiri. Tu siap Timbalan Dekan tu sendiri yang mesej pengetua die, tapi rayuan aku masih ditolak.

Alasan nya: da penuh. Masalah nya feedback dari member member aku yang stay kat situ, ada je bilik bilik yang masih kosong.

Jadi aku berfikiran positif je la yang bilik kosong tu nanti ade orang laen yang akan masuk, cume lambat je la. Time tu aku pikir, kenapa la aku plak yang tak dapat, cettt~ Aku mintak lambat kot~

Dengan perasaan 'clueless' tak terhingga, akhirnya kaki aku ngan sendiri nya telah tak sengaja menjejakkan kaki ke Unit Kemudahan Kolej, Hal Ehwal Pelajar. Ngan muka yang da nak sure nak menangis nyer, staf kat situ plak kata yang peluang aku sememangnye tipis sebab sume kolej da penuh.

Staf tu kata la kat aku, sume kolej kolej sepatutnya bagi diorang info bagi setiap kekosongan kolej yang masih ada, tapi ade kolej yang langsung tak berbuat demikian, jadi unit ni telah meng'assumekan bahawa sume kolej da takde kekosongan.

Logik ke tak?

Aku rasa cam tak logik jer. Ngan muka yang dah sebek, lalu aku pown ke kelas ngan kekecewaan yang menggunung tinggi cam gunung kinabalu da~

Di dalam kelas, tetiba baru aku dapat tahu yang group aku sepatutnye buat satu assignment ni memang terbaek punye, yang aku kecewanye aku langsung tak tau pape pasal assignment tu. Sebab: aku tak datang kelas tuk minggu lepas sebab nak jumpa Timbalan Dekan berkenaan hal kolej aku tu. 

Dan kawan se'group' aku, takde sowang yang teringin nak mention kat aku.

Masa tu, aku tak tahu la nak marah ke nak menangis ke ape ke, aku rase cume nak lari je dari situ. 

Kuda ku lari gagah berani la la la...

"Mana lelaki encem nih"

Soklan lam ati:
  • Perlu ke aku rase kecewa, JAWAPAN: alih alih aku dapat tahu gak kan~
  • Perlu ke aku bersabar, JAWAPAN: sudah semestinya.
  • Tapi kuatkah aku tuk berhadapan ngn mende ni sume, JAWAPAN: ade owang laen yang lebey susah la tonah.
  • Bila aku nak kawen ni, JAWAPAN; tett, eh kenapa tetiba ade soklan ni nih~ grrr~

Terima kasihla sebab membaca, sebab kebanyakan entri aku akhir akhir ni sume sedey sedey je kan. 

Sekian.

Thursday, 29 September 2011

Pekik pekik~

Hari ni perasaan aku terasa mau wat aktiviti pekik pekik~


Antara sebab sebab aku rase ingin memekik di mana mana shooping mall yang ade lam dunia ni adalah seperti berikut:
  • Satu hari suntuk turun naik tangga nak selesaikan rayuan kolej aku tu, tunggu keputusan je ni~
  • Lam kelas tadi takde sesape pown makhluk makhluk Tuhan yang baek hati ndak berkongsi ilmu mereka ngan aku. Rase cam da merayu pown ade. Saya sedar yang saye ni hanye menumpang kelas anda tapi saya bukanlah 'repeater'. Maka adakah aku mungkin menjadi 'repeater' selepas ini???
  • Lam kelas tadi jugak, aku duduk lah di sebelah minah ni, tetapi bley plak tetiba beliau menukarkan seat beliau~ T_T Perlu ea camtu~
  • Lift fakulti aku rosak, jadi hari hari aku kena naik tangga berbelas belas level
Disebabkan tidak diizinkan Tuhan untuk aku wat aktiviti pekik pekik ini di shopping2x berdekatan (atas sebab esok aku ade 'presentation') akhirnye balik je dari kelas, aku terus memasang laptop lalu berblogging sambil memekik lagu ini:

Simple Plan - Untitled

 I open my eyes
I try to see but I'm blinded by the white light
I can't remember how
I can't remember why
I'm lying here tonight


And I can't stand the pain

And I can't make it go away
No I can't stand the pain



How could this happen to me

I've made my mistakes
I've got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me



Everybody's screaming

I try to make a sound but no one hears me
I'm slipping off the edge
I'm hanging by a thread
I wanna start this over again



So I try to hold onto a time when nothing mattered

And I can't explain what happened
And I can't erase the things that I've done
No I can't



How could this happen to me

I've made my mistakes
I've got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me



I've made my mistakes

I've got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me


Semoga suatu hari nanti aku menjumpai orang yang buley menganggap aku penting lam idop beliau~

Miss my lovely mother so much~ Rindu jugak kat arwah bapak aku~

Sekian~

Monday, 26 September 2011

kesuraman permohonan kolej~

Renteten peristiwa perang tepon antara aku ngan tuan umah, akhirnye hati aku da sebulat suara membuat keputusan tuk berpindah.

Tapi sampai skang aku tak pindah pindah pown agi~ Ape kes da ni~

Sebenarnye aku pikir, aku nak pindah pegi mane~ Aku bukannye kenal sesape pown kat sini. Member ade di mana mana, tapi sume wat hal sendiri da~

Adeh di manala kawan sejati neh, ade ea lam gua.....Aaaa~ Kenapa gua kenapa bukan kolam renang, bes ape ley berenang renang di tepi pantai nan indah~

Eh kenapa ade budak ngah berenang nih~

Baru baru ni, aku ade menulis sepucuk surat nan indah kepada pihak kolej yang berdekatan, sampai skang takde feedback pape pown agi.

Tapi dari ape yang kakak kolej tu kata,"Susah dik, sebab bilik bilik yang tinggal tuk bebudak diploma yang baru nak masuk bulan depan da".

Kenapa suram sangat tetiba nye nih~ Tulun~ Tulun daku dalam doamu~

Pe citer ni tonah~ Takkan nak terus tinggal kat sini da~ Tercalar maruah aku sebagai manusia~ Cett~

Berusaha tuk teruskan idup yer tonah~ yehaa~

Tetiba,"Majulah sukan tuk negara"

Tuesday, 20 September 2011

Alahai tuan umah~

Geram alahai geram~

Kenapa la plak tuan umah sewa aku ni wat aku geram gegiler ari ni~

Tolong la bertanggungjawab seket ngan umah sewa anda.

Kami tinggal di sini bukan sekadar tuk menabur duit di depan anda~

Yeyy duit di mana mana~

Ce kekandang tu tengok citer wonderpet~ Tetiba aku nyanyi,"Ape yang penting kerjasama....lalala"

dan ming ming juga....lalala~ cet sambung agi die nyanyi~


Ade masalah ke ape ke pasal umah bawak bawak la datang menjenguk kami ni di sini~ Ce aku try je nak berbincang, sume maki hamum terpaksa aku kena telan~

Kenapa ea~ Salah aku ke mende ni jadik~ Sedey bercampur marah bercampur bengang dan bla bla bla~

Sanggup plak tuan umah kata aku macam macam, childish la ape la, tak pandai cakap la ape la, cuba jadik lebey realiti la ape la, bayar sewa umah murah la ape la~

Hello kami secara terang terangan berada di rumah anda~ Makhluk Idop KOt~ Kalau makhluk dari alam barzakh takpela~

Da kata nak 'manage'~ Manage je la, perlu ke nak marah marah aku~ Perlu ke~

Aku cume nak bagitahu masalah 'utilitilies' je pown bukannye masalah negara ke ape ke~ Cheesecake t0l~ Sedey sesangat sebab perlu mendengar herdikan tak berpradigma dari mulut anda~

Alasan: SIBOK, jadik tak sempat nak manage~ Cett cam die sowang je sebok lam dunia ni~ Takpe la aku call ambulance je la lepas ni~ Tak yah da nak calling calling diri anda~

 Bengang!Bengang!Bengang!Bengang!Bengang!!!

Rase nak campak je anda dari luar tingkap~ Ley anda terbang cam 'superman', eh supermak takbley terbang ea~
I'M SUPERMAN~

Sumpah aku cakap tahap gaya cipan sopan~Tapi tuan umah bley plak terkeluar kata kata kesat n suh aku pindah umah~

Pe citer ni tonah!!!


Aku malu tapi aku mahu....tido~zzzz~

Tak tahula nak pegi merempat kat mane la plak lepas ni~ Mungkin ade tempat tido kosong kot kat kelas lam fakulti aku tuh. Ne la tahu~ Ley maen tumpang tumpang~

Da la kampung aku jauh, sanggup diorang wat aku cam gini ea~  Belaja lagi la plak kan~

Ya Allah, selamatkanlah aku hidup di dunia dan di akhirat. Amin~

Tunaikan lah hak Allah, dan Allah akan tunaikan hak kamu~

Kata kata indah dari seorang lecturer yang budiman tapi bukan budisiswa~

Sekian~

Wednesday, 14 September 2011

Hijrah penuh keimanan~

Kenapa kite perlu berhijrah. Tertanya tanya aku di dalam ati nurani.

Eh camne korang bley baca hati nurani aku ni ea~ Konpuse aku...GrrR~

Ni mesti kowang kuasa psikik cam dalam citer supermak tu kan kan kan.

Kan bagus tonah ni supermak, bley maen lari lari~

Tanpa aku sedari ramai member member aku yang da berhijrah dari kehidupan dulu ke kehidupan yang lebey baek dan terjamin.

Dan kenkadang aku rasa cam da tak mengenali mereka lagi da~ Ceh, kepersisan melanda lagi.

NOTA KAKI: Ayat 'kepersisan' tonah di sini adalah bermaksud liat, berat atau susah nak berubah kepada kehidupan yang laen, kerana bagi die perubahan itu satu cabaran yang die lansung takbley nak hadapi da dan sukar tuk die meninggalkan kehidupan yg sudah sedia selesa.

Lam masa yang sama tanpa aku sendiri sedari aku juga da berubah da walaupown aku kata aku ni dilanda krisis kepersisan yang agak kronik.

Disebabkan da banyak perkara berlaku walaupown baru beberape bulan tak jumpe member member dan masalah masalah yang sentiasa mencurah curah ke ladang gandum, cet cam owang laen takde masalah je die ni, akhirnye masa da mematangkan kami semua.

Cet, ayat skema menjelma lagi~

Tetiba~~"

(Psss: Ye la, cam sume die cakap tu betul je kan, die merujuk kepada tonah di sini, sadis dan tragis aku rase bile bace satu blog budak nih, cam skang ni die snyum2x je kat aku kat sini, cis tuk ko nyer entri~ Comelkan aku, cet fius putus plak budak tonah ni tetiba ek)

........................................................................

Teringat kata kata seorang lecturer akaun aku pagi tadi, 

"Everyday life like you're solving your own problems".

Maksudnye hari hari kita ni, kita akan menyelesaikan masalah yang sentiasa akan timbul lam kehidupan sehari hari kita. Jadi hidup ni tujuan sebenarnye tuk menyelesaikan sume masalah yg timbul~

Tonah yang tetiba bermonolog~~"

Masa tu aku terpikir, macam mana la agaknye kalau seseorang tu lari dari tuk berhadapan masalah die sendiri ea, maksudnye masalah tu takkan penah selesaila jawabnye ea~

Dan kalau seseorang tu langsung da tak nampak jalan keluar tuk masalah yg dihadapinye, jadik masalah tu tetap takkan selesai tuk selamanye la ea kiranye~

Dan bile masalah tu timbul ade owang akan amik jalan mudah je, ngan berbuat takde pape yang berlaku, padahal masalah tu da timbul. Bagi aku kalau camni masalah akan berbuah lagi, maksud aku lagi bercambah la dan akan ade pendaman perasaan lagi lepas tu.

Percayala mesti akan ade perasaan yang memendam rase ni, n ini tak bagus tuk kesihatan mental~

Dan kalau tak buat camni masalah takkan penah nak selesai. Jadik cara dan jalan terbaek:

Buat laungan perasaan kat sini la, kesian blog jadik mangsa lam hal ni~

Iskh iskh.....tettt~

Iskh iskh, kesian kan kat orang yang ter'overthinker person' ni kan. Aku plak hanye menjadik camni bile seseorang tu penting bagi aku. Ceh~

Aku yang bajet yang diri aku penting cam menteri la plak~



Walaupown lecturer aku agak menunjukkan rasa annoying die terhadap aku dan beberape member laen yang seangkatan ngan aku yang lewat ke kelas die hari ni, akhirnye aku sedar yang die ade hak tuk berbuat sedemikian.

Ye la die kan lecturer, die ade hak la tuk betulkan mende yang salah kan, tul tak tul tak~ Terpengaruh jugak aku ngan lecturer ni ea~ 

Cis cheesecake n the meatball~

Idop bagaikan cebisan cheesecake~ Ea~

------------------------------------------------

Sambung balik citer aku pasal hijrah tadi. Sume orang akan berhijrah lam idop, rasa cam seorang diri je terkontang kanting lam idop ni sedangkan orang laen lurus je menjalankan kehidupan mereka masing masing.

Cet, bercakap cam die ni idop sowang diri je ea~

Takutkan aku?

Takut kat bayang bayang sendiri ke camana nih.

Ape kaitan gambar ni lam citer ni ea~mmm~

Ye la, takut la jugak, tapi masa tetap berlalu kan. Kenapa masih nak memandang ke belakang sedang kan ade sesuatu menanti di hadapan kita.

Jadik nasihat aku tuk diri aku sendiri: Fight for it~ Yeyeh~


Dan berhijrahla penuh keimanan~

Sekian~


Tuesday, 13 September 2011

Persis~

Aku persis lagi.

Aku persis tuk meneruskan kehidupan aku ni.

Aku rindu tuk meneruskan kehidupan aku yang lama. Lelama aku pikir aku menjadik tension dan akibatnye aku menjadi seorang yang 'overthinker'.

Aku rasa marah dan gelisah, kenapa idop aku tak seindah owang laen.

Iskh iskh~

Aku terus berlari lari dan berlari tanpa memandang kiri dan kanan, akhirnye..........tett

Akhirnye, otomen pown terus datang menyelamatkan tonah~

Oh otomen, kan bagus ko ade sini teman aku makan megi~
---------------------------------------------------------

Monolog tonah yang tak penah abih.

-------------------------------------------------------------

Sekian~

Running Man Addicted

Running Man Addicted